USB зарядно

Започната от SclerosiS, 06 Декември 2013 13:55:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SclerosiS

Здравейте,
Не знам дали пиша в правилния раздел, но искам да попитам, ако някой използва usb зарядно, което се слага на мястото на запалката и отпред е с два usb изхода за включване на кабел. Мнения, впечатления.

Благодаря,

opex

Марки и модели колкото на брой са китайците :) Има хиляди начини да се направи, а дали е сигурно най-вероятно може да каже само електротехник след отваряне :)
Ако не е в опаковка, която после да не може да се затвори - тествай го в колата, като го натовариш до колко ще държи :)
Най-простия вариант и при това най-надежден, безпроблемен и сигурен може да си го направи всеки сам с една интегралка LM7805 и два кондензатора, вече ако иска да се заиграва може да сложи още някой диод на входа и по-голям кондензатор за стабилизиране, някое съпротивление, но в общи линии за 2-3лв имаш най-доброто в света :)
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

tropper

Цитат на: opex в 06 Декември 2013 14:28:09...Най-простия вариант и при това най-надежден, безпроблемен и сигурен може да си го направи всеки сам с една интегралка LM7805 и два кондензатора, вече ако иска да се заиграва може да сложи още някой диод на входа и по-голям кондензатор за стабилизиране, някое съпротивление, но в общи линии за 2-3лв имаш най-доброто в света :)
Точно това може да е най-простия, но със сигурност не е най-надеждния. Повярвай ми. ;)
Ако не ми вярваш сметни 1А изходен ток по 14-5=9V разлика и помисли как се разсейват 9W мощност. За 2А няма и да отваряме приказка. ;)

Тези регулатори се правят импулсни с високо КПД.
Проблемът е че евтините са направени с една много умрела (но пък и  убийствено евтина) интегрална схема 34063. Те повече от 0.3А не могат да дадат при нормални условия. И ако това горе-долу стига за стара слушалка с малък черно бял дисплей, то за смартфон няма шанс. За таблет не питай :)
Стандартно смартфоните дърпат при заряд (за да е бърз) между 0.6 и 0.9А. Таблетите отиват към 2А.

Тестът, който може всеки да направи без допълнителна апаратура, е следния - включва се и се следи за колко време зарежда батерията на смартфон. Ако е горе-долу процент на минута или по-бързо - става. Това значи че дава 0.6-0.7А или повече. Ако е по-бавно няма да е много полезно.  Аз нямам 6 часа в колата да си зареждам телефона, ако за 30 минути (от вкъщи до офиса) не успее да вдигне поне 25-30% не ми върши никаква работа.

Имам при мене едно количество 7-8 вида дето внесохме за мостри, ама не сме ги тествали още.
В понеделник ще ги тествам и ако има нещо дето да си струва ще кажа.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

ihovahi

Добре де... аз не разбирам защо има две теми за едно и също нещо  :-[
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Bobi

Щото колегата беше обещал да редактира старата, ама явно го е домързяло и е избрал по-лесния начин. Старата тема е в коша, сори.