Покупка на Фокус 99-2000 г

Започната от knopp, 24 Август 2012 22:56:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

knopp

Здравейте.
Нов съм във форума и не съм сигурен дали тук е точното място, за което се извинявам ако съм сгрешил.
Та. Търся си нова кола, и се лутам между различните марки. От гамата на Форд ми харесва Фокус и то седан или хечбек. Говоря за бензинов двигател 1,6 или 1,8. Сумата с която разполагам е около 4к лв. Можете ли да ме насочите какво да гледам при евентуална покупка. Някакви слаби места на който да обърна внимание или каквото и да е, с което бих се ядосвал след сделката? Понася ли Фокуса АГУ, как са цените на частите и капризни коли ли са?
Благодаря Ви

Pyrhel

Уцелил си раздела. Добре дошъл! (beer)

Като цяло за бензиновия фокус за често срещани болести не се сещам. Погледни темата за избор на кола втора употреба, може да ти свърши работа.

Сещам се за 3 неща за тия фокуси - първо - често им тече вода през поленовия филтър в купето, но това се лекува лесно. Механизмите за заключване на вратите (централното заключване) са им трошливи - пробвай ги. Другото е по-кофти - ако таблото се ошашква и ту показва, ту непоказва/не отчита - прецакани писти на платката, имат навика да се окисляват пущините.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

niko_nenchev

Колега,правилно си се насочил към Форд Фокус1 -това е един от най-добрите варианти за кола втора ръка.Имах такъв Фокус 1.6 и всички впечатления са ми положителни.Единствено разхода в градски условия е малко висок-ок.10л.Разходите по поддръжката са ниски.Окачването е страхотно,модела е еталон в това отношение,единствено биалетките заминават бързо.Доколкото знам 1.6 не е много подходящ за АГУ,въпреки че има много газифицирани.Доколкото си спомням проблема беше в слабите клапани и пластмасовия колектор.Често се поврежда и обтегача на пистовия ремък-може лесно да се види дали има вибрации.Като цяло е много сполучлив модел,без силно изразени недостатъци.На  мен не ми допада,че повечето са с барабанни спирачки отзад.......

knopp

А каква е разликата между Mondeo и Focus със 1,8 бензинов двигател. Кое е по добрия вариант от двете коли? И до колкото разбрах 1,6 Фокус е като цяло добър избор, а 1,8 115 коня ?

Alexi

2те коли са в различни сегменти ,по добрия избор зависи от това за какво ще се ползва колата ...

hotblooded

Ако ще караш повече градско или на къси разстояния, без много багаж - сметка от Мондео нямаш - ще гори повече, по трудно се паркира в теснотията, с 1.8 мотор е тромаво..... Иначе за дълъг път, ако си с дете(деца) и носиш дота багаж - мондео е твоята кола, Фокус ще ти се види тесен. колите от края на 90те и началото 2000те - вече имат доста алтернативни части и са на ниски цени, по лесно се ремотират, в повечето сервизи ги познават.

knopp

Явно започвам да стеснявам кръга от възможности. Основно карам градско и съм с едно дете, така че май Фокус и то хечбак е "моята " кола. Остава само да реша 1,8 или 1,6? Коя би ми давала по малък разход и съответно на коя мога да сложа АГУ ( и двете ли са с пластмасов колектор). Иначе като части и ходова предполагам са еднакви.
:-\

Alexi

1.8 е рядък мотор ,влиза във високия данък и според мен няма смисъл за из града от него .. газ може да се слага на всеки бензинов мотор вече

knopp

Благодаря Ви за информацията. Много ми помогнахте. Остава да си намеря нещо добро в моя ценови диапазон.
(fri)

ffmk1l

Ако не държиш на всеки светофар да си първи и не ти пука-1.6 100 коня е твоя мотор. Аз карам двулитровия вариант, и трябва да си маниак малко, за да я поддържаш. Карам 90 процента градско, само на бензин, данъка е 245лв, разхода е от 10 нагоре, но нали хората са казали-кеф цена няма.
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

knopp

Вече съм се ориентирал. Ford Focus 1,6 16 - 100 коня. Сега остава да го намеря(приемам и предложения). Даже гледах един в Бургас, но не отговаряше на цената си (4350лв). Въпроса ми е, колко струва еко таксата на този мотор, каква е цената на ГО и номерата .. и там другите харчове по регистрацията. За да си направя една груба сметка. Също колко приблизително струват ремъците и ролките (ангренажните) ? Маслото на кутията кога се сменя?
Поздрави

