Бензинови Фордове с 6 скорости

Започната от Pyrhel, 07 Март 2016 19:33:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Оглеждам се за нова кофа, този път ще да е бензин на гЪз. Хайде да направим списък с всички бензинови Фордове с 6 ръчни скорости. Добавете, ако пропускам нещо:

1.8 SCI (Mondeo Mk3)
2.5Т (Focus / Mondeo / S-Max / Kuga)
3.0 V6 (Mondeo Mk3)

Пропускам ли нещо?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ForeverFord

2.8 V6  (Galaxy)
2.0 (Focus ST170)

Ако бройш и Ecoboost
1.0 (125 к.с)
1.6 (150 к.с)
2.0 (239 к.с)
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

Septerra

hotblooded

Малко офф топик : 2.3 от Мондео Мк4 -  на Мазда го има с 6 ръчни....

Pyrhel

Разрових, интересното е, че 2.0 на Мазда в М3 и М6 са с 6 скорости. И познайте каква е скоростната кутия... Като на 1.8 SCi-то в Мондео. Която пък е bolt-on на 1.6, 1.8 и 2.0 :)

Septerra

Pyrhel

opex

qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Alexi

аз не съм убеден ,че на 2.0 бензин му трябва 6та .. гледам на колегата снимките ,доволно дълга е 5тата ,всичко по дълго ще го умъртви тотално .. виж ако е някое турбо бензинче там е друго ,има момент в изобилие в ниските

Ilian Petrov

За моят скромен опит от около 3 месеца с колата, мога да кажа, че този двигател започва да дърпа осезаемо след 3000 оборота.
Ускорението на пета скорост /на равен участък разбира се/ от 100-110 до 130-140 км/ч се случва с лекота!
При положение, че при 130 км/ч е на 3500 оборота, то една шеста скоророст щеше да му дойде много добре специално за магистрала при скорост 140-150 км/ч. Хем двигателя щеше да работи на по-ниски обороти /примерно 3200-3300/, хем и щеше шума да е по-малък. А предполагам, че и разхода ще е малко по-добър.
Но явно идеята на инженерите е била друга...

ivchotr

Цитат на: Pyrhel в 08 Март 2016 16:23:53
Разрових, интересното е, че 2.0 на Мазда в М3 и М6 са с 6 скорости. И познайте каква е скоростната кутия... Като на 1.8 SCi-то в Мондео. Която пък е bolt-on на 1.6, 1.8 и 2.0 :)

Тези японци не гният ли повече от Фордовете?

jo_jo

гният, особено по калниците. Аз преди да купя мондеото исках мазда 6, тукашните с история винаги са с ръжда, имаше внос без (или поне оправена).

Alexi

Цитат на: Ilian Petrov в 09 Март 2016 09:00:09
За моят скромен опит от около 3 месеца с колата, мога да кажа, че този двигател започва да дърпа осезаемо след 3000 оборота.
Ускорението на пета скорост /на равен участък разбира се/ от 100-110 до 130-140 км/ч се случва с лекота!
При положение, че при 130 км/ч е на 3500 оборота, то една шеста скоророст щеше да му дойде много добре специално за магистрала при скорост 140-150 км/ч. Хем двигателя щеше да работи на по-ниски обороти /примерно 3200-3300/, хем и щеше шума да е по-малък. А предполагам, че и разхода ще е малко по-добър.
Но явно идеята на инженерите е била друга...
няма как да стане с тия нютони .. на мазда кутията е с 6 но 6тата надали е особено по дълга от сегашните 5 на мк4 .. все пак с 6 е по добре ,но при нашата марка се случват бавно нещата ..

hotblooded

Много зависи и от главната предавка,  и от самите предавателни числа,  не толкова от броя на скоростите. Вярно е че маркетинга на Ford отстъпват на Мазда, но все си мисля че ако имаше някаква файдЪ от 6та - нямаше да пропуснат да я включат в опциите да вземат някой лев отгоре

Ilian Petrov

Най-накрая изкарах колата на магистрала Хемус.
Ето как ускорява на 5-та скорост, на равен участък "мъртвия" :) /според Алекси най-вече/ 2.0 Duratec на Фокус комби на газ:

https://www.youtube.com/watch?v=_HoYRxl08NY

И другото, което приятно ме изненада, е че при 120-130 двигателя не е шумен.
От 140 нагоре вече е става шумно.
Аз съм повече от доволен и за мен, ако имаше 6-та щеше да е супер, но и така не го връщам! :)

Alexi

аз не казвам че е мъртъв ,а че една по дълга 6та ще го умъртви .. няма 2.0 атмосферен бензин с много по дълги скорости от това което е и при форд .. сега ускорява добре точно щото е сравнително къса предавката а не щото е сила неземна :)

Ilian Petrov

Ок. :)
А това, че на 5-та може да се кара с 60 км/ч при 1500 оборота и с 130 км/ч при според мен приемливите 3500 оборота, не я ли правят "дълга" предавка ?

Надявам се, че не разводнявам темата, но ето на какво попаднах за Duratec 2.0:

Цитирам: "Повече от 90 на сто от максималния въртящ момент е на разположение в целия широк об лента
между 2000 и 6000 оборота."

Alexi

той е на разположение ,но е малко .. 180 нютона са ,при предавки по "дълги" от директна нещата стават плачевни ..

Pyrhel

Алекси, изобщо не съм съгласен. Екобууст-а е 170 Nm, а е с 6 скорости :) Не знам дали го покара по магистралата, но 6 си е точно да се бодне на темпомата.

Alexi

не ме разбирате .. не е въпроса до бройката ами колко са дълги - т.е. колко е предавателното число .. и екото е 200 нютона не е 170 ;)

Pyrhel

Погледни спецификацията пак, 170 Nm. 200 е при овърбууст при 125 коня. Разликата между 5та при Фокус мк2.5 2.0i и 6та при Фокус мк3 1.0 ЕкоБууст - 600 оборота. Т.е. при Екото с 2000 оборота си на 100, а при 2.0i си с 2600 на 100.

Alexi

мда и защо е така ? вероятно няма връзка с факта ,че при екото ако подадеш газ получаваш 200 нютона ( и ги имаш още от 1400 оборота ) :)

Alexi

Ilian Petrov

Явно при 6 скорости нещата доста се променят...
Доста по-къса е 5-тата скорост на тая Мазда.
При 100 км/ч е на 3100 оборота някъде, при мен е на 2650.
При 130 км/ч е на 4000 оборота някъде, при мен е на 3500.
За съжаление само на 6-та не са показали обхвата, чак ме е яд...

Alexi

това се опитвам да обясня .. наличието на 6та не се явява като горница на 5 степенна кутия ,всички предавки са скъсени понеже мотора има малко нютони и няма как да има много дълга 6та ,тя реално се явява като 5тата при 5 скорости - идеята е .. не знам точно каква :) модерно е .. при дизела е по ясна идеята ,мотора има тесен работен диапазон и повече предавки му се отразяват добре ,а и има нютоните да носи дълги скорости .. относно 1.0 еко -  има повече нютони от 2.0 атмосферен и то в по широк диапазон - за това има и по дълги скорости .. 2.0 на хартия може да запазва 90% при 2000 оборота ,ама който го е карал знае че под 3000-3500 няма тяга,това е ясно и на тоя който е смятал кутията

pAbLo

Фиеста 100 еко е с 5 степени и е с ужасно дълги предавателни числа.
6та на малките мотори в момента не се слага,защото на стенда тежи повече от 5 степени,но пък не бута лабораторния разход :D
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D