Ford Taunus 2000 cc V6

Започната от radoslav94, 11 Юни 2013 00:32:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

radoslav94

Здравейте,правя си тема на моя ретро Форд и се надявам,ако може да ми помогне някой с намиране на части за в бъдеще и разбира се за да си покажа "имането".Колата е Форд Таунус от 1972 година с 2000 кубика V6 мотор.Двуват седан и за сега не намирам сходна на купе и двигател тук в България,а доколкото разглеждам в интернет и в родната им стана Германия са доста редки.Колата я взехме,като на шега т.е. баща ми има един приятел,който се занимава с ретро автомобили и я видял въпросната кола при негов друг приятел в моргата за скраб.Направили връзка и човека казал,че няма възможност сега да я плати,но ако може да я плати баща ми и да я прибере на сухо.

И така това беше към края на 2010 и ми каза,ако ми се занимава да я оставим за нас.Аз се съгласих и към края на февруари,след като се стопи снега я вкарахме в гаража.След вкарването сменихме четките на стартера и колата си запали без проблем.Не я оставихме да работи много,защото радиатора не беше в ред и беше без вода,а също и гърнетата бяха изгнили и мека казано бръмчеше.Съединителя и работеше като я палихме тръгва без проблем.По външния оглед на колата,когато я докарахме си личеше,че не е карана поне 10 години.Сега с колата съм на фаза заден мост.И по точно пред сглобяване.Работата върви доста бавно,защото сам работя по нея и търсенето на части става трудно.

Днес заедно с колега от класиккар форума поръчахме едни неща от немски сайт и в списъка е един семеринг,който е за самия мост.След като всички части са налице и когато се пооправи времето ще започна да боядисвам каквото е за боя,а това са следните части:греди,държащи моста за купето 4 броя,тасовете зад барабаните,самите барабани,накладките или това,което остана като махнах феродото и моста.Мисля само да го монтирам без да го закачам за кардана и така нататък,защото колата е за боя,а поради липса на място няма как да я разглобя цялата та да почна да я правя както си трябва.Ето и малко снимков материал.

И започвам с питанията (малко съм нахален).На първата снимка това е отдушник на ръкава на моста.Може ли да се намери такава капачка от някъде за  този отдушник,защото през годините е влизала влага и имаше малко корозия вътре.На последната снимка са пружинките,които държат накладките.Може ли да се намерят нови такива,защото не ми се слага на всичко ново стари пружинки.И лъскавите части от последните снимки са частите,които съм си набавил до сега.

П.П. Ако съм сгрешил раздела нека модераторите преместят темата

Имам проблем с качването на снимки от снимка.бг ето адреса http://taunusa.snimka.bg/automobiles/taunus.656699.30724154

Pyrhel

Помогнах със снимките и ще я преместя в "Дневник" - там държим историите на колите си.

Добре дошъл! Много се радвам, че първия пост е за възкръсването на кола. Във форума има доста знаещи хора и съм сигурен, че ще се включат.
Струва ми се, че с такива проекти най-трудното е тенекиджийската работа, понякога цели детайли трябва да се изградят наново :(
Не я оставяй, колкото и трудно да е! (fri) Все пак е хубаво, че имаш помещение и можеш да я оставиш разглобена без да прибираш всичко всеки път, не е като пред блока.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

toretosz

Добре дошъл.Доста сериозен проект си захванал.Знам морга в която има 2 бр 2.3 v6 двигатели единия е от Танус.Ако ти трябва нещо по двигателя.Ще се оглеждам ама чесно казано не вярвам да изкочи друго.Най вероятно част от нещатата ще се наложи да модифицираш.Успех с проекта.
Настъпи звяра, кажи "добро утро" на целия квартал :P

viksata

Добре дошъл, познаваме се задочно от Класик форума :)

Явно си се преборил с семеринга  ^-^

това е една фирмичка дето много я ползвах преди 7 8 години имат много неща...тапи,капачки ,болтове ....

http://www.skiffy.com/docs/menufr.cfm?country=BG

А тук им беше офиса тогава..... ::)
https://maps.google.bg/maps?hl=bg&ie=UTF8&ll=42.636428,23.407638&spn=0.025352,0.038581&t=h&z=15&vpsrc=6&layer=c&cbll=42.636428,23.407638&panoid=xIlE11jqnK5BVVHYWaXLfA&cbp=12,232.71,,0,-5.23

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

ilko

Цитат на: Pyrhel в 11 Юни 2013 03:07:23
...
Струва ми се, че с такива проекти най-трудното е тенекиджийската работа, понякога цели детайли трябва да се изградят наново :(
Не я оставяй, колкото и трудно да е! ...

