Домашна зимна течност за чистачки

Започната от Pyrhel, 14 Октомври 2011 01:35:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Тази тема е за скръндзи като мене :)) Не че нямам зимна течност, от миналата година останаха 3-4 туби концентрат (бяха някаква супер промоция), т.е. 30-40 литра готова, но все пак ще пробвам. Като трън в петата ми е, а и не ми е жал за чистачките. Защо казвам за чистачките? Ами, всякакви спиртоподобни разказват играта на перата, а аз ще слагам точно спирт.

Като за начало, целя се да не замръзва до около -15 градуса. Премерих в тестовата среда (във фризера) каква е температурата - -16 градуса. Перфектно! Да започвам с побите.

Взех едно малко шише, разграфих го на равни деления и започвам тестовете. Ще използвам спирт за горене като евтин вариант за незамръзваща течност, както и доброто смесване с водата. След като се установи подходящата концентрация на спирт и вода, можем да определим концентрацията на спирт, вода и миещ препарат. Като първи опит - спирт:вода = 1:4.
Отивам и го слагам във фризера, а след 24ч. ще пиша пак (nut)
[attachimg=1] [attachimg=2]
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

amplified

Внимавай, защото освен, че мият и не замръзват, зимните течности трябва и да не скапват лаковото покритие и дюзите ;)
Имаше статия някъде за летните течности как скапват пластмасовите фарове и оставят микро язви по челното стъкло  (thup)
Най-вероятно е било в аутобилд на някоя автомивка съм го чел  :-\
Между другото, казваш че не те е жал за перата, да ама те са главният виновник за надрани стъкла  (fri)

Pyrhel

Прав си за пораженита. Обикновено стават от по-агресивни "почистващи" препарати - онова, което разтваря размазаните мухи по стъклото. За лятото не съм намерил течност, която да маха тия мизерии след като съм карал по-бързо. Тогава сипах препарат за стъкла - Фрош (Frosch / Frog) и съм доста, доста доволен, дори и ми мирише хубаво :D

Ето и резултата от 1:4 - ледена каша:
[attachimg=1]

Не ме устройва, продължавам с 2:5.

Alexi

почни направо с 2:1 спирт:вода всичко друго ще замръзва .. спирта има доста вода и той самия .. относно засъхналите мушички и врабчета след каране със 180 - няма оправия .. направо се сливат с лака и с водоструйка не се махат ..

Artur_111196

Не хаби  спирта... Изпий го и няма да ти трябва течност за чистачките че всичко ще ти е мъгляво, поне руснаците така правят... (fri)      Има един медикс  за стъкла без помпичка 85ст. струваше ако не се лъжа довечера ще го пробвам дали замръзва да видим да ли става за зимата, защото лятото бях много доволен от него...

escobar

Има спирт и спирт, аз съм купувал в стъклено шише 95-99 процента. В него определено няма вода. Аптекарката ме пита - за пиене ли?!?

Artur_111196

Ако е за пиене има един "Лавандулов" има много мек вкус а и аромата му си го бива, нещо като водка Докторс  (hammer) със лимон, само дето не боли глава от него после щото е чист!!!

amplified

Sonax extreme лятната я дават перфектна и откъм поражения е безопасна и чисти.

Vasilev

За лятото ползвам Medix за прозорци и вода в съотношение 1:2 или 1:3. За зимата добавям още една съставка към рецептата - малко домашна ракия  (stir)

amplified

Голяма грешка е да се слага домашен препарат в автомобил пак по същите съображения за боята.

Vasilev

Ами колата ми по-нова и по-хубава няма да става. Така че, докато стане време да си взема друга, ще имаме точен резултат за колко време домашен препарат за стъкла скапва боята, и колко точно тежки поражения нанася  :D Имам си мой бояджия дето ми взима много малко пари, тъй че не е проблем и да се пребоядиса ако нанесе видими поражения. Въпреки че вече повече от година и половина я карам така и не личи да създава някакъв проблем, при положение, че харча по казанче на месец.

