Решение на проблем:Силно бръмчене след загасяне на двигателя S-max 2.0 TDCI

Започната от Nebhotep, 22 Октомври 2013 13:46:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Nebhotep

Решение на проблем:Силен шум(бръмчене, свистене) след загасяне на двигателя S-max, Mondeo, Galaxy 2.0 TDCI

Силен шум (наподобяващ мучене) след загасяне на двигателя S-max 2.0 TDCI!

Става въпрос за този звук:

Видео005.mp4

Виновниците са тези два кафяви клапана:

На снимките се виждат два клапана, единия управлява дроселовата клапа при всмукване- той няма отношение към ЕГР. Вторият клапан управлява геометрията на турбината. По конструкция и код са абсолютно еднакви. Може да се разменят местата им, за да се види кой не работи, но трябва да се внимава, че ако се объркат тръбичките към тях, двигателя влиза в авариен режим. Клапанът за управление на турбината е по отдалечения от нас на втората снимка.

Номер на клапана: 7.01771.01.0 Цена около 300 лв. за брой.
По евтин вариант:  от Volvo: 1449602  (6G9Q9E882CA) Цена около 120 лв. за брой.
Клапан от производителя Pierburg: Цена около 80 лв. Клапанът на Volvo също е произведен от Pierburg, но с надпис Volvo и затова е по- скъп ???  (rofl)  (rofl).

Вече сме локализирали проблемният клапан, а може и направо двата да са дефектирали. Пристъпваме към:

Разглобяване на клапана:

За частично разглобяване се сваля черната пластмасова надстройка:

Направих си извод, че всички проблеми с клапана са по вина на мръсните ни пътища! 

Оказва се, че клапанът черпи въздух за своята работа направо от атмосферата. За тази цел той е оборудван с нещо като филтър, обикновено дунапренче, което не е разчетено за такава мръсотия. Той реално не ни е нужен, не предоставя никаква защита срещу пясък и прах.

Този пясък и прах, както е видно на снимките прониква покрай филтърът и износва работната повърхност на клапана. Така че и да сложим нов клапан, той няма да ни служи дълго.

Ако изберем да си купим нов клапан, може да се замислим за поставяне на допълнителен филтър преди клапана, за да обира мръсотиите!

Вариант:

Ако обаче сме стипци, пристъпваме към разглобяване:

С макетен се прави разрез по корпуса между черната и кафявата част на клапана, като сме свалили преди това корпуса на въздушното филтърче с капачето. Нищо необичайно няма вътре в самия клапан. Стъблото на соленоида е неподвижно съединено с мека, наподобяваща силикон, мембрана, която херметично го отделя от работната вакуумна камера. Странният звук наподобяващо мучене, се появява по две причини:

- Засмукване на пясък и прах в тялото на соленоида;
- Изсъхване на заводската смазка на соленоида.

В резултата на мръсотията, стъблото започва да засяда във втулката и не може да изпълнява коректно своята работа

Процедурата по регенериране е следната (ако клапанът е силно увреден нищо няма да се получи):

1. Измиваме хубаво филтъра;
2. С компресор хубаво продухваме клапана от мръсотията;
3. Смазваме с подходяща лека гресираща смазка. Най- добре на Wurth. С WD40 нищо не се получава!!
4. Съединяваме обратно разделените части на клапана като ги залепваме херметично с двукомпонентно термоустойчиво лепило!

Ако ще ви успокои при някои проблемът се проявява само след 1 година експлоатация, има и такава, които са изминали над 100 000 км. с такъв звук, а налягането в турбината при диагностика все още влиза в нормите.

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

Nebhotep

Допълнително инфо по темата след проведени диагностики от потребители в дизелови сервизи.

Наблюдавани отклонения: Запотяване на изпускателната тръба от турбината, а също така и около всмукателния колектор.

Мнение на сервиза: "Мучащите" клапани задължително трябва да се заменят. След активно шофиране, при отпускане на газта, в смукателния тракт рязко се покачва налягането, което не е нужно в този момент на двигателя. Вследствие на това възниква рязко обратно налягане от страна на турбината и е много важно в този момент управляващия клапан бързо да обърне лопатките на турбината, за да може налягането да се освободи. Ако клапанът закъснее и лопатките все още се използват активно, то валът на турбината се натоварва много силно, което може да доведе до преждевременния и край. 
В този случай симптомите на запотяване могат да се припишат на неадекватно работещите соленоиди.

FordSMax

При мен също го има това мучене и като се позатопли ще се отстранява. Колега, каква смазка и какво херметично двукомпонентно термоустойчиво лепило използвахте при ремонта? По сигурно е да се ползва опита ! Има ли друг начин да се разбере кой клапан е проблемният?

