Някой сменял ли е скоро кислороден датчик (ламда) на Focus MK2

Започната от solo5, 17 Юни 2017 12:38:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

solo5

Някой наскоро сменял ли е ламда и колко би струвала процедурата в сервиз (части+труд).

Преди време при замерване през OBD2 буксата ми показа, че първият кислороден датчик беше леко муден. Оборотите на празен ход бяха нестабилни първите 2-3 минути след старт на двигателя.
Дадох на роднини да използват колата преди 10 дни им светнала лампата на check engine
След посещение на някакъв местен сервиз, майсторът им казал, че единият датчик бил заминал, а другия си заминавал и ремонта щял да струва 600лв  ???

Не разбирам от двигатели, но знам, че първият датчик участва активно за горивната смес, а вторият показава само наличието на катализатор.
След като кислороден датчик на Бош струва около 100лв коректна ли е поисканата сума според вас?
Имам съмнение, че само първият датчик е за смяна, а втория не е.
Замислям се да си закупя и да го сменя сам.
Прочетох, че старият се развива на загрял двигател, а новият се завива на студен.
Връзката е plug&play

Всяко мнение по темата ще ми е полезно.

P.S. Автомобилът не е при мен, но като пристигне ще направя отново диагностика и ще попитам в друг сервиз за цена за смяна.

ivchotr

Заради втория датчик постоянно ще ти светва чекът. След смяната им май трябва и някакво обучение, съм чувал. Но 600 лв е доста висока цена за подобен ремонт.

Pyrhel

На студен мотор първите минути ламбдата не играе роля, но може от нея тримовете да са се омазали.
А 600 лв са тра-ла-ла, съмнявам се на 1.4 да е забутана на място, където трябва да се разглобява особено много...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

opex

Предния и задния са еднакви. Разликата е в дължината на кабелите им. В повечето случаи задния е здрав и може да се забучи на мястото на предния. Поне двигателя ще работи коректно. А предния да отиде отзад (който така или иначе се движи по-мудно от предния), най-много пак да светне чека.

п.п. Аз винаги бих си взел от морга или някой частен човек дето си разглобява колата. Да го духат скъпчиите по магазините.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

solo5

Това със врътката на двата датчика е свежарска идея
Друг вариант е да използвам вторият датчик за първи, а на мястото на втория да изполвам електронна схема, с която се лъжа компа за наличие на втори даткик, когато има газово
Намерих за 50лв втора ръка, но винаги остава съмнението до колко коректно ще работи
А и новите се движат от 50лв до 110лв

ivchotr

На моя му чистя грешките и след 200 - 300 км пак светва чекът заради втората ламбда сонда. Даже преди да ми регулират клапаните и да ми оправят тайминга на ангренажа, когато светнеше чекът колата като че ли заработваше с една идея по-добре, отколкото когато беше с изтрити грешки. Фокус  (nut)

ekstremniat

На 2.0 са на удобно място за смяна.Аз съм с газово и не съм ги лъгал и не свети чека.Преди няколко месеца като ми заминаха соленоидите за управление на вихровите клапи ми метна и грешка в едната ламбда но след изчистване на грешката и нови соленоиди не ме е притеснявала така,че виж хубаво на диагностика кодовете и тогава пипай сондите.

solo5

Грешка: P0171
Type Powertrain: Fuel and Air Metering - ISO/SAE Controlled
Description: Fuel System Too Lean Conditions
Cause: Engine running at Cruise speed for 3-4 minutes,
then the PCM detected that the Adaptive Fuel Control System
was at its rich correction limit (due to a lean A/F ratio)

MID:$02 TID:$91
- O2 Bank 1 Sensor 2
Max: 7,99527V   Min: 0,0488V
Test result value: 0V
FAIL

Pyrhel

То ти пише, проблемът не е в ламбдата, вероятно от някъде след МАФ-а ти смуче въздух.
А тия волтове от диагностиката нещо са странни... Ламбдите трябва да са 0-5 или 0-1 волт

opex

Тия ламбди трябва да са 0-1v, таз диагностика нещо мирише :D
За мен принципно най-точния начин за отчитане работата на ламбда сондата е директно забучване на +сонда на мултицет на сигналния и кабел и -сонда на маса.

