МК4 2009 1.8 ТДЦИ - черен дим при потегляне

Започната от forgo7en, 04 Август 2017 11:00:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

forgo7en

Добър ден,

Както виждате колеги - нов съм във форума, въпросното Мондео ми е първа кола и не съм най-образования елемент при вас.

Количката ми милата започна от тази пролет да сее черен дим отзад при потегляне без значение колко газ давам. Нямам проблем с возията, разхода, звука, паленето (зимата имах проблеми, но ще сложим нови свещи другия месец - оригинални че да си пазим историята в МП за евентуална продажба в бъдеще). От тази зима сипвам само ОМВ Макс Моушън или Шел Випауър. Слагах добавка на бардал за почистване на дюзи, нямам филтър за твърди частици. От МП я закачаха на компютър и няма грешки. Маслото ми е за смяна, но чак след 3500км (на сегашното са врътнати 16500 и е кастрол).

Знам че все пак нафтичката си чади от време на време, но ме интересува от какво може да бъде причинено за да мога да го отстраня, защото е дразнещо.

Предварително благодаря на всички включили се по темата.

V.Buzev

Привет колега. Чернилка при потегляне може да е от доста неща - от скапана нафта, зацапан дебитомер и запекъл EGR до тръгнали да се трошат помпа, дюзи или турбо.
В МП хубаво са я гледали ама каво са видяли един господ знае. Трябва си читав диагностик който да следи живи данни при реално каране във всички режими за да се устнаови от какво е драмата.
Лошото е че в нашия град трудно мога да ти препоръчам такъв!

forgo7en

И аз четох за турбо, ама колата си върви перфектно и по никакъв начин не гори масло - първа проверка на пробката - 16000км маслото си е винно, да леко течно ама му идва ред за смяна и е точно на средата както беше при наливането му. Четох и за дюзи ама нали наливам уж читаво и скъпо готиво от ОМВ и слагах добавки на БАРДАЛ та не би трябвало да е от тях. Относно ЕГР - това има ли чистене, има ли засичане на този проблем?

Общо взето - какво мога да направя за да карам още по-спокойно?

Mondeicho

Не са ли му много 20 000 км на това масло? Аз на повече от 10-12 000 км не го държа. Иначе не е нормално да пуши, определено трябва да я погледне някой който разбира от това. Няма как всичко да е наред и да пуши. Нормално е само като я настъпваш да припуши леко.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

V.Buzev

Цитат на: forgo7en в 04 Август 2017 12:07:43
И аз четох за турбо, ама колата си върви перфектно и по никакъв начин не гори масло - първа проверка на пробката - 16000км маслото си е винно, да леко течно ама му идва ред за смяна и е точно на средата както беше при наливането му. Четох и за дюзи ама нали наливам уж читаво и скъпо готиво от ОМВ и слагах добавки на БАРДАЛ та не би трябвало да е от тях. Относно ЕГР - това има ли чистене, има ли засичане на този проблем?

Общо взето - какво мога да направя за да карам още по-спокойно?

Намери си сервиз, който разбира от диагностика на дизели и имат диагностична апратура с която може да се качите в колата и да покарате да засекат живи данни.
Мой колега ми прави диагностиката още като купувах мондеото защото пушлявеше при потегляне и ускорение и установихме, че EGR-а е тотално заминал и дебитомера показваше лоши стойности. След излоране на EGR клапана и почистване на дебитомера пушаците изчезнаха! Ако желаеш пиши на Л.С. да ти дам координати на колегата да направите една диагностика.

ivchotr

С нафтата в чужбина пушеци няма. Само у нас се случват тези драми. Аз между другото на ОМВ зареждам само ако нямам никаква друга алтернатива. На ШЕЛ също.

В случая бих посъветвал да се смени бензиностанцията, ако не е късно, де.

Pyrhel

То ако колата е в ред пушек не трябва да има, независимо от нафтата... Освен горните неща, виж и маркучите след турбото, може да се е усмихнал някой.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Septerra

Съгласен съм с всичко казано от колегите по-горе като проверка. Само ме боли сърцето като чуя как си сменяте маслото на 20 000 километра...

Pyrhel

В руския форум за масла, лабораторните резултати са, че тия бюджетните масла са чао на 6-7, в най-добрия случай до 8к км :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Septerra

И аз карам моята с Castrol Magnatec, но не си позволявам повече от 10-11 хил. Точно утре ми предстои тази процедура на 10 500 км. Но дори и за кола без DPF, пак повече от 10-12 хил. с качествено масло ми се струва лудост.

Mondeicho

Това за маслото го отбелязах още в началото на темата, колкото до егр, дебитомер, всмукателен колектор-това са сравнително лесни и евтини за почистване елементи и може да се започне оттам...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

forgo7en

Както може би вече всички се забелязали - нов съм с сферата с колите и тяхната поддръжка. От МП препоръчват смяна на 20к при положение, че купувам всичко от тях е логично ако могат да ме нахендрят с доста по-честя смяна на масло, а не да ми казват 20к на смяна...

Както и да е ако продължим ще сменим темата и идеята.

Що се отнася до АГР - искам да попитам - кое е по-добре за колата и съответно по-добрия дългогодишен живот - да се затапи или да се почиства редовно?

Alexi

не разсъждаваш правилно .. що да ти сменят маслото редовно ,като могат да ти сменят една турбина за 1500-2000 лв примерно ..

forgo7en

Пределно ми е ясно, че не разсъждавам правилно - за това пиша тук и се доверявам на хора като вас.

forgo7en

Друго интересно като допълнение - това се случва главно когато работи Климатроника ... когато не работи се случва доста по-рядко. Вече гледам на всяко едно тръгване и точно това  забелязвам. Дали може да има някаква връзка между двете освен че се товари доста повече това малко дизелче при потегляне?

Vesel

Моя мотор е същия и нямам проблем със или без климатроник, така че не е от големината на мотора.

ivchotr

А въздушният филтър от кога не е сменян?

forgo7en

Въздушния филтър не е сменям от 16 000км, но това го прави от последните 5 000 да не кажа 8 000км. До края на месеца ще ходя на почистване на АГР и ще си сложа добавка за почистване на АГР и ще ви кажа какъв е резултата.