По-голяма спирачна помпа на Фиеста.

Започната от baro, 04 Юни 2013 18:57:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

baro

Здравейте колеги,от няколко дена си мисля за смяна на спирачната помпа на Фиестата от профила с по-голяма.Вариантите като се рових из нета са два.Първият е серво и помпа от Мондео като най-използван и с най-голям диаметър на помпата 25.4.Проблема с него е ,че трудно се намира от кола без ABS и съединител с жило.Притеснява ме и голямото серво което мисля няма как да събера заради изпарителя който е монтиран.
Втори вариант е серво и помпа от Ескорт МК5,6,7 ,при него размера на сервото е добре ,но помпата е 23.8 мм. което ще рече ,че няма да усетя съществена разлика в спирането,но от друга страна помпата на Фиестата е само 22 мм.Това което ме притеснява повече е ,че на Фиестата всички щуцери са на 10 мм а при Ескорт,Мондео двата са 10 мм а другите два са 12 или 13 мм не съм сигурен.
Нека ако някой е правил тази интервенция да сподели кое как е направил _friends_ .
Имам и един въпрос на някои снимки ми се вижда че има разлика между помпите на Ескорт МК5 и МК6,7 и той е в размера на щуцерите но пак не съм сигурен,нека някой по запознат да се изкаже.

Pyrhel

Защо те притеснява, че казанчето има разклонение за хидравличния съединител? Маркуча и от другата страна един болт за тапа със скоба и си в бизнеса. Най-вероятно ще ми е такъв сетъпа и на Сиерата :)

ABS-а при Мондео е отделен модул, от по-новото поколение е и си има серво, а не е със сфера за високо налягане...

Щуцерите са по-големи заради по-големият вътрешен диаметър на тръбите, които отиват към задните колела, за да намалят налягането. Фиестата вероятно е с регулатор? Мисля, че и Мондеотата бяха с регулатор също, ако можеш да стигнеш с мондеовите тръби до него и от там назад с твоите?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

К.Методиев

А точно с такава помпата с 4 извода от мондео без абс ще те уредя веднага.
Иначе размерите на щуцерите са различни за са не се объркат кръговете при монтаж.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Pyrhel

Диаметрите на тръбите не са ли различни?

К.Методиев

Не еднакви са, само накрайниците им са различни.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

baro

Мисля че със серво и помпа от Мондео ще има най-добър резултат но изпарителя ще ми пречи а в коша няма много място.

Pyrhel

Супер, благодаря, значи цялата работа я върши само регулатора!

piper

Цитат на: baro в 04 Юни 2013 18:57:58
серво и помпа от Мондео като най-използван и с най-голям диаметър на помпата 25.4
от Ескорт МК5,6,7 ,при него размера на сервото е добре ,но помпата е 23.8 мм. което ще рече ,че
от друга страна помпата на Фиестата е само 22 мм.
Диаметърът на цилиндъра на помпата ще повлияе по следния начин - с тази от мондео колата ти ще спира около 1,55 пъти по-зле, а помпа от ескорт ще трябва да натискаш педала само 1,08 по-силно.
Аз бих избрал ескортовата, защото да се фукам си е добре, но да ми е твърд педала и да не спира е опасно и никак не е еротично.
Малка компенсация е сервото и по-точно площта на мембраната му. Голямото серво би направило първия вариант да е зле колкото този е ескорта.
Интересно ли е за четене?  ;D

hotblooded

Колега, всъщност какъв е замисъла на тази трансформация? Защото колкото и да се напъвам - не намирам смисъл в цялото начинание..... Ако искаш помпа от мондео - трябват ти и спирачните цилиндри от мондео. Ход Х диаметър на помата трябва да са равни на ход по диаметър на цилиндърчетата - ако не е изпълнено това условие - нищо не постигаш - напълно е възможно да спираш и доста по зле!

baro

Не вярвам по английско да правят тази конверсия за да имат по лоши спирачки.Да някои слагат по-големи дискове и апарати ,но по-голямата помпа ще подобри спирането тъй като за същия ход на педала ще изтласка повече количество течност към спирачните цилиндри.Самия педал става по чувствителен както е при по новите автомобили а не както е при Фиестата да приложиш голямо усилие за да спира.Имам познати с Хонда които са правили тази конверсия и имат положителен резултата а колата се кара на тайм атак и там се усещат нещата.

hotblooded

Цитат на: baro в 05 Юни 2013 09:38:11
,но по-голямата помпа ще подобри спирането тъй като за същия ход на педала ще изтласка повече количество течност към спирачните цилиндри.
хидравличната спирачна система е статична и не работи с дебити, а със статично налягане - действащо върху различни площи...  увеличавайки диаметъра на помпата - вие намалявате необходимото преместване на буталцето на помпата, но увеличавате необходимата сила за това.  Ако не сте достигнали максимума от дискове, накладки, гуми - не пипайте хидравличната част - няма да постигнете нищо. Ако сте - то сменете всичко - не само помпата, а и апаратите.