4-2-1 колектор и положение на ламбда сондата

Започната от S.Stoyanov, 24 Март 2014 07:10:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

S.Stoyanov

Здравейте
пускам тази тема с идеята, ако някоя си е правил/ползва такъв колектор да сподели опит или като цяло от какво се влияе работа на ламбда сондата.
Колега kovachev  и аз имаме монтирани изпускателни колектори от РС2000, преправени да паснат на глава за зетек.Проблема е, че не можем да установим дали там където слагаме ламбда сондата, на около 20-25см след края на тръбата където вече са събрани всички тръби, би повлияло на работата и, в смисъл и при 2-мата след замерване на сондите се оказва че са забили на някакви що годе постоянни стойности, а той е пробвал и със сонда, която на друга кола работи.

P.S. не коментираме има ли полза от такъв колектор или не, решили сме направили сме го, но аз мисля че има и то доста голяма, но както и да е.

Pyrhel

Темата е стара, но е интересна и мисля, че ще е хубаво да се развие. Фабричните, които съм виждал са на 3 възможни места. Или само на едната тръба близо до цилиндъра, на около 15тина см, или точно на обединението на 2 от цилиндрите (4-2 връзката), или точно на мястото, където е 2-1 събирането. Никога не съм се замислял къде трябва да стои в този случай :)
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

S.Stoyanov

По принцип би трябвало да стои след 2-1 за да хваща всички изгорели газове, но по някаква причина при нас там не работи, и за това мисля сега да пробвам на 2-ката.
А ако се замисли човек все повече стигам до извода, че не ми е наложително да имам работеща така, повлияно от въздействието и върху алгоритмите на еку-то, в смисъл че ламбдата се отчита като датчик само при равна гас, нещо при моя стил на шофиране това не присъства много.

naskoto__

Цитат на: S.Stoyanov в 17 Май 2014 06:22:51
По принцип би трябвало да стои след 2-1 за да хваща всички изгорели газове, но по някаква причина при нас там не работи, и за това мисля сега да пробвам на 2-ката.
А ако се замисли човек все повече стигам до извода, че не ми е наложително да имам работеща така, повлияно от въздействието и върху алгоритмите на еку-то, в смисъл че ламбдата се отчита като датчик само при равна газ, нещо при моя стил на шофиране това не присъства много.
От крака ще да е :),без майтап.Сондата "работи" на ниски и средни обороти,но ако дросела е отворен на 50% или повече,показанията на сондата не се отчитат и компа обогатява сместа,без да следи за икономия и вредни емисии.
РС има 2 сонди заради формата на самия колектор,при Зетек сондата е малко по-надолу,може би и това трябва да е има в предвид.Възможно е потоците и налягането в изпускателния тракт да са различни при двата мотора,но пък всички сонди са еднакви,така че въпроса опира само до това дали е изправна самата сонда,и ако е,до стила на шофиране...

opex

Къде е написано това за >50% отворен дросел?
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

pyle

За точно 50% не сън сигурен, но и при други марки съм чел, че на пълна газ компютъра не гледа ламбдата най-вероятно от съображение за сигурност.

S.Stoyanov

Ламбдата работи в целия диапазон на оборотите, но при плавна/равна газ.При всичката газ ЕКУ-то не взима показанията и под внимание.Същото важи и за студен мотор.

opex

значи аз попитах за това, което Наско написа за 50%, за 'пълна газ' или WOT-режим е ясно
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

naskoto__

Това за 50% не е много точно,но да кажем в режим на натоварване(тогава приоритет е възможно най-богатата смес),а кога мотора навлиза в такъв режим-рязко отваряне на дросела(или продължително отваряне на повече от 45 градуса),пада вакума в колектора,увеличава се дебита на входящия въздух и т.н.Знаете,че TPS  е само един потенциметър и на практика само той дава информация на компа кога мотора е в режим на натоварване.Най-простия пример-маха се буксата на TPS и се отваря дросела,мотора глъхне(тва при запален двигател).Колкото до работата на студен мотор,той работи в closed loop режим,тогава е важна стабилната работа на мотора при  първоначално палене,като не се взимат под внимание външни фактори,но пък сондата работи активно,за да не стават прекалено богати смесите и да се 'дави' мотора.
Та нещата са комплексни,относно разход и смесообразуване,положението на самата ламбда сонда едва ли оказва пагубно или пък много благоприятно влияние за работата на мотора(нормална фабрична сонда).

opex

Студеният мотор работи в open-loop режим.
Иначе за 50те процента - реално е така,но не е точно, защото съм правил експерименти на околовръстното с моята диагностика закачена, движа се с една и съща скорост 80, с равна газ, но в един случай е на 5та с 2000об, в другия на 3та с 4000об (4000 е примерно понеже не помня цифрата иначе за 2000 на 5та е така).
1.Подавам рязко газ, но не до край - просто ъгълът на изменение на положението на дроселовата клапа и респективно показанието на TPS-а е по-бързо, без да се преминава границата за напрежение, над което компютъра влиза в режим WOT.
2. Плавно подавам газ до преди границата за WOT.
Ако се погледне по-долу примерната снимка има едно поле в зелено "Closed loop" и поле до него EGO/Lamda sensor в което стрелката при равна газ се движи рязко пъти в секунда м-у бедна-богата смес.
В случай 1. полето closed loop става червено, а ламбда сондата забива в положение 'rich' за известно време докато се "окопити" през което време натоварването на двигателя (в %) също намалява.
В случай 2. полето closed loop остава зелено, а ламбда сондата 'щрака' постоянно.
В режим WOT полето closed loop става червено, а ламбда сондата каквото и да показва компютъра не я отразява.
Случай 1. е частен на WOT.
Т.е. Наско е прав, но не-точно, както и че е не-точно за 50те процента - просто ефекта е видим в г/д този диапазон понеже най-често се намираме в него.

Тези неща водят до поне едно по-важно заключение, че има малка доза неистина в твърдението, че като се кара на ръчки се вдига макс разхода - може да се кара на ръчки, но по-плавно да се натиска педала, а не да се натиска с върха на петАта (кой друг е пробвал :)) ) и да не харчи мах. Т.е. едно е да се кара 100м в цифров режим (on/off) на педала друго е с много плавно (и все пак бързо!) отваряне на клапата, при което компютъра не излиза от closed loop и смята оптимална смес. (тук има поле за спор де, все пак за какво тогава е тоя WOT режим... ... опции за различни ситуации)
Частен случай е, че не-винаги дебитомера ни е в час и има моменти, в които колата се 'изрязва' повече, когато газта е една идея преди фул-макс-натисната, след която идея (при фул-макс) забива муцуната.

Отнесохме се от 4-2-1-то ще е добре да се мръднат тия неща в нова тема.
qaяכSTuning
Suum cuique

S.Stoyanov

Ами и тук да седи не е проблем, но ако модератора реши да я премести в отделна тема.
Тогава след всичко казано къде може да е проблема, в смисъл аз съм мерил моята само на място с мултицет и трептенията ги няма никакви, като пак казвам подгрева на сондата и самата сонда са мерене по същия начин дали работят и всичко си им е ок.

momo76

Сонда с мултицет малко трудно ще я премериш. Много бързо си мени показанията и мултицета не може да ги хване точно, ще показва нещо, но няма да е вярно. Най добре се мери с осцилоскоп.

S.Stoyanov

С риск да обидя някой, ако нямате какво да кажете по същество, по-добре не спамете.Има мултицети и с по-голяма чувствителност и бързодействие, така че да сонда може да се примери и с мултицет, само дето не ми се занимава да го правя в движение, че да пускам допълнителни кабели и тн.