Затъмнение на стъкла!

Започната от guarani, 19 Октомври 2013 23:36:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

guarani

Знам, че тази тема е разнищвана доста, но бих искал да събера цялата информация тук и всеки да си каже мнението!

Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

От ал.1 се разбира, че предните странични и предното челно, затъмнение - никакво!

Ал. 2 обаче позволява "Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати", което според моите скромни тълкования, позволява затъмнението на задното стъкло на коли с 4/5 врати (хечбек), тъй като капака на багажника се води за врата!

Прозорците на задните врати могат да се затъмняват!

Въпросът остава за задното стъкло -  може ли да се затъмнява или не?

escobar

Мисля да си взема бял CLS и да му сложа 100-ци на всички стъкла.

viksata

Правилника и ЗДП не мога да ти цитирам,а и не ми се рови... :-\
Но затъмняване и щори не се слагат на заден прозорец! смисъла е да се вижда през цялата кола

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

escobar

Много е яко задните на 100, предните на 60-70, а щом видиш кука викаш къш!

Alexi

Цитат на: viksata в 20 Октомври 2013 09:52:15
Правилника и ЗДП не мога да ти цитирам,а и не ми се рови... :-\
Но затъмняване и щори не се слагат на заден прозорец! смисъла е да се вижда през цялата кола

че то има коли с фабрични щори на задното

hotblooded

Задното стъкло не е проблем - стига да имаш огледала. Както има коли със фабрични щори на задното стъкло и на задните странични стъкла, така има и коли без такива стъкла :)  Ако колата е с фабрично затъмнени джамове - пак няма проблеми, само трябваше някакъв документ че е фабрично.

viksata

Факт е че има недомислица в закона !

Факт... има и коли с задни щори....

Но също е факт че ти спират колата от движение ако си си присадил или залепи разни лайна по този прозорец ..има доста изписано в нета и не мисля да се обосновавам !

Факт .. ако се заядеш и ги осъдиш ще си вземеш талона.....но СТРУВА ли си?!

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

guarani

Цитат на: hotblooded в 20 Октомври 2013 13:19:03
Задното стъкло не е проблем - стига да имаш огледала. Както има коли със фабрични щори на задното стъкло и на задните странични стъкла, така има и коли без такива стъкла :)  Ако колата е с фабрично затъмнени джамове - пак няма проблеми, само трябваше някакъв документ че е фабрично.

Фабрично затъмнени предни странични и предно не минават през КАТ.

Bobi

По принцип си прав, ама не забравяй, че все пак живеем в България.

hotblooded

Цитат на: guarani в 20 Октомври 2013 14:01:20
Фабрично затъмнени предни странични и предно не минават през КАТ.
Абе кат гледам колко "мазни" коли с тези екстри са регистрирани - явно минават.  Законо е врАта у поле - както е казал шопа :)

Ина Тодорова

На повечето места където затъмняват прозорци по принцип се издава сертификат, че с това затъмняване не се намалява видимостта. Така че по-добре да дадеш малко повечко пари в сервиз и да спестиш от глоби. :)