BIGFORDFAN

Мисля че такъв Фокус ще ти върши добра работа, а и избора е огромен. Екотаксата е 96лв. почти навсякъде, ГО ще е до 250 лв. (не гарантирам обаче), за регистрация беше около 70 лв., а ремъци и ролки (качествени) ще са до 200 лв (за Мондео мк2 2.0 зетек са 153 лв. без отстъпка). Задължително е според мен да провериш маслото на кутията, най-вероятно ще е ОК, но ако не е на макс може да имаш големи ядове после. Поздрави и успех!

hotblooded

ГО на кола с двигател 1.6 скоро правих - 168 лв.
Данъка ще е 30-40 лв
еко таксата - 100 лв
при нотариус (ако се налага) - още толкова
в КАТ - 70-80 лв талони и номера...

Pyrhel

А ако гражданската и екото се направят при един и същи брокер от една и съща компания, екотаксата излизаше някакви 50 лева или от сорта :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

knopp

Цитат на: Pyrhel в 26 Август 2012 13:38:50
А ако гражданската и екото се направят при един и същи брокер от една и съща компания, екотаксата излизаше някакви 50 лева или от сорта :)

Това е важна информация. Благодаря Ти
(fri)

knopp

Ходих да гледам друг Бургаски Фокус.
Възможно ли е кола на 110 000 км да е с изтрити педали, бутона за заключването  на шоф.врата изтъркан, а бутона на ръчната (за освобождаването) пластмасата изтрита до бяло.
>:(

hotblooded

Цитат на: knopp в 26 Август 2012 14:19:58
Ходих да гледам друг Бургаски Фокус.
Възможно ли е кола на 110 000 км да е с изтрити педали, бутона за заключването  на шоф.врата изтъркан, а бутона на ръчната (за освобождаването) пластмасата изтрита до бяло.
>:(
Е те не са се постарали грам да я прикрият.....  :))

knopp

Днес разглеждах из града разни Фокуси и стигнах до извода,че  не ме устройва хечбек. Амам малко дете и там принадлежностите около него, сещате се колички, кошове, ... и т.н.
Оставам на варианта седан или комби. Въпроса ми е ако взема 1,6 16(100hp)  дали по голямото купе няма да му идва тежко и от там по висок разход? Ще го карам предимно градско.
Все повече ми хвалят Renault Scenic  като кола за моите нужди, ама към тези Рена съм малко с резерви?
::)

hotblooded

Не е кои знае колко по тежко купето че да спре колата... от 1,6 не очаквай кои знае какви спортни прояви... ако си карал Опел Астра 1.6 моно инжекция - 75 коня - долу горе такава е динамиката на Фокус 1.6/100

BIGFORDFAN

Аз неслучайно ти предлагах комбито, то събира и много и малко! Ако много те притеснява динамиката, помоли някой с такъв Фокус да те повози, за да знаеш предварително.

П.С. за Рено Сценик не съм чул добри думи, но пък може би не е толкова лошо...

knopp

И още едно въпросче има. На доста фокуси виждам,че единия фар е потъмнял или и двата. Вероятно от влага попаднала под пластмасата. Това може ли да се оправи, или требе смяна на фара?

Bobi

Ако е единият, по-вероятната причина е да е бил сменян. Причините...мисля, че са ясни.

Alexi

фара е пласмасов и се опича от слънцето

knopp

Говоря, не за самия фар (рефлектори там и т.н.) а за триъгълната пластмаса върху него.

Alexi

точно за това говоря и аз :)

knopp

И какво правим ? Смяна цял фар? не подлежи ли някакъв ремонт ? ???

Alexander

Подлежи! Пастират се отвън и от вътре и стават като нови!
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

G_o_c_e_v

Сценик с дци моторетка го караме вече 5 година и нищо не сме правили по нея. Масла и накладки само се сменят. Частите са относително евтини и близки по цена до тези на фокуса...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!