Nebhotep

Здравей, аз лично не съм правил тази процедура, а съм намери материали из интернет за отстраняване на проблема. Гресиращата смазка трябва да е качествена, а за лепилото смятам че всякакво ще свърши работа.
Моята препоръка е да смениш и двата клапана без да се мъчиш да ги възстановяваш, защото спестявайки 160 лв., рискуваш да правиш турбина след това, което е многократно по- скъпо. Успех!

FordSMax

FordSMax

Цитат на: FordSMax в 11 Март 2014 12:34:56
http://stores.ebay.co.uk/silesia-parts/_i.html?rt=nc&_sid=1179585785&_trksid=p4634.c0.m14.l1513&_pgn=1   -  проблемните клапани на нормална цена и безплатна доставка до България!!

Днес ми пристигнаха клапаните и ги смених.След смяната мученето изчезна, но мисля,че обърках тръбичките на този по отдалечения клапан . Колегата пише по горе,че ако се разменят местата на тръбичките двигателят ще влезе в авариен режим - какво означава това, излиза ли някакво съобщение, че е в авариен режим. Ако може да погледнете при вас как е свързан този по отдалечения клапан. Коя тръбичка е към  VAC   и коя към OUT . Искам да съм сигурен, че не съм объркал нещо преди да го подкарам.

Nebhotep

Трябваше да маркираш предварително тръбичките! На вид маркучите еднакви ли са или са различни?
Но най- вероятно си уцелил мястото им щом не ти е излязъл символ на таблото и колата се движи нормално.  ;D

FordSMax

Цитат на: Nebhotep в 18 Март 2014 20:06:07
Трябваше да маркираш предварително тръбичките! На вид маркучите еднакви ли са или са различни?
Но най- вероятно си уцелил мястото им щом не ти е излязъл символ на таблото и колата се движи нормално.  ;D

Предварително маркирах единия, но нещо изчезна бележката :). Нямам символ и колата се движи нормално.Явно са на местата си. Маркучите са еднакви - идват отзад от към двигателя . Единият е цял,а другият е прекъснат със съединение.

vvas

murmoran

Здравейте . Видях ,че темата не е активна от доста време , но все пак ще попитам . След гасене на двигателя , от този клапан се чува едино бръмчене и след 30- тина  секунди заглъхва. Не толкова силен като този от  клипа , но все пак го има . Това означава ли че клапана е за смяна или е нормално?

Nebhotep

Не трябва да има звук ако е здрав. Принципно е за смяна, но има хора, които са изкарали 30-40 000 км. с мучащ клапан. Но не си струва да се рискува турбината, заради 90 лв.

murmoran

Благодаря за бързият отговор ,колега . Имаш право , няма да рискувам нова турбина .Ще го сменя

marek3435

Колеги,при мене също се появи същия проблем с клапаните.С учудване видях ,че при мене клапана е само един,а всички говорите за два.Както всъщност се вижда и на снимките ви.
Колата ми е 2006г.2.0 тдци 140к.с. и изглежда така:

Някой знае ли кой клапан е за турбото и кой за ЕГР и може ли да е един за двете?

Pyrhel

Проследи колко вакуума излизат от него и накъде отиват. Предполагам, че или турбото, или ЕГР-а ти не са вакуумни и затова имаш само един клапан.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

tisho_tbk

Днес смених и двата клапана. Единият издаваше звукът описан в темата. Другият няма проблем. Та този с проблема мога да го подаря ако някой иска да тества и да го отворя.
Аз сложих 6G9Q9E882CB.Този който свалих беше 6G9Q9E882CA

pen4o22

Tака...и аз да споделя впечатление за тези клапани.Зачи имам счупена турбина благодарение на тях,и по точно счупена геометрия и последствие счупена централна част.С две думи тотално прецакване.Имах го този звук не толкова силен .Един ден просто спря турбото за щастие точно след прибиране от море.До преди това колата си вървеше супер-стана от веднъж.П ърво замених въпроснитя клапан и резултата беше че турбото тръгна точно за 2сек.след което изтряска някаква ламарина(в последствие разбрах че е отчупена ламарина от геометрията) и пак спря турбото.Ясно ми стана веднага...Обратно в гаража и сваляне на турбина.След разглобяване видях пораженията-централна част и геометрия.Поне не ми изби маслото на магистралатаот Бургас...Като симптоми имаше това жужене и при смяна на предавките едно странно виене нехарактерно разтоварване на турбото.
Това разтоварване се управлява от тези клапани и скулптура.
Съветвам всеки с такива симптоми да си смени клапаните.
Аз обаче не мога да ги намеря на добре цена нещо...намирам ги на около €50.
Извинявам се ако имам много правописни гешки..пиша от телефона

dongastone

dongastone

Смених и двата клапана. Вече не се чува бръмченето, когато изключа двигателя. Разлика във държането на мотора и колата няма като цяло.

Sent from my Redmi Pro using Tapatalk