Релета за подгрев на предно стъкло - Фокус МК 2.5

Започната от saggy, 06 Януари 2025 23:19:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Колеги, имам подгрев на предното стъкло. Днес при -3 градуса сутринта го включих и след малко излезнах да порачистя скрежът по другите стъкла, докато предното стъкло се размразяваше. Обаче усетих една неприятна миризма на изгоряло, която сякаш беше от моята кола (палеха други коли около мен и допускам, че може да е от тях). Миризмата беше като на изгоряло от електрическа верига, не от гориво. В ръководството на Фокуса виждам две релета по 40А всяко - едно за лява страна и второ за дясната страна на стъклото, намират се в кутията с релета в двигателния отсек. Утре ще видя дали мога да ги извадя и да ги видя що в състояние са, и дали има някаква миризма от тях. Релета работят, защото стъклото се размрази без проблем, както и в няколко други дни в последно време. 
Имате ли някаква електрическа схема на подгрева на предното стъкло при Фокус 2.5, от която да се ориентирам какво се случва? Ако имате някакви съвети и идеи какво друго да се провери, са добре дошли?
Прикачвам снимка с маркираните релета от двигателния отсек.Relay Engine Ford Focus 2.jpg

ivchotr

Ако твоите релета са виновни за миризмата на изгорял кабел, при отваряне на кутията ще я усетиш по-осезаемо. Ако прикачената снимка не е от твоята кола, преди следващото пускане на подгрева отвори кутията и виж какво се случва там. Другото място, от което може да се размирише на изгоряло, са клемите за подгрев в основанието на стъклото. По принцип намирисват хлабавите връзки, особено, ако около тях има изолация. В този ред на мисли може да се е разтопила и изолацията на някой от захранващите кабели, ако е бил подложен на високо натоварване. Така на Москала ми се беше разтопило и почти запалило половината окабеляване на арматурното табло заради една извадена метална фасунга от подсветката, която беше паднала и окъсила върху металната шина зад таблото. И бая изпуши руснакът :D Един ден си играх да разгадавам кой кабел къде отива, щото се бяха запоили един за друг.

Във форума има няколко теми със схеми за това - онова и ако пуснеш търсачка, ще ги намериш. В някоя от тях имаше схеми за какво ли не, ама това ти го говоря по спомен, та може и да те подвеждам. Нищо не пречи да пробваш.

saggy

Аз съм бил в грешка, това не би трябвало да са релета, а предпазители. В раздела в ръководството се казва "Предпазители" и в него никъде не са описани релетата, които принципно ги има в двете електрически кутии в колата, има ги и на прикачената снимка, която е от моята кола. Има ли някакъв вариант двата бушона да са запоени, макар че ме съмнява, но съм чел за такива ситуации със запоени крачета на релета точно при Форд? Има ли въобще в тези две вериги отделни релета за подгрева на лява и дясна част на предното стъкло? Утре ще гледам да изровя нещо във форума.

ivchotr

Във Фиата имах едни яки предпазители, които бяха хванати с гайки. Ама те бяха просто пластини. Съмнява ме дори във Форд да измислят захващане на реле и предпазител със спойка. Все пак идеята на тези компоненти е да могат да се сменят лесно. От друга страна лесната смяна е съпроводена с възможността клемите за крачетата на предпазителя или релето да се раздуят и контактът там да не е стегнат, което би довело до искрене, загряване, стопяване, пушеци, миризми, запалване и т.н.

Защо просто не отвориш кутията и не пуснеш подгрева. Ако нещо грее в кутията, ще го забележиш.

zz_stefanov

Релето е едно предпазителите са два. Кое е релето R7 от тези в кутията не мога да кажа. С изваждане може и да се разбере дали не  е най близкото до предпазителите.

saggy

Релето е R7 от твоята схема (сивото реле до розовия бушон от снимката по-горе), а бушоните са 14 и 16 в централната част на схемата. На гърба на капака на ел. кутията има легенда, само някой трябва да се сети да погледне. :D Днес при 6 градуса по-висока температура (+3°С), огледах кутията, нямаше миризма, после запалих колата и пуснах подгревът и нямаше проблеми или миризма. Следващите сутрини, като е по-студено, ще пробвам пак. Доколкото знам, връзката към реотанчетата в стъклото минава под кората на чистачките и ако там има хлабава връзка или нагорял кабел, ще трябва да се разглобява и да се гледа. Имам спомен, че преди 1 или 2 зими, отново при минусови температури, пускането на подгрева беше съпроводено със странно потракване от към двигателя, но тъй като зимата беше топла, подгревът почти не се ползваше, а при ползване е било при положителни и не се повтори. Трябват минусови температури, за да се провери. Ще видим следващите дни.

Благодаря за схемата, zz_stefanov !

