Диагностика - има ли смисъл и къде

Започната от p_yanev, 04 Септември 2017 09:44:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

p_yanev

Здравейте,

Отново имам дребен проблем / според мен/  на който не намирам решение и ме съветват да правя диагностика.
Аз обаче вече имам супер негативно мнение за тази т.нар диагностика, която след всяко ново диагностициране ми изглежда ,като пари на вятъра.

Та, имам 3 въпроса:

1. Има ли разлика от диагностика в мото Пфое  и другите сервизи предлагащи тази услуга? Цената е почти еднаква, но се питам за автомобил като моя - Мондео 3 1,8 бензин 2002г., дали вече няма пълния софтуеър и извън Мото Пфое.

2. Въобще има ли някой, който след направена диагностика да е получил конкретно решение? Т.е. закача, казват му това е проблема, ремонтира и се оправя. Но конкретно, а не :  може да е това, това  или това и оттам нататък тръгва проба-грешка?

3. Има ли някакъв шанс, колкото е по нов модел автомобила, толкова по точна диагностига да може да се прави? Т.е. развива ли се в това отношения автомобилостроенето или и 5 г. автомобил да си купя ,ситуацията ще е същата?

Благодаря предварително

mondeoto

Аз не мисля, че в Мото-Пфое са най-добрите диагностици, защото не им пука особено. Казват нещо като проблем и "ако искаш сменяй и ще видим длаи ще се оправи". Ама много зависи и къде си и какви други алтернативи имаш за сервиз. И най-важното дали искат да се занимават с Форд, че сигурно си ги чувал "оо Форд в сервиза ми не давам да стъпва, страшни боклуци са".

p_yanev

Аз съм от Бургас, но съм готов да отскоча до някой близък град, стига да има стабилна препоръка за майстора.

Pyrhel

За всички въпроси - зависи от проблема, зависи от опита на майстора/диагностика, зависи дали лесно се възпроизвежда проблема или е от онези "веднъж в месеца става еди какво си".

1. Има разлика ако другите не могат да прочетат целия проблем - не всички диагностики "виждат" всичко. Евтинките (разни елмчета и подобни глупости) понякога показват някаква обща грешка, а с хубава диагностика се вижда точната. Много е важно ако е странен/необичаен/несвързан проблема, да се прочете с оригиналната (или поне висок клас) диагностика и още по-важно да имаш достъп до сервизната информация, за която при нас едва ли някой е платил абонамента, освен МП.

2. За някои проблеми да, за други просто няма как. Факт е, че има калпазани да налучкват.

3. Модулите на новите коли много точно се самодиагностицират и казват какъв е проблема. Ако обаче има проблем със самия модул или комуникация между модули става м а з а л о.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

p_yanev

Добре, ако не искам да е в МП, как да разбера кой има хубава диагностика? Едва ли някой ще ми каже - моята е от евтинките?

opex

Диагностиката е инструмент, но който не умее да си служи с него е като... чукча с къртач.
Тоя мотор и управлението му са от старото поколение в нови одежди. Човек добре запознат с мотора и принципа/алгоритъма на работа на управлението му (компютъра) може и без диагностика да установи проблема.
С "някаква" диагностика - просто по-бързо и лесно, а с IDS - съвсем.
Тия в МП са толкова залупени, че дори с IDS диагностиката им спира до там да ти прочетат грешките (ако има) и да почнат смяна на датчици един по един - сиреч като в най-хамалския тип сервиз.
Така че намери човек в града на трите ленти, който да разбира по възможност от тоя мотор /бензновите в МК3/ отколкото който има по-яката диагностика.
И на 'последно' място - за несвършена работа не се взимат пари. Ако се пундри нещо - дай му 5лв да се почерпи. Повече от час едвали ще е минал, а 8*5=40 - добра надница е за час "работа".
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

p_yanev

Точно това е - не мога да намеря тук такъв човек. Писах в два форума  - уж все майстори там - пълна тишина. За това ако някой тук може да препоръча в регион до Стара Загора - скачам веднага.

solo5

И аз ще следя темата, че Фордманиака в София идва далече за бургазлии.
Един път ходих, но не става за доверен сервиз заради разстоянието.
Иначе в Бургас сме зле не само с авто майсторите, но и с лекарите и т.н.

p_yanev

Аз за Бургас съм се отказал. Надявах се някой колега от Сливен,Ямбол или Стара Загора да препоръча.