ламарините като гледам не са проблем, може би дребните неща са най-трудни за реставриране, но не мога да разбера - защо на толкова стари коли не се прави малко ъпгрейдване с части от по-съвременни модели ако е възможно?
все пак ще се подобри и динамиката и профилактиката за след време...

radoslav94

Цитат на: viksata в 11 Юни 2013 07:26:03
Добре дошъл, познаваме се задочно от Класик форума :)

Явно си се преборил с семеринга  ^-^

това е една фирмичка дето много я ползвах преди 7 8 години имат много неща...тапи,капачки ,болтове ....

http://www.skiffy.com/docs/menufr.cfm?country=BG

А тук им беше офиса тогава..... ::)
https://maps.google.bg/maps?hl=bg&ie=UTF8&ll=42.636428,23.407638&spn=0.025352,0.038581&t=h&z=15&vpsrc=6&layer=c&cbll=42.636428,23.407638&panoid=xIlE11jqnK5BVVHYWaXLfA&cbp=12,232.71,,0,-5.23

Мога ли да им пусна запитване с първата снимка за капачката на отдушника на задния мост.Ще могат ли да ми помогнат.А относно ламарините:някой преди мен е правил задната дясна вежда много неграмотно върху старата с 1 тон кит и левия праг направо върху другия.За дясната страна още не знам,че не съм обръщал колата от както е в гаража.Ако някой има наблюдения за някоя по моргите,защото се боря с проблема със два предни калника.Единия е изгнил,а другия е наставян с парче от Лада или нещо такова.Доколкото за слагането на части от по-нови модели,ако колегата даде предложения конкретно ще мога да обмисля,защото ми казват за едно,че става за друго не става.

radoslav94

Цитат на: toretosz в 11 Юни 2013 07:18:35
Добре дошъл.Доста сериозен проект си захванал.Знам морга в която има 2 бр 2.3 v6 двигатели единия е от Танус.Ако ти трябва нещо по двигателя.Ще се оглеждам ама чесно казано не вярвам да изкочи друго.Най вероятно част от нещатата ще се наложи да модифицираш.Успех с проекта.

Дай още информация,ако имаш за тия двигатели.Къде се намират и от какво е другия?

viksata

http://www.fordopedia.org/parts-catalog/taunus-17m-20m-p5-p7

Инфо от извора ;)

А с запитване не знам дали ще стане,с тази капачка...по скоро трябва да си избереш от там.....

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

radoslav94

Лошото е че аз го открих с липсваща капачка и не знам как изглежда и какъв размер е.

Bobi

Здравей и добре дошъл, колега! Таунусът ми е слабост, първата ни кола беше такава... Пожелавам ти успех с трудно начинание, с което си се захванал. Ще се радвам да се запознаем на Националната среща.

radoslav94

Благодаря.До тогава колата със сигурност няма да е завършена,но ми се идва и мисля да се организираме група от моя град,ако не искат идвам сам.

SICKandPROUD

Страхотна кола колега, имал съм удоволствието да се возя  в Таунус, макар и за малко, беше си голям кеф.
Успех с колицата и дано по- бързо си набавиш нужните части.

Не са важни конете в мотора-важно е магарето зад волана !!!

radoslav94

Благодаря.След като няколко часа четох по форума ми излезе следната идея.Дали не може да се направи блокировка на касетата на диференциала.Сега съм свалил полуоските и един семеринг е свален за смяна откъм кардана.Та въпроса ми е:как да го блокирам тоя диференциал,тъй като колата няма да е за всеки ден,а предполагам няма да остане със здрави гуми.Може да я подкарам и по дрифт състезания или на писта за веселба.И съответно плюсовете какви ще ми се явят и минусите.
За + броя едновременното задвижване на двете гуми,не на едната
За- по големия радиус на завиване.На джиповете като слагат твърд блокаж или заваряват дифа много трудно им стават завоите

Значи,ако търся максимален ефект трябва да е самоблокираща се касета.Което да означава по време на движение едната гума си върти,при наличие на превъртане зацепва и другата.Прав ли съм или бъркам нещо?

deshi

Тая тема е  многократно дъвкана и има много различни мнения
``самоблокиращия диф `` е иостината... аз предпочитам тоя вариант ... заводски фордов няма за съжаление ... а ако тръгнеш да  си правиш не искаш да знаеш колко струва ...
така че заваряй смело
Грозен си кат` OHC  .....

Alexi

според мен наблегни на възтановяването и в що годе оригинален и приличен вид ,за дрифт и състезания се иска доста повече подготовка и парички съответно ,и това не е най подходящата кола .. 1 калник да удариш - то няма нов откъде да вземеш ..

deshi

Що ... кво му е на стария матрял ... за дрифт е екстра от към баланс ... и кила е пушка а твоята предница е с double wishbone носачи ... просто е супер за модификации и ... но пак да  ти кажа проблема е моста ... имам опит с твърдите мостове ... за тях са характерни няколко неща:
1 диференциалите са слаби
2 семерингите на лагерите на колелата текват при малко повече тормоз
3 нямат шперове ....
това са  ти проблемите
а а ко искаш да тая кола да стане за пързаляне ти трябват сериозни модификации по предния мост , друг заден с шпер , хубави амртисори , друга кутия , и друг мотор ....
а колкото до оригиналния вид ... това е за хора които не знаят как да  си направят колите интересни
бъди различен а не безразличен
ако имаш въпроси относно тунинг на старите скрапове мисля че ще мога да  ти помогна малко ... скайпа ми е ``geo---``
Грозен си кат` OHC  .....

radoslav94

Интересно какви са тези double wishbone носачи?До сега никой не ми е казвал такова нещо.