Постоянно въртене на перка

Започната от Vas, 10 Януари 2012 12:07:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Vas

Снощи като запалих Фокуса и забелязах, че се включи някаква перка. Температурата на колата си е какво преди. От лятото когато съм пускал климатика съм забелязал по звука, че е същата перка. Като запаля колата и същата перка се включва и работи постоянно.
Вчера баща ми ходи в Пловдив да сменят фреона на климатика, и сложиха азот до четвъртък. Когато ще сложат пак фреон. Къде може да е проблема, че ме дразни тази перка, а ми казаха да не пускам климатика... Ходих да питам един майстор дали е възможно да е от бушон, каза не.

Pyrhel

В момента ми идват на ум 2 неща - сензора за перката ако се прецака - включва винаги перката, за да не прегрееш маторя.
Другото - ако перката ти се управлява от електронен модул (в движение съм в момента и не мога да проверя) - може да се прецака той, в този случай - или никога не я пуска или работи постоянно.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Vas

Благодаря за бързия отговор  ;)
Снощи свързвах едни диоди в краката в купето и стана така, че бушона на габарите ми изгоря (смених го) и се питам дали проблема може да е от някой друг бушон/реле

Bobi

Няма как бушон да причини това според мен. По-вероятно , както е казал Pyrhel, става въпрос за датчик или сензор..

G_o_c_e_v

Когато завъртиш да духа на стъклото и пуснеш вентилатора на парното ти се пуска и компресора на климатика, евентуално той пуска перката...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Vas

И преди съм пускал да духа на стъклото, но тази перка никога не се е включвала.
И дори когато не съм пускал нищо, стрелката е на 0 и перката пак върти. Дори се усеща, че колата набира малко по-бавно от обичайното, същото като лятото когато съм пуснал климатик

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Vas

Незнам. Казаха ми да не го пускам до четвъртък, защото системата сега е с азот (някаква проверка за течове) и  ме е страх да го пусна пак да не стане нещо

Vas

Днес бяхме в Пловдив и сложиха фреона и перката спря да върти.
Проблема е бил там, че азота в системата е под едно налягане, а фреона под друго и за това се включила перката. Незнам колко точно беше налягането, но едно е на 12, а другото на 15.
Важното е, че всичко се оправи  (happy)

tropper

Аз малко след дъжда качулка..... ама поне да остане за архива обяснението:

Фактология:
На тръбата за високо налягане на фреона, която се намира на пътя от компресора до кондензера (предния радиатор на климатика) има един двустепенен датчик на налягане с четири жици излизащи от него. При първата степен (може би около 10-15 атмосфери, но не мога да кажа точно) се преминава прага на единия датчик - включва едната двойка контакти. Тя именно отговаря за пускането на втора перка (или първа степен, ако колата е с една перка). При втората праг на задействане (около 25-30 атм.) се задейства втората верига, която обикновено е нормално затворен контакт. Прекъсва се контакта и по този начин се спира компресора, ако тръгне да минава това налягане за да не избухне системата. При изключен климатик, напълненият фреон е с налягане около 3-7 атм. (не мога да кажа точно, но е в тоя диапазон). При нормално работещ климатик налягането преди компресора пада до 1.5-2.5 атм., а след него е в диапазона 15-20 атм. Тогава се пуска перката, за да може да охлажда "кондензера" (радиатора) и по този начин да помогне на компресора да набута повече количество вещество при налягането което му е по силите да създаде. /Който не вярва - да провери закона на термодинамиката от физиката./ Преди компресора (обикновено около филтър-дехидратора) има един датчик, който при налягане под 1.5 атм. си прекъсва контакта. Тогава се изключва компресора на климатика. Този датчик има отношение към две неща - (1) да се поддържа не прекалено ниска температура на охлаждащия газ (като не се позволи да му пада налягането под 1.5 атм.) и (2) да се защити системата от работа с ниско количество (налягане) на фреон. Заради този датчик се усеща често спиране и тръгване на компресора ако вентилацията на купето е пусната на малка степен. Когато не преминава достатъчно топъл въздух от купето през изпарителя (радиатора в парното), не се загрява достатъчно фреона и не си повишава налягането, компресорът се изключва докато налягането се върне над 1.5-1.6 атм.

И какво се е получило в твоя случай:
Сипали са ти азот за да проверят за теч. Сипали са някакво количество под голямо налягане (>15 atm.) и при проверката са искали да измерят колко от това количество е останало в системата. Заради това че налягането на газа в цялата система е било над прага на сработване на двустепенния датчик (dual pressure switch - англ.) дори и без да работи компресора, перката е работила.

Така че споко - всичко е както трябва. (thup)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/