Pyrhel

Аудитата какво казват... Vorsprung durch technik! :D 3:5 (спирт х3; вода х5) е напълно течна, дори няма кристали, поне 2-3 градуса надолу ще държи, т.е. поне на -17.
[attachimg=1]
[attachimg=2]

Последен опит с 1:2 (спирт х1; вода х2) и почвам да бутилирам (rofl)

Как да направим 5 литра течност с пропорция 3:5? Просто - с една система. Долу ще я разпиша, ако има необичащи математиката. X е спирта, y е водата:

| 3/5 = x/y
| x + y = 5
=>
| y = 5x/3
| y = 5-x
=>
5x/3 = 5-x => x=1.875, приблизително 1.9л спирт
=> вода е 5-1.9 = 3.1л.

В тези 3.1 литра трябва да включим и препарата. Примерно 3л вода + 100 мл препарат + 1.9л спирт за горене = зимна течност за -15*C (поне).

Ако следващият опит е положителен също, ще остана на варианта 1.7л спирт + 3.3л вода за 5л разтвор.

PcMan

Похвали за труда. С тези съставки ще е безвредна ли за лака, гумените и пластмасовите елементи ? Миналата зима 4000км изкарах с 2 казанчета течност. Нямаше поражения, но по мириза изглежда доста концентирана (готова 5л синя бутилка от lidl, 2 модела няма). Смесвам я с малко вода винаги за всеки случай (не за пестене). Домашната не излиза ли по-скъпа, без да се впускам в сметки, на пръв поглед ? Но пък ако е по-безопасна (най-малкото знаеш какво има вътре).  O:-)

Artur_111196

Koлеги не го мислете толкова лака и уплътненията, само ако знаете каква химия се сипва по улиците зимата, лошо ще ви стане...    Ако беше толкова "рехаво" положението всяка пролет щяхме са сме за боя и уплътнения...

Vas

Аз ползвам препаратите за измиване на прозорци.
Купувам си 4-5 препарата сипвам ги в казанчето и не му мисля  ;)

Drake

Спиртът, освен, че е агресивен към гумата, има неприятното свойство да се изпарява бързо. Пру това си изпарение абсорбира околна топлина. Пряко следствие от този факт е, че останалата на стъклото вода замръзва много преди чистачките да са успели да я разкарат от там.
Миналата година бях закъсал за течност за чистачки и от Практикер си купих някаква с марка Верена. След като щях да се пребия през нощта поради горепосочената причина си направих извода, че тъпаците пестят и ръгат спирт в продавания "продукт".
Хубавите зимни течности се базират на етаноли (по подобие на антифриза), които се изпаряват доста по-трудно и предотвратяват замръзване на вода върху стъклото.

G_o_c_e_v

Те сега си взех някаква на -20 на база етанол май, 5л за 7лв. Марката я забравих, утре ще погледна като я наливам.

п.п. от Карфур е закупена...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

petarrs

beware of the monster

Pyrhel

Забравих последната доза във фризера... 1:2 (спирт:вода) е перфектната комбинация, засега. Т.е. за 5л течност -> ~1.7л спирт. Мисля да понаправя някой друг тест още.

escobar

ЦитатИнтереснао ми е как спасявате положението и здравето си при сегашните условия с течност за чистачки. Вече ми и злиза скъпо да си я правя сам, понеже етанола поскъпна зверски, заради акциза и ми изяде цял ден да дестилирам денатуриран (спирт за горене) - етилов разбира се. Същият спирт за горене струва приблизително 4 лв./л на дребно.

Та моята рецепта е етилов спирт - >98%
глицерин - 100 гр/за 1 л.спирт (задължително се смесва със спирта за да понижи парния му натиск т.е. да не ветрее преди разреждане с вода)
аромат - някакъв
ПАВ до 25 гр/л, но не веро или течен сапун, че увеличават съпротивлението на помпата
Ако ми попадне пропанол и него го слагам - на око, че не го намирам често
Чак в съотношение 4:1 вода:смес замръзва при около -20 градуса
Но вече ми е почти като да си купя маркова течност.

Някакъв химик от Хонда форума. Ето и цялата тема - http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=29670
Навлиза се в тегави дискусии по химия, от които можеш да останеш с впечатление, че течността за чистачки е най-важното нещо за колата.
На SONAX я дават като Ролс-Ройса на течностите, но не е евтина - литър концентрат 7 лева.

Bobi

Купих си от този концентрат на Сонакс, за който е споменал ескобар.Не съм го пробвал още, за да дам впечатления, но наистина е скъпичко за концентрат, който се разрежда 1:2...