Ел. Табло при двигателя Фокус МК2.5.jpg

saggy

Честно казано няма развитие по темата, защото така и не се хванах да видя какво става с предпазителите и релето. Топлите дни ги изпуснах, а студените не спират :). При -1°С, -2°С градуса нямам проблем с подгрева, а при по-студено, както е сега, ме е шубе да пробвам, за да не замирише и запуши на изгоряло. Веднъж го пуснах на -3°С и имаше едно странно тракане от двигателя, който принципно при -3°С е шумен в първите 1-2 минути. А след това просто тръгвам и нямам време да слухтя. Като бързо решение взех добра течност-размразител за стъкла на Равенол, която почти за същото време, като подгрева, премахва скрежът.
Ще разпиша какво проверих и какво намерих, за да е полезно и за други, а и на мен като референция, защото забравям.

1. Предпазителите F14 и F16 по 40А (Ford Finish код 3819184), водят се на английски "Genuine Ford 32 Volt 40 Amp Green Fuse 3819184". Предпазителите ги има в Ebay и Amazon UK, нови и втора употреба, оригинални и неоригинални. В МП цената е 29лв/бр., докато в Tonex1 същият автърмаркет бушон е 12лв/бр модел FJ16. - Tonex1

2. Реле  R7 (Ford Finish 1425754) - 70А; 4-Blade Terminal; Tyco; Power; Mini; With Heated Windscreen. Цена в МП 62лв/бр.

Мисля преди да заменям с нови да позачистя моите - релето ше почистя крачетата, а бушоните няма как да почистя, по-скоро пиновете в бушонното табло трябва. Дори да няма нагоряло ще почистя с контактен спрей. Търсих да видя къде са кабелите под кората на чистачките, оказа се, че кабелите към стъклото са фолирани, при което в английският варинат на Фокус 2, рамото на механизма на чистачката опира в кабела, дори може да го скъса. Надявам се, че при мен не е така монтажът. Ето няколко клипчета за нагледност:

https://www.youtube.com/watch?v=jtDg5we3R3Eч
https://www.youtube.com/watch?v=u6bMDxYhixY - на това се вижда как блъска механизмът в кабела.

Като гледах различните мнения се оказва доста трудно да се свалят чистачките след толкова време монтирани и по-скоро ще се въздържа да ги демонтирам + кората, за да проверя кабелите. Интересно, че на клиповете с не-фейслифтовите Фокуси, кабелът е монтиран да не опира в механизма.

Fuse 40A F14.jpgFuse 40A F14_rear.jpgRelay 70A.jpg

Ozzie

Такъв предпазител ми дадоха в една морга, напълно безплатно. За сваляне на чистачките си има скоби.
Имам такава -> https://www.onlinemashini.bg/skoba-za-svalqne-na-ramoto-na-4ista4ka-force-tools-1632-mm-/29779
но я бях поръчвал от Алито преди време. Беше под 10 лв. и с безплатна доставка.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Преди време ми се наложи да махам рамената на чистачките на моята и не стана без скоба. За да не се пързаля винтът на скобата леко вдълбах с едно свредло челата на осите, на които се хващат рамената. Да свалиш рамената без скоба е чист късмет. Да се съмняваш в протрит кабел и да не го провериш, е по-скоро неразумен подход. Освен това след сваляне на рамената и махане на предпазната кора ще намериш отдолу неща, на които мястото им не е там. Така, че само заради почистването си струва да направиш това усилие.

saggy

Благодаря за мненията! Скобата е варината за сваляне на рамената. Кабелът пред пасажерското място трябва да е здрав, защото подгревът работи и от двете страни, а как е монтиран може само да се види при сваляне на кората. Щом за толкова години работа на чистачките, подгревът работи, значи най-вероятно няма взаимодействие с рамото. Ако реша да свалям кората ще е по пролетно време, когато времето и температурите са по-добри за такава работа. Но предчуствам, че ще се вкарам с приключение с това и не знам дали ще го правя.

ivchotr

Изобщо не е трудно, когато бачкаш с правилните инструменти. Трябва да бележиш и как са стояли рамената на осите, за да ги монтираш след това по същия начин, иначе могат да бият по периферията на джама.

saggy

Днес свалих релето и двата бушона. Бяха в перфектно състояние, никакъв нагар, като нови направо - крачетата на релето и медните пластини на двата бушона. Пиновете за бушоните, които стърчат от бушонната кутия, бяха също в перфектно състояние. Позачистих със шкурка P800 крачетата на релето, после с контактен спрей и всичко обратно на мястото си. При 20°C нямах никакви проблеми с подгрева, но при -7°С нещата са други. Каквото такова, всичко изглежда изправно, ще продължи да се експлоатира, без да му мисля. IMG_20250309_144214.jpgIMG_20250309_144226.jpgIMG_20250309_144303.jpgIMG_20250309_144018.jpgIMG_20250309_144204.jpg