Какъв антифриз да използвам - зелен или червен?

Започната от Bobi, 17 Септември 2011 18:03:55

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Bobi

Рано или късно идва време, когато трябва да сменим антифриза на  двигателя.Студовете наближават и е хубаво да проверим нивото на охлаждащата течност в радиатора и охладителя и при нужда да го заменим с нов.
Вероятно всеки един от нас се е чудил каква е разликата между  традиционния "зелен"  и "червен" (оранжев) антифриз. Важно е преди това да знаем, че съвременните антифризи са базирани на етилен гликол с добавки, които съдържат вещества против корозия , за смазване на водната помпа и помагат за преноса на топлина към антифриза от топлината на двигателя. От голяма важност е да смесваме антифриза с дестилирана вода в съотношение една част антифриз към една част вода. Чешмяната вода съдържа много големи количества желязо и калций, които могат да се утаят и предизвикат проблеми. По този начин си осигурявате защита на двигателя от замръзване до -34 градуса  и от прегряване до 250 градуса по Целзий.

"Зеленият" антифриз съдържа силикати и фосфати, предпазващи от корозия и осигуряваши алкална среда на разтвора.Именно алкалната среда контролира корозията и по този начин системата се намира в защитено положение.Но с течение на времето, антикорозионните вещества се изчерпват и настъпва опасност от корозия на материалите.Повечето съвременни автомобили имат радиатори от алуминий и други компоненти на алуминиева основа, а алуминият е елемент, особено уязвим от корозия.Именно поради тази причина, зеленият антифриз трябва да се сменя на всеки две години или 50000 км!

Червеният антифриз също е базиран на етилен гликол, но разликата със зеления се състои в това, че съдържа различен тип добавки, които имат много по-дълъг експлоатационен срок от силикати и фосфати!Този тип антифризи съдържат органични киселини, които възпрепятстват корозията на компонентите.
  Никога не трябва да смесваме червен и зелен антифриз, защото органичните киселни от първия ще доведат до утаяване на силикатите от зеления и по този начин защитата от корозия ще намалее драстично.Червените антифризи имат експлоатационен срок от пет години или 200000 км в автомобили, произведени след 1996 година..

Червеният антифриз може да се използва и в по-стари автомобили, ако преди това бъде направена промивка на системата от зеления антифриз.В този случай, полезният живот на антфриза е около 4 години или 150000 км.

Alexi

Форд дават червения си антифриз да се сменя на 10 години ,може би е по специален .

Bobi

Ако трябва да бъда честен, не знаех това за антифриза на Форд. Сигурно изпозлват технология на НАСА  :D . Какво мислите за това ? http://www.prospeed.bg/bg/product/4454

Alexi

това че понижава градусите с 15 е глупост ,отделно антифриза не случайно е горещ в работно състояние ..

Bobi

Винаги съм смятал, че Мотул е много добра марка! Аз също го приех със скептицизъм, обаче от друга страна не вярвам Мотул да лъжат...

Alexi

идеята е мотора да работи на определени градуси където е най ефективен термодинамично .. и тия градуси са примерно 90 ,а не 75 .. така че не виждам смисъл да смъква градусите с 15 отделно е невъзможно тъй като термостата така или иначе отваря на 90° а без радиатора като топлоотдаващ елемент никоя добавка не може да смъкне някакви градуси .. може би идеята му е да не допуска прегряване на мотора подобрявайки топлоотдаването ,но ако охладителната система е изправна мотора така или иначе не може да прегрее при масовите обстоятелства на експлоатация

petermitkov

Възможно е добавката да се опитва да подобрява топлообена между флуида (антифриза) и метала където контактува. Но да смъкне температурата на двигателя с 15 градуса ми изглежда на мен като научина фантастика.
Термостата на двигателя се стреми да поддържа температурата постоянна - като стане антифриза по-горещ от колкото трябва отваря и пуска кръга към радиатора и там евантуално тази добавка може да помогне радиатора да отнеме по-бързо топлината от флуида.
sapienti sat

Bobi

Затова ви го показах...Хем сериозна фирма, хем предлага нещо, което се доближава до нереалността...

mitaka25

Аз ползвам този антифриз.Червен на -76 градуса.

Bobi

Някой може ли да провери в микроката колко струва антифриза в МП ?

Alexi

абе купи си червен на някоя смислена марка примерно Лики Моли недей пълни гушите на МР

petermitkov

Цитат на: Bobi в 05 Септември 2012 09:11:50

Струва между 10 и 12 лв - немога да се сетя точно.

p.p. Ако те устройва като цена да ти донеса утре един?
sapienti sat

mirohristov

Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

petermitkov

sapienti sat

Bobi

Аз очаквах много по-висока цена, този път ме изненадаха  :)). Благодаря, Пепи, но ще сменям след събора. (beer).

Алекси, бях забравил за този антифриз на Лики Моли, доста го хвалят.

supertorr

Цитат на: Bobi в 05 Септември 2012 09:11:50
Последния път като питах имаха само наливен:o
Взех си такъв на същата цена

G_o_c_e_v

На времето, сложих син, сега сам си стана розов или червен
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!