Проблем с Обороти

Започната от sa6ster, 01 Август 2017 19:58:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

sa6ster

Здравейте, от известно време имам проблем с оборотите.
Колата е форд фокус 2 - 1.6 100кс, 2007 г дуратек с газов инжекцион Романо Антонио.
Зимата при палене колата вдигаше до 2000 оборота, но докато изляза от паркинга пред блока и се нормализираха на 1200 и после 850 като загрееше. Това го отдавах на големия студ. Газаджиите ми смениха рейката и положението се пооправи. Като я карах само на бензин 10-20км и на другия ден нямаше ядове с оборотите, дори и на газ.

Май месец смених свещи и кабели и високите обороти (които се получаваха само от време на време и то при първоначално палене) изчезнаха.

Един месец никакви ядове и след това започнаха да играят оборотите на празен ходи и да гасне.
Изчистихме дросела.. и колата спря да гасне.. но от време на време имаше много леко заиграване на оборотите.
От няколко дни проблемите с празния ход се усилиха и двигателя работи много неравномерно и доста често гасне.
Установих, че ако трябва да пусна по инерция е хубаво да вкарам на висока предавка.. и да намаля докато оборотите паднат до около 1000. После няма проблеми с празния ход.
Ако не го направя това.. в повечето случаи оборотите започват да играят и понякога гасне.

Иначе като вървеж и разход нямам проблеми - 10 на 100 газ по магистралата 120 на климатик и темпомат, няма замисляне, ускорява си, изпреварва си и тн.

Газаджиите ми казаха да ида да видя дали ангренажа ми е зацепен правилно (преди 1 година и 15к км сменях ремък и оправях клапани заради прескочил зъб). Но аз мисля, че ако не беше щеше да има проблем и с вървенето, а колата си върви като преди.

Вузможни причини:
- загуба на вакуум - пръсках с дезодорант около двигателя.. няма промяна в оборотите
- О пръстени на бензиновата рейка - същото като предната точка
- свещи и кабели -  на 3 месеца и около 3к км са
- бобини - не съм проверявал, но пък върви и не харчи повече от преди
- да изпуска газ от изпарителя и да бърка смесообразуването на двигателя?
- ламбда сонда - от време на време ми излизат грешките: P 0420 Catalyst system efficiency below threshold (но според мен това е заради газта) и по-рядко виждам P0133 O2 sensor circit slow response (което ме навежда на ламбда сонда).
Днес ми излезе грешка: P0096 Intake Air Temperature Sensor 2 circuit range /performance (ама после сама си изчезна без да съм я трил) и четох че ако има повече от 2 гр разлика между някви 2 датчика се получавала.. ама била възможна ако палиш топла кола, понеже изстива антифриза и двигателя с различна скорост

Ще оставям тези дни колата на сервиз и искам да се опитам да ги насоча правилно, че да не сменим цялата кола пък да се окаже, че се е извадил някой маркуч например.

PS: Последните 2-3 седмици като карах - и понякога си държеше обороти и си беше без проблем, а в  50 % от случаите оборотите се колебаеха. Сега като карах колата (за 3-4 паления до 2-3 магазина) - празния ход е много зле - двигателя подскача направо, дали не работи на 3 цилиндъра?
Сигурно ще трябва да сменям после тампони ако са се разбили от тези вибрации.

Поздрави,
Александър

ivchotr

Не му мисли много, ами отвори Гугъл и напиши "Фордманиак". Като намериш връзка на възможните варианти, свързани с Митко от София, направо му звънни и върви да ти оправи колата. Примерно можеш да ползваш ТОВА. Аз моята какво ли не я правих - сменях ангренажи, свещи, кабели, дросели, стъпкови мотори, евап-клапани, софтуер на компа, вакууми и какво ли още не, и колата си вървеше както преди. Оказаха се баш клапани за реглаж и ангренаж подминал с 1 зъб точната регулировка. Сега колата просто не е същата. А пък Митко ще ти обясни защо е така.

OL DiRTY

+1 за Митко (FORDMANIAC), страхотен човек и специалист, твърдо го препоръчвам!