Ако наистина първата сонда е бавна - размени със задната (ако е здрава) и/или забучи нова. От това няма как да се избяга.
После вече се трият грешки и адаптации и ако пак набие грешка за бедна смес се гледа за пробив след дебитомера.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

solo5

Грешка P0171 беше при стара диагностока.
Днес колата е при мен и пти диагностика с ELM и таблет даде грешка p0133

P0133 - Ford
Type: Powertrain - Fuel and Air Metering - ISO/SAE Controlled
Description: HO2S Circuit Slow Response Conditions
Cause: Engine running in closed loop, then the PCM detected that the HO2S amplitude and frequency were out of range (rich to lean switch was over one second)

Изчистих грешката и сега ще следя дали ще се появи пак.
Иначе волтажа варира от 0,09v до 0,74v, като най-много се задържа в диапазона 0,68-0,74v

opex

Няма какво да я чакаш, размени двете сонди или я смени.
Пише ясно: двигателя работи в closed loop (така и трябва), но времето за превключване богата-бедна (или бедна-богата, все едно) е повече от една секунда.
Ето пример как работи на празен ход с аналогов волтметър:
https://www.youtube.com/watch?v=VRzXMWjTrck
При по-високи обороти стрелката се мърда доста по-бързо, а твоя явно е бавен и вкарва грешка.
qaяכSTuning
Suum cuique

solo5

Ще я сменя сигурно в края на месеца.
Каква ламбда да търся?
Гледах на Бош за около 100-110лв универсална ламбда,
в същото време има още 2 варианта на бош с клема от 180лв и 190лв намалени на 143лв и 153лв.
Интересното е че ги дават да издържат по 250000км, а останалите са на по 160000км
Не съм сигурен дали няма ментета на пазара.
Има ли фрапираща разлика м/у различните топ производители?

opex

Не знам, аз търся известно време обяви за коли на части, които са ми в радиус от 15км и мога на място да ида да видя частта, а в случая че има диагностика - направо и да се пробва на място. Да не говорим, че 100к км се въртят най-малко за 5 години - за това време може да станат много неща в България :) И няма начин просто да се набутам за чисто нова сонда.
Давам ти пример точно с ламбда сонда - 2008ма лятото на първия ми ескорт купих ламбда сонда от един фокус 1.4i ударен наскоро от собственика му и до последно преди да тотализирам ескорта преди няколко месеца карах с нея и работеше на 100%.
qaяכSTuning
Suum cuique

Pyrhel

Точно за ламбда - не бих рискувал с втора ръка. Човек от форума взе от мегапартса 5 бр да тества коя ще работи ОК (кола модел от 2008 нататък). Резултатът - нито една и купи нова. За този фокус новите започват от 50тина лв...

opex

Да, спомням си като ги сменяхте на Фестивална. Но проблема ти сам го каза: МЕГАПАРТС. Тия от голямата оферта рязко станаха най-голямата и дълбока кофа с говна в цяла България (е, не по-голяма от оня Санцунга от Банкя и приятеля му с кокошата путка за уста де, но все пак... но да н'са отклоняам)
В този случай човека има диагностика под ръка - пробва на място и заминава. На Форда не му трябва време за да реагира или адаптации, веднага показва работа.
Не казвам, че е работа за всеки - прави се ако знае човек какво прави. Просто предлагам по-евтин вариант, който при мен винаги е работил. Ако не - нова и това е, но каква не мога да кажа.
qaяכSTuning
Suum cuique

solo5

Цитат на: Pyrhel в 20 Юни 2017 00:04:50
За този фокус новите започват от 50тина лв...

Така е има и за 45-50лв нови, но не съм убеден дали ще работят толкова добре колкото тези от 100лв

solo5

Фордманиакът каза, че ламбдата "бачка като бясна", т.е. си е наред.

opex

Цитат на: solo5 в 09 Юли 2017 14:29:21
Фордманиакът каза, че ламбдата "бачка като бясна", т.е. си е наред.

И? Какво е развитието?
qaяכSTuning
Suum cuique

solo5

Като цяло съм много доволен, че отидох при Фордманиака.
Направи следните процедури:
- презацепване на ангренажен ремък
- почистване на инжекциона
- смяна на гарнитура на капака на клапаните.
- разни негови си фокуси по грешки и електроника
Като я взех усетих, че не забива муцуна след преминаване от 1ва на 2ра. Като цяло ускорението е плавно и не придърпва. Общо взето има сериозна  промяна в поведението. Стори ми се, че от Сф до Пз ми даде сериозна икономия на гориво, но това ще го проверя най-добре утре, като засека разхода от Пз до Бс
За съжаление на следващият ден при студен старт пак ми направи проблем с оборотите. Оставих я да загасне, след това с малко поддръжка задържа обороти сравнително по-бързо от преди.
Предполагам, че има още нещо, което създава този проблем, но за съжаление нямах възможност да я оставя на Фордманиака да я види на студен старт.
Иначе за отношение и компетентност - адмирации към Митко и сина му

solo5

За съжаление съм заблудил с икономията
Маршрут Пз-Бс, 291км, 26,82л, 9,2л/100км,
със скорост 130-140 км/ч и включен климатик през целият път.
Сф-Пз ми се стори, че го взех с около 7л/100км, пак със същият режим на каране.

P.S. Фордманиакът ме предупреди, че катализаторът ми бил много зле и скоро трябва да очаквам някаква грешка от него. Не мина много време и хоп:
P0420 - Powertrain
Catalyst System Efficiency Below Treshold (Bank 1)