Ford Galaxy III, светва лампа и влиза в сервизен режим

Започната от z_sutrov, 03 Юни 2025 14:18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

z_sutrov

Здравейте,
става въпрос за Ford Galaxy III, 2.0 TDCi, 150коня, 2018г. При каране по магистрала, светва лампата 'гаечен ключ'(исках да прикача снимка, но нещо не се получава) и колата влиза в сервизен режим. На дисплея изписва да погледна в книгата за експлоатация какво означава. Единсвеното, което намерих за тази лампа е: проблем в трансмисията или в 4x4 системата. Колата не е автомат, нито е 4x4. След спиране, гасене на колата и ново палене веднага колата си се движи нормално и не светва нищо. След изминати около 300км отново се получи и пак след рестарт, колата продължава да се движи. При проверка в сервиз с компютър с оригинален софтуер, не излиза никаква грешка да е записала колата. Моля за съвети и предположения от какво се получава. Благодаря предварително! 

Pyrhel

Залагам, че е нещо свързано с екологията - от сорта на EGR не затваря добре, DPF и неговите диференциални или температурни сензори.
Не са напълно сгънали, а са тръгнали и съответно излизат извън нормите и се получава описаното.

Освен текущи грешки видяхте ли исторически данни, т.е. някакви history грешки? Живи данни? Някакви други симптоми има ли, за да се ориентираме по-добре?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

z_sutrov

Е може ли да е от EGR или DPF? Колата е на 120хил.км(със сигурност е на толкова, защото съм я купил на 7500км) и се кара основно на дълги разстояния. Не че водната помпа не умря на 110хил.км. Абсолютно нищо не показа. Излезе само някаква стара грешка за задната крушка на фара за мъгла. Няма други симптими. Само мога да добавя, че го направи и двата пъти при каране с 160км/ч за около час. ( преди да ме нападнете, че е над ограничението - беше в Германия на магистралата).

AngelB

Здравей, ако имаш възможност, когато ти светне индикацията, отбий и без да гасиш двигателя провери за грешка. Аз така излових проблем с дебитомера. Светваше ми при високи скорости, авариен режим, гасене, палене и после няма никаква грешка.

saggy

Имаш ли с какво да провериш за грешки като светне лампата?

z_sutrov

за съжаление нямам с какво да я проверя на място. Един ден след като светна, бях в сервиз и се надявах, че ще е записана някъде грешката, но нищо. Може ли да ми препоръчате уред, с който да чета грешките, но и да не е с космическа цена.

ivchotr

Аз ползвам такъв кодочетец - ELM 327
Като за четене на грешки, триенето им и следене на живи данни върши идеална работа. Може да превключва между двата вида CAN-шини. Хваща всякакви марки, не е само за Форд. Купувал съм го преди повече от 8 години, но хваща и коли доста по-нови като производство. Не го ъпдейтвам, поради което мисля, че протоколите или каквото е там при OBD2 свързването, не се различават много в годините. Завчера боднах и Хавала, който е 2024 г. и го прочете без проблем. Не хваща обаче управлението на АБС-а. По-новите издания на тази джаджа не съм ги разглеждал, така че може да си поровиш из характеристиките им.
Един съвет - понеже се срещат тапи с доста по-ниска цена, не им се хвърляй. Скапват се бързо. Личен опит. В ценовия диапазон около 20 - 30 лв даянят много.
А от гугълмагазина трябва да си свалиш програма за смартфона, че е най-лесно с нея да ровиш за грешки. С Форскан можеш да правиш и настройки, ама там колегата Ози е сред тези, дето са най в час.

saggy

Аз ползвам Forscan за мобилен телефон (платената версия, че с нея се трият грешки, има и безплатна, но ограничена само до наблюдение на грешки и данни) и Bluetooth адаптер Vgate icar2 за около 30-40лв от български магазин. Адаптерът години наред ми върши работа, но само за наблюдение и триене. Ако искаш да отключваш заключени опции трябва като на Ivchotr адаптера.

z_sutrov

Цитат на: saggy в 04 Юни 2025 13:03:21Аз ползвам Forscan за мобилен телефон (платената версия, че с нея се трият грешки, има и безплатна, но ограничена само до наблюдение на грешки и данни) и Bluetooth адаптер Vgate icar2 за около 30-40лв от български магазин. Адаптерът години наред ми върши работа, но само за наблюдение и триене. Ако искаш да отключваш заключени опции трябва като на Ivchotr адаптера.

Благодаря за съвета. Харесах си един Vgate iCar Pro Bluetooth и ще си инсталирам Forscan. След около 10 дни ще пътувам по-дълго и ако светне пак, ще гледам какво ще даде и ще кача тука.   

Pyrhel

Цитат на: z_sutrov в 03 Юни 2025 14:56:40Е може ли да е от EGR или DPF? Колата е на 120хил.км(със сигурност е на толкова, защото съм я купил на 7500км) и се кара основно на дълги разстояния.
Може, може... Преди време на Ц5 2.2 дизел, докато беше гаранционна се смахна EGR-а, май се случи около 60-те хил. км. На точно едно и също място (явно перфектните условия да засече проблема) влизаше в авариен. Автомотор всеки път я човъркаха и сменяха части докато накрая не стигнаха до ЕГР-а (Евро 3 беше, вакуумен). За съжаление накрая може би се бяха отчаяли и беше на проба-грешка - беряха части от тестовия автомобил докато стигнат до клапана. Следващите 200 хил. км не се обади нищо и отиде при следващ собственик.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.