Дупка в оборотите.

Започната от Deacon, 26 Май 2014 21:22:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Deacon

Здравейте отново. Днес нова схема колата почна да се натиска след 2000 оборота и да се усеща дупка в оборотите. На място с подаване на газ стига 2100-2200 и се колебае (+/- 50 оборота) нищо, че продължавам да натискам педала плавно и изведнъж скача на 3000  ??? . Оказва се, че няма как да накарам колата да застане в диапазон 2200-3000. Засега си мисля, че е от потенциометъра на дроселната клапа. Вие какво мислите?

Предварително се извинявам ако съм пропуснал такава тема и моля модератора да ме коригира.

Благодаря Ви.

momo76

Това ще интересно да се види от къде е. На брат ми Фокуса прави нещо подобно. Като задържа педала някъде между 2000 и 3000 оборота, не ги държи постоянни , а се колебаят.

JoroM

Хм, моя фокус и тои е 99-a, тоест е с дебитомер...и при мен беше така преди да турбинирам мотора, като на газ беше по-слабо изявено. но това се проявяваше само на място, в движение нямах проблеми. Смених потенциометъра, пак същата работа. Сега съм с по-голям MAF housing освен другите промени, и го нямам този проблем...значи не е от потенциометъра, щото си е същия като преди.
Много ми е интересно от къде идва този проблем, ще следя темата.

Deacon

Днес тествах потенциометъра и се държи добре. 5 в. напрежение, масата си е маса, сигнала си варира спрямо маса 0.4-4.5в. доста плавно без дупки и резки скокове. Тествах го и със запален двигател и да показанията се увеличават но оборотите не. докато не изфорсира на 3000 оборота. Мисля да проверя мафа и сондата но до последно се надявах че ще е от тук. Колега смята че ми се е разхлабила дроселната клапа и има луфт спрямо завъртащата ос. Как ви звучи това ?  ::)

whaaazp

Невъзможно.. Клапата /кръглата плочка, запушваща отвора/ не се държи само от 2та болта, но и е пъхната в самата ос.

Но нищо не пречи да провериш - маркуча се окача доста лесно. ;)

p.s Пробвай на откачен TPS, после на откачен МАФ :)

sparky

Педала на газта провери ли? Пробвай когато го направи проблема да натиснеш докрай педала.

К.Методиев

Цитат на: sparky в 27 Май 2014 15:37:21
Педала на газта провери ли? Пробвай когато го направи проблема да натиснеш докрай педала.

Колата е бензинова и положението на газта се следи от тпс сензора, газта си е с жило.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Deacon

Цитат на: Deacon в 26 Май 2014 21:22:34
Здравейте отново. Днес нова схема колата почна да се натиска след 2000 оборота и да се усеща дупка в оборотите. На място с подаване на газ стига 2100-2200 и се колебае (+/- 50 оборота) нищо, че продължавам да натискам педала плавно и изведнъж скача на 3000  ??? . Оказва се, че няма как да накарам колата да застане в диапазон 2200-3000. Засега си мисля, че е от потенциометъра на дроселната клапа. Вие какво мислите?

Смених за тест от работещ двигател стъпково, дросел (с потенциометъра), маф, свещи и бобина. Вакуум тест с пушек не показа проблеми.

Все така проблема с оборотите е налице. Помагайте свършиха ми майсторите и идеите.  :-[

lazarkk

Да не е проблем в ECU-то, ако можеш смени и него за проба?

Deacon

Цитат на: lazarkk в 21 Юни 2014 12:12:31
Да не е проблем в ECU-то, ако можеш смени и него за проба?

М не е лесно за намиране на ЕКУ търсил съм хората не искат да им пръсна колата да пробвам моята, а по моргите не намирам (давали ги с двигателя О.о). Засега се замислям за ламбда дали може да е от нея, не знам какви са и симптомите няма код за грешка. Дали има схема да я тествам за ленивост и други симптоми без осцилограф. И мисля че белият и беше сигнала при мен е отведен до газовото и от там се връща О.о.

К.Методиев

Защо не я гледаш на живи данни какво се случва, мисля че ще е по лесно.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Deacon

Цитат на: К.Методиев в 21 Юни 2014 17:25:17
Защо не я гледаш на живи данни какво се случва, мисля че ще е по лесно.

Кабелът с който се свързвам към колата е FORD VCM OBD/FOCOM и живите данни са с доста бавен ъпдейт.
За ламбда дава нормални стойности 0.1-0.9V , днес я покарах с откачена сонда и върви доста добре и проблема изчезна но на газ е като платноходка чакаш вятъра никаква мощност.