Изтърбушване на катализатора или decat тръба

Започната от Pyrhel, 30 Ноември 2011 21:25:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Каква е разликата дали ще изкъртя катализатора и ще го оставя празен или че ще го сменя изцяло с права тръба?

Много хора казват, че е по-добре тръбата, но така и не мога да разбера защо... Та ако оставим настрана как ще продам катализатора в насипно състояние, че един ден мога да го сложа обратно и т.н., с какво тръбата би превъзхождала изтърбушения катализатор?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

личен опит с бензинов двг - избушения катализатор дрънчеше вкарвайки някакъв резонанс в определени обороти ,подмених го с права тръба - никакви грижи ..

amplified

Както е казал Алекси, при избушен катализатор ставаш като 99% от такситата, метален режещ звук.
Отделно като се избуши все нещо ще остане и ще пречи на газовете да излизат и т.н....

Pyrhel

То като се изкорми катализатора остава празен вътре, нищо няма да пречи. Аз съм кормил, ама не съм обръщал внимание след това. Иначе аз съм намислил да отрежа и крайното гърне, печката е сладка без гърнета

mondeo st tdci custom straight pipe exhaust

Mondeo ST TDCi !!!! straight pipe

Така де, аз ще пробвам преди да го резна - ще махна тръбата от меката връзка назад да го чуя какво е и тогава ще решавам, първо да измисля какво да правя с катализаторчето :)

Dundee

Идеалният вариант за катализатора ще бъде ако се намери някой познат, който да измайстори читава тръба на поносима цена. За да не даваме лудите пари, които искат англичаните, примерно. Вярно че техните изглеждат доста добре пипнати, но много се излагат с цените.  ???
Аз не съм привърженик на изтърбушването на ката, очаквам гаден звук. А и все пак няма да остане права тръба и може да се получи някакво завихряне на газовете, вместо да излизат направо, без препятствия.
Може и някога да потрябва отново катализатора, например за ГТП, тази година на мен ми завираха някакъв датчик в ауспуха и мериха газовете.
При изпълнението без крайно гърне ми се струва че колата става неподходяща за магистралско каране заради бученето. Наблюдавал съм пичове с резнати аудита и бмв-та че трудно ми издържат на магистралата повече от 5 минути със 160+ км/ч. Предполагам главите им се надуват от силния звук и се предават.

Alexi

Цитат на: Pyrhel в 30 Ноември 2011 22:33:19
нещо не ме кефи звука .. и тоя синия да вземе да си ремонтира мотора че пуши зверски вместо да маха гърнета .. (nut)

niko_nenchev

Колеги,някой махал ли е катализатор на 1.6 тдци 109к.с.?Досега на всички мои коли съм махал катализатора,но при тази не съм много наясно как стоят нещата.

Pyrhel

С филтър за твърди частици ли си? Ако колата няма DPF, не е нищо по-различно от 2та варианта горе - или къртене на питата в катализатора, или слагане на права тръба.

Krum

Относно прегледа, моята кола даде по добри показания без катализатор като я закачих на газанализатор (пръчка в ауспуха)

Alexi

дизела минава на димомер не на газоанализатор .. при дизела се мери само димност .. но газоанализатора е 4 компонентен и веднага си личи кога на бензинова кола е махнат катализатора - CO ( най отровния и вреден газ ,който се неутрализира от катализатора ) е доста по висок и е извън нормите .

Krum

Тук не съм съгласен за този димомер, по спомени на последния преглед ми говориха за някакви стойности на СО, но тия дни ще проверя и ще пиша.

kserx76

Цитат на: Pyrhel в 30 Ноември 2011 21:25:53
Каква е разликата дали ще изкъртя катализатора и ще го оставя празен или че ще го сменя изцяло с права тръба?

Много хора казват, че е по-добре тръбата, но така и не мога да разбера защо... Та ако оставим настрана как ще продам катализатора в насипно състояние, че един ден мога да го сложа обратно и т.н., с какво тръбата би превъзхождала изтърбушения катализатор?
ами за бензиновите двигатели в празната ламарина на катализатора се получава един гаден резонанс,което ще рече че поне при моята кола скорост над 100км е доста неприятна,по тази причина кожуха на катализатора го облякох с клингерит и ламрина отгоре и сега не бучи толкова много,по принцип слагат заместител в някои сервизи-нещо като малко гърне чиято тръба отвътре е надупкана и после има някаква изолация.
ford завинаги!!!!!!!!!!!!!!

К.Методиев

Малкото гърне за което говориш е резонатор.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

hotblooded

Цитат на: Alexi в 11 Ноември 2012 11:12:46
дизела минава на димомер не на газоанализатор .. при дизела се мери само димност .. но газоанализатора е 4 компонентен и веднага си личи кога на бензинова кола е махнат катализатора - CO ( най отровния и вреден газ ,който се неутрализира от катализатора ) е доста по висок и е извън нормите .
Освен димност се мери и СО на дизляците. Не им се мерят NO и СН...

Alexi

в грешка си .. тия устроиства аз ги продавам и сервизирам :)

ceco.deyanov

В крайна сметка какво е най добре?
Тръба
Резонатор
или изтърбушен катализатор.
И аз мисля да го махам но не съм се решил още.
А Pyrhel ти не беше ли публикувал снимка на твоя катализатор преди време?
Май го беше свалил или е било временно?

Alexander

Аз и Pyrhel сме с права тръба на мястото на катализатора. Аз лично съм доволен от резултата с права тръба. Кое е по-добре може да каже само някой който е слагал и трите, което не вярвам някой да е правил.
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Pyrhel

Постоянно свален е :)
За мен резонаторното гърне е напълно ненужно и пречещо. Или права тръба или изтърбушване.

ceco.deyanov

О.К. Имали осезаема разлика в поведението на двигателя?
Вашите впечатления какви са?
И в прав текст. Има ли смисъл да го правя и какво ще спечеля за моя двигател?

VenZo

Цитат на: ceco.deyanov в 18 Март 2013 18:51:41
О.К. Имали осезаема разлика в поведението на двигателя?
Вашите впечатления какви са?
И в прав текст. Има ли смисъл да го правя и какво ще спечеля за моя двигател?

И на мен това ми е въпроса... Каква е разликата? Предстои ми да реша дали да го махам катализатора, че нещо не ми харесва как мирише леко на сяра.. Та, резонатор или тръба ? Шума повече ли е? няма да ми пречат още 10 тина децибела.. А разхода ? Говоря за Фокус Мк1 1,6

martin1977

Колега, за какъв катализатор говориш? Твоята кола е 99 г. и гарантирам че катализатора ти НЕ ФУНКЦИОНИРА от години. Това че мирише на сяра означава че имаш катализатор, но не и че действа. Той просто е запушен. Махай го без да мислиш - колата ти ще върви по-добре и ще харчи по-малко. А дали ще сложиш тръба или резонатор няма значение - по-евтино е с тръба, но с една идея по-шумно, отколкото с резонаторно гърне. Казват "специалистите", че по-полезно за двигателя е гърнето поради по-лесно охлаждане на изходящите газове и е по-добре за клапаните. Чел съм го това на няколко места, но лично аз не намирам логика, нека кажат запознати. Само информативно - катализатор се сменя на 60-70 000,след 100 000 км. е негоден. А нали не вярваш, че някой някога е сменял катализатор ... а и че колата ти е под 100 000 км.