Почерняване на маслото

Започната от Кирил, 15 Октомври 2017 13:16:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Кирил

Добър ден. Ще кажа направо каква е ситуацията. Колата е Фокус 2008ма 1.6 бензин. Колата е на 100% реални 180 хил км, но от Италия. Знам какво ще кажат повечето, че от Италия мога да се надявам за реални км и тн но брат на жена ми е там и е купена и проверена в представителството и тогава ни я пратиха по автовоз. Мисълта ми е, че км са реални със сигурност.

Като дойде я регистрирах и веднага смяна на всички масла и обслужване. Маслото тогава беше доста черно - сменяно през 17-25 хил км ??? Наляхме Мотул EcoClean 5w-30 и до около 6-7 хил км беше доста бистро. После обаче за около 3 хил км стана и то супер черно. Един вика, че щото е измило лайна от мотра е почерняло - ако беше така не трябваше ли да почернее още в началото? През капачката мотора изглежда доста чист обаче.

Смених го в петък на 10 012км и както казах беше напълно черно. Спроед вас каква е причината? Май има 3 варианта:
1. Това е нормално
2. Мотора е бил мръсен и маслото го е почистило (но защо чак след 6-7 хил км)
3. Маслото е лошо

Mondeicho

Ако едно масло не почернява, значи не работи правилно, особено вече при кола на такива км. Някой масла почерняват още на 1000 км, други на повече, зависи и от състоянието на двигателя .Сложи някакво, което отговаря на Форд спецификациите и виж как ще е с него (това, което си сложил не знам дали отговаря). ???
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

mondeoto

Какво значение имат км на колата? Ако не е сменяно и ДВГ е силно замърсен да, но в противен случай? А явно при колегата не е мръсен щом 6 хил е седяло чисто. Според мен проблема е в маслото. Скапало се е както казват по тестовете - след 5-6 хил е за смяна. Имаше в ютуб един, който пробваше какви ли не масла за нагари - изпичаха се (почерняваха) като ги нагрееше в колбите.

Кирил

Добре де как да разбера дали мотора е мръсен за да го изключим това от вариантите? Нали не говорим за разглобяване ами ако има нещо лесно за проверка.

Лятото сме пътували напред-назад но никога не съм я пържил с висока скорост. По магистралата 120 и само като съм изпреварвал до 130-140 и едва ли съм го "изпекъл" където казваш.

Ozzie

Работата на маслото, освен да смазва е, и да "отмива" нагарите. Лично аз проблем не виждам.
Като дойде време за следващата смяна, сложи добавка за почистване.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

ако маслото е сменяно на 25к мотора е мръсен та мръсен .. сменяй сега по честичко и ще се поизчисти малко по малко

hotblooded

Работил съм в официален сервиз - обслужвал съм нови коли,  маслото си почернява,  малко по малко...  Сменяйте го на 15 хиляди или 1 година и си карайте колата без да мислите за глупости

exclusiveremix

Старата фиеста беше на 50 к км като се закупи.Сменяме маслото пред мен в МотоПФое,наливаме новото,палим мотора,работи около 1 минута,теглим пръчката и вече е черно...
На реното на баща ми почерняваше след около 3-4 к км,хем пак беше дизел.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Кирил

Не си въобразявам че няма или не трябва да стане черно. Странно ми е, че беше чисто->чисто->чисто и изведнъж хоп и почна рязко да потъмнява. Не трябвали ако е мръсен мотора да почне още от началото? Какво имаш предвид под по-честа смяна? 10 хил много ли са?

Каква добавка да сложа може ли пример? Как се ползват и работят... Да не вземат да преебат нещо щото колата няма никакви проблеми и насила да си създавам ядове.

Откак е сменено съм минал около 50км и засега е бистро.

Pyrhel

Цитат на: Кирил в 15 Октомври 2017 19:43:26
Добре де как да разбера дали мотора е мръсен за да го изключим това от вариантите? Нали не говорим за разглобяване ами ако има нещо лесно за проверка.
Каза, че си го обслужил, предполагам това включва ангренажен ремък. Питай майсторите, които са го сменяли - свалили са капака на клапаните и са видяли как е вътре.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Ozzie

Цитат на: Кирил в 15 Октомври 2017 22:50:46Каква добавка да сложа може ли пример? Как се ползват и работят... Да не вземат да преебат нещо...
Как се ползват и работят - обикновено се сипва в двигателя, непосредствено преди смяната на маслото и се оставя двигателя да работи на място 15-20 мин. Всяка си има упътване на етикета.
До сега не съм чул нещо да се е сговнясало след употреба на такава добавка.
Лично аз, досега не съм ползвал, но мисля, като дойде следващата смяна, да ползвам такава на "BARDAHL".
(fri)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

sinnerman

10к километра е добър интервал за смяна на масло. Почерняването може да се дължи и на некачествен въздушен филтър. В маслото има почистваща добавка. Не е необходимо да слагаш. Сега, при смяната, какви филтри и масло сложи? Не се вкарвай в излишни филми с това почерняване. Като почерня маслото, започна ли да го "гори"?