Свещи за бензинов двигател Фокус Мк2

Започната от Chr81, 28 Март 2014 13:11:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Chr81

Здравейте!
Имам Фокус Мк2, бензин 1.6, 100кс, произведен 03/2011. Четох преди време в някаква руска книга за ремонт, че свещите се сменят на 40000км. Книгата обаче беше издание от 2005-2006г и касаеше модела преди фейслифта. Като проверявах преди време във FordEtis свещите за точно моя модел, който е фейслифта, ги дават да се сменят на 60000км или поне така разбрах от разните му там справки. Ако някой е имал подобен и е сменял, то на колко км трябва да се сменят? Има ли смисъл да се сменят по-рано от препоръчителното. И какво става ако се просрочи смяната? Аз си мисля, че като откаже 1 свещ, а другите са ок, то колата няма да върви добре, ще бучи, трещи, но да речем още 100км до най-близък сервиз ще измине, но най-вероятно не е добре за двигателя да се кара така? Благодаря!

tropper

Аз съм карал 80км планински път със старото бензиново Мондео с една спукана свещ. Гадно е, ама не се закъсва. Общо взето на два цилинъдъра ( 3 работят, един им пречи: 3-1 = 2  (rofl) )
Ако можеш сам да си ги сменяш и си носиш "гедоре" и новите свещи в багажника - като откажат - отбиваш, пиеш едно кафе 40 минути да изстине колата, сменяш ги за 10 минути и продължаваш ;)

Иначе сериозно -
1) Амортизира тампоните на двигателя (и сигурно и други работи) заради тресенето, ако се кара продължително.
2) Принципно ако свещта пробие "на късо" може да изгори и бобина, но това много рядко се случва. А и затова кабелите са със съпротивление няколко килоома. По-честия симптом е слаба или липсваща искра и цилиндъра не запалва.

Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Drake

За същия Фокус от Мото Пфое по график сменят свещите на около 60000км. В момента моят Фокус е на толкова и не усещам разлики в работата на двигателя. На следващото сервизиране обаче мисля да сменя свещите, както е по предписание

Chr81

Благодаря на колегите! Явно свещите се сменят на 60000км за фейслифта след 2008г, както си пише в FordEtis. А с какви бихте ги  сменили? Цената на свещ Моторкрафт е около 9лв/бр, но пък четох преди време, че преди са ги правили с платина, но вече не и затова е добре да се избягват. Марки и модели, които се правят с платина? И каква е разликата ако са с платина или без платина - продължителността на пробега, който издържат?

whaaazp

Платинените се сменят на 60 000 км - 80 000 км.
Обикновените се сменят на 30 000 км - 40 000 км. 

Цената за 9 лв/брой е за обикновена свещ със сигурност.

Не мога да със сигурност да кажа твоя двигател с какви го дават да се кара, но ме съмнява да е със обикновени.

p.s. По-добре ги сменяй с време и не чакай да започне да работи неравномерно и т.н.

Chr81

Моят двигател колега е същия като твоя с може би съвсем малки доработки (даже бих казал разлика в настройките само) - слага се във Форд сигурно от 1997-98г. Т.е. предполагам, че може и с платинени, и с обикновени свещи. Още повече, че питах тогава в магазина на Моторкрафт на пазара Димитър Петков в София, който основно продава всичко за Форд и марката Моторкрафт, та човекът беше наясно каква е колата и каза свещи Моторкрафт за този двигател са по 9лв/бр. Е ти го каза, че 100% са от обикновените. По-модерен бензинов двигател е 1.6 с променливата геометрия, което пак е същия двигател, но с още повече доработки. А вече този двигател го пенсионираха преди 2-3 години и на негово място се появи 1.0 Ecoboost 100кс, който не знам с какви свещи се кара, но е доста сложен, скъп и технологичен двигател с турбо и вече си е изцяло нова разработка. Благодаря и на теб за мнението.

Alexi

просрочването на пробега на свещите не знам дали амортизира тампоните на мотора ,но със сигурност амортизира бобините и кабелите .. сменяй ги .. аз бих сложил оригинални и бих ги сменял на 40-50к най много не на 60 особено при тая цена от 9 лв

paco

кокеги здравейте!! влизам стази тема защото ми излезе един проблем :o :o фокуса ми е 1.6 бензин/ 99г. преди 2дни след връщане от път започна да прекъсва....като я огледах реших че е някоя свещт защото работи на 3цилиндара.. поразглобих малко и установих че 2рия цилиндар не работи?? От какво може да е??? няко ако знае да сподели....Да купувам нови свещти или нова бобина..Помагайте.... :-[

dimkaraganchev

Ако не си сменял скоро свещи, то най-добре започни от там.