Разлика разход по борд и реален.

Започната от Vesel, 12 Юни 2013 07:33:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Vesel

Здравейте колеги!
За трети път засичам пълно-пълно и за трети път ми дава разлика от показанията по борд като последния разликата е доста сериозна - 1.5 , по-точно 4,7 по борд и 6,2 по колонка за 380 км. Предните пъти разликите бяха 1,3 и 0.7 , като засичанията са на 500 и 400 км. И трите пъти съм зареждал на различни бензиностанции да избегна "грешка" от колонката, но и трите пъти ми дава разлика като последния направо ме потресе и реших да проверя това нормално ли е и как евентуално може да се оправи проблема.

moni74

Всяко зареждане ми е до горе. И винаги има разлика около 0.5л. В градско и когато я юркам много дава най-голяма разлика

----------------------------

hotblooded

Цитат на: Vesel в 12 Юни 2013 07:33:48
Здравейте колеги!
За трети път засичам пълно-пълно и за трети път ми дава разлика от показанията по борд като последния разликата е доста сериозна - 1.5 , по-точно 4,7 по борд и 6,2 по колонка за 380 км. Предните пъти разликите бяха 1,3 и 0.7 , като засичанията са на 500 и 400 км. И трите пъти съм зареждал на различни бензиностанции да избегна "грешка" от колонката, но и трите пъти ми дава разлика като последния направо ме потресе и реших да проверя това нормално ли е и как евентуално може да се оправи проблема.
25% грешка си е сериозно, но ако имаш GPS засечи разликата в скоростите по GPS-a и километража - от там могат да дойдат 5% грешка. В РСМ-а се задава размера гуми с който караш - макар че това е във връзка с предното. От колонките - като пълниш до откат - също може да те излъже с около литър на пълнене (някои колонки изключват по-рано от други) Имай предвид че борд-а също си има "вътрешна грешка".... все пак аз по борд съм достигал разход по нисък от официалния на колата, което както знаем си е съвсем нереално :) И при мен има разлика, но повече от 0,5-0,6/100 не съм усетил. Впрочем може и да прави такава - на градско- на градско не съм засичал "пълно-пълно"

Alexi

добре е да си изчистиш ЕГР-а и смукателните колектори

moni74

Алекси, при мен са изчистени, но разлика няма. Последния път по БК 6.4, а по колонка 6.9

Alexi

половин литър е нормално и моя борд там някъде греши .. но литър и половина ми се вижда огромна грешка като говорим за разход 5-6

Vesel

Цитат на: Alexi в 12 Юни 2013 08:08:59
добре е да си изчистиш ЕГР-а и смукателните колектори
Това мога ли сам да си го изчистя или си трябва майстор?
Иначе имам GPS и следващия път ще го засека да видя дава ли разлика в скоростта. Но при всички положения има някакъв проблем в борда защото при първото засичане даде среден разход 4.4 което си е 0.4 под разхода по книжка. Не че не ми се иска да е вярно, но ми се струва малко невъзможно :)

hotblooded

Цитат на: Vesel в 12 Юни 2013 14:04:43
Това мога ли сам да си го изчистя или си трябва майстор?
Иначе имам GPS и следващия път ще го засека да видя дава ли разлика в скоростта. Но при всички положения има някакъв проблем в борда защото при първото засичане даде среден разход 4.4 което си е 0.4 под разхода по книжка. Не че не ми се иска да е вярно, но ми се струва малко невъзможно :)
Разхода по книжка е установен по точно формулиран метод. Ако заковеш на темпомат на магистралата със 1750 об/мин на 6та предавка - може да паднеш и под него на теория.... на практика едва ли - защото изпитанията за разход ги провеждат на идеална настилка с чисто нови гуми, идеална температура, вече загрял двигател и тем подобни глупости. Аз съм падал до 4.2 по борд - зимата (климатика не работи) - от София до Пазарджик, при условие че по книжка ми дават 4.9. До Бургас се качи на 4.7... реално - малко над 5. Има колеги сваляли и на 3.8 по борд кола като моята.

moni74

Цитат на: hotblooded в 12 Юни 2013 14:29:31
Аз съм падал до 4.2 по борд - зимата (климатика не работи) - от София до Пазарджик, при условие че по книжка ми дават 4.9.

Иво, това не се брои - тази отсечка е предимно плавно спускане :)

hotblooded

Цитат на: moni74 в 12 Юни 2013 18:39:35
Иво, това не се брои - тази отсечка е предимно плавно спускане :)
София-Вакарел е изкачване, но като цяло си е спускане и то сериозно....

Vesel

Проверих с навигацията и ми дава 5 км. разлика по gps и километраж в полза на километража, т.е. ако на километража е 90 на gps-a е 85. Не знам има ли някво значение това, но по отношение на разстоянията мисля че компа си засича абсолютно точно. Засичал съм разстояние, което го знам точно колко км. е и няма разлика дори 1%.

Bobi

Разликата от 5км/ч е нормална. Според мен, ако предишните пъти засичанията са ти нормални, проблемът ти най-вероятно се дължи на скапано гориво. Засечи отново след като изпразниш резервоара.

moni74

Пресен пример - последното зареждане от подписа ми. Когато тръгнах за Пловдив сутринта, заредих догоре от ЕКО. Предното зареждане също е от там. По борд компютър 6.4, по колонка 7.8!!! Такава разлика никога не ми е давало досега. Днес до Пловдив и обратно 6.2 по БК, след няколко дни когато заредя ще видим разликата.
Според мен се дължи на шибаната нафта на ЕКО, защото в ОМВ никога не съм имал такава разлика.
Ама заради тези пусти пластмасови куфари ще трябва да зареждам там още доста...

hotblooded

Ако е от ш*баната нафта - щеше да усетиш и по борда.

Vesel

Засичанията ми са след зареждания в шел - v-power и в ромпетрол , като от ромпетрол ми даде 0.7 а от шел 1.3 и 1.5 разлика. Интересното е че шеловете са различни, но разликите сериозни. Следващият път мисля да пробвам с лукоил , но лятото карам твърде малко и ще мине време докато изхарча целия резервоар.