Ъгъл на завиване и обороти на волана при Sierra

Започната от Pyrhel, 28 Декември 2012 03:10:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Някой има ли инфо дали при различните Сиери градусите на които могат да завият предните колела са еднакви? Както и дали има "по-бързи" рейки?

Причината за питането предполагам е ясна - да се направи по-голям ъгъл на завиване без много преправяне, както и да се скъси хода на волана - пак без рязане и заварки, за да се увеличат/намалят рамената.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

vladi tanev

Единственото което съм забелязал че сухите рейки са по един оборот повече спрямо хидравличните рейки а относно ъглите си мисля че са едни и същи на всичките сиери въпроса е ти със каква рейка искаш да си хидравлика или суха,най добрия вариант който мога да ти предложа е рейка от скорпио като моето но ще трябва да се преправи малко за да се монтира на сиера тя е по къса като ход дори и от сиеровата хидравлична и вече остава да си решиш дали хидравлика или суха ще остава.
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

Pyrhel

Със суха рейка задължително ще съм. Какво се преправя, за да се боцне? Възможно ли е да с нея да се получи по-голям ъгъл, защото съм мяркал разни такива твърдения по чуждите форуми?

Колко колко оборота на волана са от крайно ляво до крайно дясно на Скорпиото?

viksata

На мен ми е около 1.5 оборота.....

3 оборота от пълно ляво до пълно дясно :)

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Danchev

Най-добрият вариант за къса рейка е хидравличната да се преправи на суха, което е доста лесно. А докато е разглобена е добър момент да се занесе при бай стругар да и удари още един зъб :)
След това могат да се направят подложки на вътрешните накрайници, за да се увеличи рамото и съответно хода и градуса.
Сетъпа за хубав ъгъл е този ... +един зъб, подложки, евентуално изместване на дупките на външните накрайници при шенкела като се внимава с акермана.
След това идват камбъра и кастъра за да стъпи :)
How about a magic trick?

Pyrhel

Закъде са подложките? Нещо не си го представям - ще удължа рамото с тях, но гумите ще се "свият" напред (toe-in). Това ще се регулира с външните накрайници. И къде отива ползата от подложките? Това не мога да си го представя...

Предполагам по още един зъб от 2те страни?

Danchev

Един-два колкото позволява, и само един да се резне рейката пак си се центрира.
Това с подложките винаги е трудно да си го представиш в началото ... увеличава се вътрешното рамо.
4 easy steps to more angle.wmv

Ето и модификация на шенкела, идеята накрайника да е по ниско е да се намали т.н. bump steer ... иначе просто може да се примести дупката навътре. При тази операция много трябва да се внимава какво се случва с акермана, защото колата ще се кара и по улиците все пак :)

Или се мести навътре и се модифицира накрайника да си дойде надолу

На първата снимка се вижда, че и шарнира е изместен навън, с това плюс горните изброени ъгъла може да се докара около 55 градуса, че и малко отгоре.
How about a magic trick?

Pyrhel

Кладенец, кладенец, кладенец (Well, well, well :)) ) След малко чат разбрах. Начи аз бях с тотално различна идея за тия дистанционни втулки - че с тях се бутва вътрешния накрайник навън, а се чудех какво става (къде отива келепирът), след като toe-in-ът се коригира с външния. Става следното нещо... Това, че се бута вътрешния накрайник навън е, за да не му опират стоперите в кожуха на рейката (facepalm), т.е. удължава се централния прът, за да има повече ход докато ударят стоперите. Получения страничен ефект на свитите напред гуми си се коригира с външните накраници. Просто казано - с тия спейсъри можем да врътнем волана още малко.

Благодаря за помощта (fri)

Danchev

Чиърс дето се вика :D
Сега остава някой да обади колко е дълга резбата на вътрешните накрайници, за да се разбере дали се минава тънко с втулки или ще трябва преходници.
How about a magic trick?

Danchev

Малко ценна информация за сетъпа на една от най-добре подготвените баби 8)

по-дълги носачи - Скорпио МК1
по-дълги вътрешни накрайници - Скорпио МК1
външни накрайници на унибали
спейсъри на рейката - 5мм
разпробити шенкели - 20мм навътре
статични плейтове с унибали - максимален кастър
Имам и настройките по сходимостта и наклоните отпред и отзад, но не им е мястото в тази тема.

Заводският градус на завиване е 35 градуса (30 при MK1 Cosworth)
Модификацията на шенкелите дава +11 градуса, целият сетър е за 55+ градуса.
Те ползват джанти с ЕТ<15 или фланци, иначе опирала :)

Колко е сполучлив сетъпа може да се види тук Zentai Drift Team Máriapócs, 2012.04.15.

How about a magic trick?

toretosz

Днеска докато си играхме с моята рейка която е суха 4.25 оборота.Владо забеляза че като стопери се явяват кормилните накрайници или там където той се захваща към самата рейка.Махнахме единия  и се окза че си има оргинално още един зъб и влиза с около 7-10 мм навътре.Като ми остане време тая седмица ще отрежем кужуха на рейката от двете страни равно.

п.п. тъй като ще разпробивам шенкелите искам да попитам Данчев да каже колко е максималното изместване на зад което знае.
Настъпи звяра, кажи "добро утро" на целия квартал :P

Danchev

И това, което сте открили и отговора на въпроса ти се съдържат нагоре в темата (beer)
How about a magic trick?

Danchev

Говорихме си с Виктор и му обещах малко информация за направата на външни накрайници.
Това са примерни унибал накрайници http://tuning-parts.bg/unibali-nakrainici/ мери се оригиналният накрайник колко М е и се взема съответният унибал.
Следва струговането на преходника между вътрешният накрайник и унибала и тялото на външният накрайник (снимките са от Ескорт ... при бабичката нещата са аналогични). Отстоянието на унибала от ухото на шенкела трябва да бъде между 30 и 40мм.

Единият вариант е накрайника да се стругова на конус, който после влиза плътно в ухото на шенкела и се стяга с гайка.

Другият вариант е да се направи с болт и втулка между ухото и унибала.
Втулките от двете страни на унибала, които го държат се струговат също на конус така, че да лягат върху вътрешният лагер на унибала както е показано на снимката.
Тук се вижда и преходника в който се навива унибала и съответно от другата страна вътрешният накрайник.

Така изглежда варианта с болт и втулка (варианта с конуса е на първите снимки)

How about a magic trick?

Danchev

След тази намеса за да се елеминира напълно лага по завиването е добре да се смени и тампона на кормилният прът. Заводският е каучуков с втулки на тия години отдавна е пълен чао.
Купува се парче полиамид стругова се, струговат се втулки, набиват се и нещата заспиват, ако полиамида е достатъчно корав може и без втулки.
Другият вариант и според мен по-добрият е тампона да се стругова директно от алуминий (пак от якия, за да няма нужда от втулки :D)

How about a magic trick?