Тропащ клапан!?!?!

Започната от viksata, 29 Март 2012 08:59:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

viksata

Колеги тропа ми един клапан на една от главите :(
Не е болка за умиране ма е много дразнещо особено като отворя прозореца.
Дайте съвет как мога да го открия кой е ?
те са хидравлични и не се реголират  ::)

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Alexi

повдигача е заминал/запекъл .. за съжаление няма лесен начин да се разбере кой е .. трябва да почнеш с демонтирането им и накисването им в кореселин ,ако е запекъл някой да се раздвижи .. ако не помогне се сменят комплект ...

hotblooded

Може да махнеш капаците на клапаните и свещите и да въртиш на ръка мотора и един по един цилиндър по реда на работа (като е в ГМТ в такт "сгъстяване") да провериш за луфт кобилиците. Далия фира повдигач може да има открояващо се по-голям луфт. Метода не е сигурен (може да не хванеш луфта), но е едиственото което може да се направи без специална апартура (която по скоро може да се намери в лаборатория, а не в сервиз).

Alexi

по тоя метод всички ще имат луфт .. повдигача обира хлабините след като в него постъпи масло под налягане( т.е. мотора заработи .. за това на някои мотори се чува характерното изтракване на клапани първите няколко секунди след студен старт ) .. в повдигача има едно клапанче ,то като изпусне и той вече не задържа налягането и не може да обере хлабината .. възможно е да има нагар и за това да не работи ,тогава подлежи на ремонт

hotblooded

Аз за това казах - "може да има открояващо се по-голям луфт" - не е задължително.... даже рядко се случва.  Иначе може да остави капака на клапаните на 2 болта, да запали и да поработи 5 мин... И да пробва едния ред цилиндри по начина които му казах.  При него ако не се лъжа за да вади повдигачите трябва да маха блока, иначе може да вземе чифт повдигачи или дори само един и да кара на "проба-грешка" докато уцели прецакания че на 6 цилиндров мотор е малко "тегаво". Ако има под ръка докторски слушалки, може да им махне "лапичката" и вместо нея да сложи парче неръждавейка около 30-40 см. и да прослушва от къде ще се чуе най-силно, макар че има много съпътстващи шумове.

viksata

И а мислих да проверя с луфтомера с надеждата да е не е по голям луфта на някоя кобиличка и да не може да смогне хидравличния повдигач.

Самите кобилици са като на модела без х. повдигачи и имат да се реголират с болт хлабините :)

а ето и едно клипче с дъртия ми телефон да се чуе как тропа :

http://vbox7.com/play:eb882ef347

Мислех и за смяна на 12 повдигача но са цифра 50 кинта парчето от МП  :(

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Alexi

като слушам клипчето сякаш не е един .. според мен трябва да ги замениш ако мислиш да си я караш ,иначе ще ти замине и вала и някои кобилици .. радвай се че са само 12 ,аз навремето като имах шестак повдигачите ми бяха 24  :))

Danchev

Звучи си точно на повдигач/и гадният дрънчащ звук го бях забравил откакто мотора ми е на части в мазето :D Защо не ги разглобиш, хем ще ги огледаш за износвания, хем ще изчистиш мръсотията дето неизбежно се е събрала вътре.
How about a magic trick?

Alexi

практиката е показала ,че дори и да ги разглоби и почисти после трябва да ги замени с нови :))

hotblooded

Цитат на: Alexi в 29 Март 2012 19:48:07
. радвай се че са само 12 ,аз навремето като имах шестак повдигачите ми бяха 24  :))
Абе баща ми скоро се бъзикаше че ще си ги спомняме с умиление Вартбург-ите

viksata

:D Варцовете си е така  (thup)

Обаче леко съм сбъркал за цената на повдигачите  :-X

Alexi

е ,комплекта ще е около 300 лв от друг магазин

hotblooded

Викс, що не купиш само 6 повдигача, от алтернативен магазин и да смениш само на единия ред цилиндри? Ако не се оправи - тези които си извадил - слагаш на мястото на тези от другия ред..... Ако беше по лесно ваденето даже бих ти предложил да купиш само чифт и да си играеш една събота и неделя докато уцелиш разтропания. Сега се сетих и нещо друго - що не пробваш с "промивно" масло да направиш една промивка - може и да даде ефект (но е това е от типа решения -  "удавник за сламка")

Alexi

смъкни ги и ги накисни в коресилин за няколко дни да изпада мизерията .. ако не се оправят ,тогава смяна

viksata

Благодаря колеги (notworthy)

самите повдигачи са почиствани вече  :-[ от френда дето купих колата от него.

остава само нови, не е от маслото защото преди беше с 15w40  сега е с 5w30 и пак си тропа

надявам се до месец да пусна една от колите за да мога да му обърна внимание на 2.9  ;)