Налягане на турбото на 1,8 TDCi

Започната от ford4o, 14 Май 2014 14:56:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ford4o

Здравейте. Искам да попитам, дали някой знае какво е нормалното налягане на турбото на 1,8 TDCi 100 HP,
при, да кажем, 3000 оборота на 4-та скорост? Или нещо такова, ако някой е мерил въобще.
Питам, защото си сложих един манометър , обикновен, не гъзарски :) , и ми се струва ,че ми е малко високо налягането. А го сложих, защото има някакво глъхнене в ниските обороти и после колата се изстрелва здраво. Исках да видя какво е налягането в различните диапазони, но нямам база за сравнение. В един сервиз, в който ходих за друго, ме питаха дали няма някакъв тунинг колата,защото вървяла по- добре от себеподобните си, но аз не знам за такъв. Аз поне не съм пипал нищо. Тя си върви нормално, според мен, само това замисляне в ниските е дразнещо.

Alexi

е в ниските винаги има замисляне под 1700 оборота нямаш надув от турбото почти никакъв .. колко бара показва манометъра максимално ?

ford4o

Ами, максимално скача до 1,7 бара, но после пада и държи на 1,4- 1,5 докато колата ускорява, и леко спада с повишаването на оборотите и скоростта. И примерно на магистрала Хемус по баира държи 1,2-1,3 при 140 км/ч на 5-та.  Интересното е,че точно като натисна педала,при 1200-1300 оборота,без значение на предавката, стрелката скача до 1,7 ,а колата не поема. Замисля се за части от секундата и после дръпва доста осезаемо и налягането спада до 1,3- 1,5.

https://app.box.com/s/4jj1yur9e0ajekph0qa9

Ето тук се опитах да снимам :), клипа е 31 МB, не е за гледане от 3G :).  Но е трудно да караш и да снимаш добре. Да не кажа и опасно :)

hotblooded

При 1200-1300 оборота променливата геометрия помага на турбото да "качи" налягане веднага (защото оборотите на двигателя респ. консумацията на въздух са ниски),  нормално е да се замисли на тези обороти. Ако не ти се сменя съединител предсрочно - не я мъчи на под 1800 об/мин.

Alexi

от 1200 оборота няма да поеме много ясно .. това май ти е първия турбодизел ..

ford4o

Първият на Форд :) Иначе съм карал почти всичко от VAG групата без Сеат.
При тях ускорението е по плавно някак си.Другат ми кола в момента е Октавия със 1,9 TDI-pd мотор 100 коня, и понеже нея съм я карал доста повече , може би моята преценка е крива :) Но тя реагира на газта доста по бързо, това е сигурно. Но пък Фокуса е много по еластичен във по високите обороти. Доускорява много по добре. Просто събирам информация , може всичко да си е нормално , просто аз да си врълпявам :)

Alexi

на високи предавки я дръж над 1700-1800 оборота и няма да го имаш тоя проблем а и е по добре за мотора и маховика

ford4o

А, вече свикнах и я карам като стария бензинов Ескорт :-)  Ама много бързо ми свършват оборотите :-)
И все пак, дали някой няма да сподели за налягането на турбото :-)

Alexi

мен ми се вижда нормално ,не е високо но в момента не мога да цитирам колко трябва да е максималното .. имай предвид че мотора има овърторк както всеки фордовски тдци и предлага завишаване на момента за 20 секунди на пълна газ така че ако пиково вдига 1.7 не е чак толкова много ..