Penyo63

Колега, от диагностиката има смисъл като насочваща диагноза. Окончатената такава е друга работа. Елм 327 не е диагностика а адаптор между колата и диагностика дали с лаптоп или смартфон без значение. За съжаление вече почти не се продават работещи. Последно работеща видях за 40 лв в един магазин в СЗ.

locke

Някой може ли да обясни какво реално представлява тази диагностика? Адаптер, който се свързва в диагностичната букса в купето или какво. В моя случай колата е Фокус мк1. Ако е със възможностите на тези китайски адаптерчета, който се свързват в буксата и после с блутут на телефона, мисля че няма смисъл. Тест модът е много по-добра опция.
Карах колата на диагностика, но майсторът не искаше да присъствам и накрая ми каза, че я е "закачал към лаптопа"  ::)
Това реално диагностика ли е или отбиване на номера за 30 лева?

opex

Отбиване на номера.
Диагностика е ако колата има проблем той да бъде локализиран с точност. За това е "майстор".
След това се пристъпва към ремонтна дейност.
Повечето истински майстори на модела може да открият проблема само по симптомите и поведението на мотора.
Да ти прочете грешката, че ламбда сондата ти дава бедна смес и да дадеш 100-200лв за нова, защото псевдо-диагностѝка така ти е казал след псевдо-диагностиката, но да продължава да набива същата грешка, защото реално проблема идва от скъсан вакуум или картерна вентилация (прости примери с прости и евтини решения) НЕ Е диагностика и НЕ заслужава обявената за диагностика цена. Със същия ефект може само да пъхне и извади буксата и да каже "дай парите"...
Освен това колата е твоя и трябва да знаеш кой какво прави с нея, така че може да му теглиш една майна щом не иска да присъстваш.
В този смисъл 50лв за разходка до друг град, където казват че има читав майстор не са всъщност чак толкова много.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Penyo63

Почти всички майстори са " болтаджии с компютър" и за мен са повече от нищо. Така че без тях не може. Иначе е нищо. Наскоро във форумите за диагностици четох, че триенето на грешки без да се отстрани повредата довежда до бъгване на компютъра. Виждал съм такива компютри и не съм си го обяснявал, че може да е от това, затова го вярвам. По темата сега: Лично аз съм фен това че на всяка марка автомобил си има програма която да чете компютъра. Против съм на универсалните многомаркови диагностики. А колега това че са ти закачили колата в сервиза на лаптопа, това е работа за 1 лв. За 30 лв е да ти направят LOG в движение тоест живи данни и т.н. после да ти кажат това и това е проблема, ще струва еди колко си ела еди кога си да я вземеш. Гаранция примерно толкова време. Фактура, касова бележка и чао.

m_focus

"По-голям късмет е да попаднеш на читав майстор, отколкото на читава жена" - не случайно в другия форум това ми е в подписа. Като всеки шофьор с проблем по автомобила съм обикалял при различни майстори в региона в който живея, включително и в официалното представителство на марката, като само 1 е бил коректен, останалите бяха търгаши, нагляри и голямото добро утро.
карай форд и бъди горд :)

Pyrhel

Цитат на: opex в 16 Септември 2017 14:18:47Освен това колата е твоя и трябва да знаеш кой какво прави с нея, така че може да му теглиш една майна щом не иска да присъстваш.
'Ем е така, 'ем не е. Може би го правят по друга причина - от клиентите има страшни досадници и дървени философи, които от тъпотии не те оставят да вършиш работа. Най-пресния такъв случай е с един непалещ Фокус 2.0д 2006 (прецакан ПЦМ в последствие) - съсед на собственика ми наду главата, мотаеше ми се в ръцете, бута, пипа, рови, прави се на тарикат и разбиращ, щото по времето на Жигулите по чужбина правил еди какво си (според тоя човек като не пали трябва да даваш яко газ и ако припука веднага да форсираш на прекъсвач и да държиш така, "за да продуха"...). Накрая се изпокарах с него, тръгна си и свърших работа на спокойствие, собственикът - адекватен и беше (omg) отстрани...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

kem

След четири диагностики с различен софтуер и показани различни повреди, посетих Мото Пфое-Бургас и получих точна диагноза с перфектно отстраняване на проблема - смяна на табло, в предните сервизи ми казаха че е от датчик на волана, от датчика на ESP и ABS, и ако бях започнал да сменям края му не се виждаше. А Форда влизаше в авариен режим и на няколко пъти бях на косъм от катастрофа. Така че май най-добре е да се доверяваме на специализиран сервиз, който разполага с точния софтуер за марката и модела.

Penyo63

Колеги, има много нагли псевдо автомонтьори които правят глупости. Виновни сме си самите ние че ги търпим. На мен един такъв ми зави гайката на кормилната щанга с пневматичния пистолет и  скъса болта. После и автомонтьора и собственика ми обясняваха, че той бил и без това тръгнал накъсане. Айде аз с един накрайник щета минах, ами има програми които могат да ти превърнат колата в недвижима собственост. Колко пъти тениската ми е била мокра и съм си викал "Кво ми трябваше. Диагностиката има смисъл само ако човека си разбира от работата, защото правилната диагноза е половин лечение. Така че колега КЕМ късмет си извадил, смяна на табло е кофти работа, добре че си се оправил.