Въпрос за трип комп

Започната от Backstage, 10 Април 2012 23:38:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Backstage

Здравейте колеги,
Абе хрумна ми и аз да сложа най накрая тоя трип ама като не знам какъв ми трябва... ::)
Има няколко модела до колкото разбрах....Някой знае ли коя версия е най подходящия за мен?
колата ми е 97-ма година
Тъй че....ако някой може да удари едно рамо моля... (fri)  Поздрави

Иван Вълков

Колега най-напред провери дали имаш всички налични кабели. Махаш часовника и мисля че бяха 12 кабела, а ако мямаш окабеляване бяха 7. Имаше даже и тема из форума  иначе е махаш часовника слагаш трип компютъра.

П.п. Колегата momo е правил тази операция на същото Монди.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Backstage

Имам всичко Ванка само не знам коя версия ми трябва...четох темата...всеки драскал мацал...иди разбери квот ти трябва братче ужас

Иван Вълков

ето я темата "Монтиране на трип компютър Форд Мондео Мк2". Съвета ми е да пишеш на колегата momo76 или да се зачетеш в сайта My Link. За съжаление аз не съм се занимавал с това начинание зазщото нямам нужното окабеляване а и на дизел едва ли ще стане :'( :'(. Успех

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

pantata

Доколкото си спомням няма различни варианти. Отваряш ebay и търсиш mondeo trip computer. Избираш си най-евтиното и поръчваш. Сваляш часовника, закачах го и си ти. Всичко е ръг и тръг щом имаш окабеляването. Това за момента е най-евтино на buy it now http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-MONDEO-TRIP-COMPUTER-FUEL-TEMP-ETC-USED-WORKING-TESTED-/290700392077?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item43af17f68d

ПП: Досега съм купувал 2 броя, един за мен и един за колега от другия форум преди години. И двата си тръгнаха без проблеми.

pantata

Малко да повдигна темата, защото пак ще ми трябва и на мен такъв трип. Поразрових се за версиите и аз и установих, че през различните години са били с различни версии. Единствената разлика е, че ако версията не е тази предвидена за съответната кола няма да показва оставащи километри с наличното гориво и колко точно гориво има в резервоара в сервизния режим на трипа. Само че никъде не откривам през години какви версии са слагани. Само намирам че са от 1 до 6... не знам, може и по-висока да има.

ПП: Намерих малко инфо. Мк2 през 98-ма е била с версия 3.6. (точно за кои месеци не става ясно, но със сигрност на 97-ма няма да проработи коректно. От 99-та вършат работа версии 4 и 5. А в този линк е обяснено как и 3.6 версия тръгва на по-ново мондео.
http://www.talkford.com/topic/52530-can-36-upward-trip-works-with-pre-mid-98-mondeo-no-uprated-track-needed/page__st__20

lazarkk

Аз си сложих и май е най- старата версия 3,0 ако не се лъжа, но нямам никакви пробели с отчитанията и точността. Само дето нямам сонда за горивото в резервоара и него отчита. Всичко останало си е на 6.

pantata

Цитат на: lazarkk в 14 Юни 2012 22:51:53
Аз си сложих и май е най- старата версия 3,0 ако не се лъжа, но нямам никакви пробели с отчитанията и точността. Само дето нямам сонда за горивото в резервоара и него отчита. Всичко останало си е на 6.

Не е от липсата на сонда, а точно от версията на трипа. Всичко друго работи ОК без значение от версия и година на производство.

lazarkk

Цитат на: pantata в 15 Юни 2012 19:14:06
Не е от липсата на сонда, а точно от версията на трипа. Всичко друго работи ОК без значение от версия и година на производство.

Не, дори при версия 4,0 пак е същото, а и самата сонда е с две скали едната е за таблото, а другата за трипа, при мен като я няма втората и изобщо няма сигнал.

pantata

Малко се преместват пиновете и всичко проработва, но при версия 4.0. Сега се зачетох внимателно. Мисля че важи и за 3.6, но не и на по-старите версии.

Цитат
Just done some more bench tests in the morning to find out the reasons why somebody use a version 3.6 or later trip on a per mid 98 Mondeo have a 1/4 fake tank of petrol. Also find out why fill up more than half a tank the milage remaing become "---".

OK have enough bench tests, went to the car, first thing cut pin 8 of the trip computer, connect pin 7 of the trip to pin 5 of the fuel sender (or most people refer this as the white/red wire at the black socket at the back of the instrument custer). connect pin 15 of the trip to pin 3.

Plug in the 4.0 trip, as expected, NO FAKE 1/4 tank of petrol, the milage remaing should not disappear even filled more than 1/2 tank (I will explain all these in another post). After a test drive, every thing works fine. At diagnose mode it indicate 1.0 gallon petrol left when the fuel gauge is one needle above the bottom line, don't affect the fuel gauge at all.

So it works and accurate, and don't even need a TWIN track fuel sender or a Uprated fuel sender. please see my other post "Can 3.6 or later trip works OK with pre mid 98 mondeo" for more detailed discussion and explaination.

Така, ето я и темата (първият пост) с точно обяснение за пинове с номер 7, 8 и 15. Всичко работи безпроблемно с веесия 3.6 нагоре за мондео от 98-ма нататък без значение от сондата дали е единична или двойна. Има и някакво описание за първите мк2, но не им обърнах внимание, за сега. Ако има нужда от превод пишете. ;)

http://www.talkford.com/topic/52530-can-36-upward-trip-works-with-pre-mid-98-mondeo-no-uprated-track-needed/

ffmk1l

Да повдигна темата, има ли ясно становище дали ще стане на Мондео дизел?
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

Backstage

то и това много е обсъждано брат,доколкото си спомням по последна информация не става...някой ако може да обясни защо,ще е добре...

К.Методиев

На мондео дизел ще работи само изминати км, температура, ако се сложи термометър и това е, разход като моментен и среден са мит, поради факта, че при бензиновите коли разхода се смята според инжекторното време, тоест трипа слуша какво правят инжекторите.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

nikolaihh

колеги аз от каде да си купя този трип че ми е мерак ама тук по моргите няма

Иван Вълков

По принцип в И-бей, но видях и на още едно място Тук