Последици от сгъстяване

Започната от Радко, 22 Декември 2012 00:39:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Радко

Здравейте! Въпроса ми е следния: какво ще се промени в един двигател ако му се увеличи степента на сгъстяване? Не малко, но не и прекалено много!  Интересен е въпроса и със разхода ... ще падне или ще се увеличи(при едно и също каране)?

hotblooded

Повишаването на степента на сгъстяване повишава механичните загуби на двигателя - необходима е повече сила за сгъстяването на пресния заряд. Освен това се повишава и температурата в края на сгъстяване, което може да доведе до детонационно горене или преждевременно запалване.  Има един учебник "Конструкция, проектиране, изчисляване на ДВГ" - там са описани видовете горивни камери и до каква степен на сгъстяване позволяват (да формата на камерата също е от значение дали ще имаш преждевременно запалване) Общо взето за коли на "редовна служба" не се среща степен на сгъстяване над 10,5-11, освен при директно впръскване.  Колата ти няма да стане по-икономична, но ако я караш на газ и "вземеш" по 1 мм от главата и блока - ще компесираш загубата на мощност на газ, но ще се наложи после да я караш само със А-98 или по сериозен бензин.

Радко

Благодаря за отговора  :) Ами мисля ако се прави нещо да се стигне до максимум 10,2:1 При по-малък аванс мисля, че ще стане.? Все някаква разлика на бензин трябва да е по-добре... или да поставя въпроса така: 8,5:1 или 10:1  (read)

hotblooded

Ами сваляш по 0,5 мм от глава и блок, ще си поиграеш да докараш аванса и  (race), ако искаш и по 1мм от двете свали, но според мен след това ще имаш проблеми с А-95 и ще се наложи да караш с А-98.

Радко

Цитат на: hotblooded в 22 Декември 2012 01:18:11
Ами сваляш по 0,5 мм от глава и блок, ще си поиграеш да докараш аванса и  (race), ако искаш и по 1мм от двете свали, но според мен след това ще имаш проблеми с А-95 и ще се наложи да караш с А-98.
Максимум до 10,3:1 със А-95 бензин знам че е :) Със 1,5мм само от главата отива от 9,2:1(обаче) до 10,2:1 - което означава, че ще съм под 10,2:1 дори при моя случай и тогава ще трябва и от блока да се сваля както казваш явно  (thup) Но все пак ... мисля си, че трябва маалко по-малко да харчи, защото въпреки, че се губи повече механична енергия за по-голямото сгъстяване то ... не се ли изкарва повече енергия от самото възпламеняване тогава?  (shy)

hotblooded

Всъщност степента на сгъстяване влия много на мощността и икомомичността в диапазона от 6,5 до към 9, след това се получава нещо като "насищане" и идва един момент в които мощността спира да расте, а икономичността започва да се влошава, това се случва при около 10-11.  Ще постигнеш по-голяма скорост на горене - сместа ще изгори по бързо, налягането ще нарастне почти взривно, но полезната работа ще е пак същата, само ще имаш ударно натоварване върху всичките части на двигателя, при рязко подаване на газ може да чуеш аванса, или в първия момент да се замисли преди да тръгне да набира, повече от 10-10,5 не ти трябва.  Колкото по висока е степента на сгъстяване толкова двигателя става по-чувствителен към настройката на аванса.

Радко

С една дума 10:1 някъде най-добре

hotblooded

Колко беше при теб диаметъра на цилиндъра? Да ти сметна при колко "сваляне" колко ще повишиш степента на сгъстяване!

Радко

Цитат на: hotblooded в 22 Декември 2012 02:02:38
Колко беше при теб диаметъра на цилиндъра? Да ти сметна при колко "сваляне" колко ще повишиш степента на сгъстяване!
90,82 е фабрично ... но незная дали моя е толкова сега

hotblooded

Цитат на: Радко в 22 Декември 2012 02:05:21
90,82 е фабрично ... но незная дали моя е толкова сега
По среднощни сметки като свалиш 2мм, ще отидеш на 9,8... но може и нещо да съм сбъркал.

Радко

Среднощните са най-добри! Аз тогава уча само  :D Благодаря ти! Май заключвам, че 1,5мм от главата е най-добре за сега  ^-^