Монтиране трип компютър Мондео МК2

Започната от momo76, 21 Октомври 2011 10:11:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

momo76

След дъго търсене и размисли ще стане ли тая екстра на моя Мондю без преработки, накрая вземах че си намерих трип компютър от ebay.co.uk. След едноседмично чакане пощите да си свършат работата пакетчето дойде. Свалям старич часовник и радост за окото - имам всички кабели изведени на куплунга. Всичко се оказа Plug&Play. Само не показва колко километра мога да мина с горивото в резервоара, щото ми е друга сондата ама това не ми пречи. Ето го и резултата.

Сваляте си стария часовник. Ако имате повече от 4-5 кабелчета на буксата, значи я има инсталацията, само се слага компа. Ако са само 4-5 тогава е сложно но не невъзможно. Ето тук http://www.mirez.co.uk/Trips.htm пича е описал как става.
Триповете са няколко версии. При версия 3 сигнала за оставащото гориво се взема от сондата в резервоара по отделен кабел, но до него сондата не праща нищо и отива на пин 8 на трипа. Става да се добави кабелчето в самата сонда.  За версии след 3.6 сигнала е същия който отива за стрелката на таблото и отива на пин 7 на трипа.
Корекцията на средния разход става така - задържате двата големи бутона и давате контакт, така се влиза в менюто за настройка.

pantata

Ето как трябва да изглежда снопчето, доколкото си спомням само ghia има нужното окабеляване.

http://pantata.snimka.bg/automobiles/mondeo.142658.5657575

momo76

А сега да опиша как става свързването на трип версия от 3.6 за коли до 1998г. Става въпрос за свързването на сигнала от сондата в резервоара за оставащото гориво.

Трябва да се пусне едно кабелче от пин 7 на трипа до пин 4 бяло/червено кабелче на по-малката букса на таблото.
Така би трябвало всичко да работи.

lazarkk

А за версия 3.0 значи няма начин или ?

momo76

За версия 3 или мо малка също има решение, но е по сложно.
Сваля се сондата от резервоара и се добавя едно кабелче от пин 2 (ако не се лъжа) на буксата до свободния край на нивомера.
Нивомера е една писта по която се движи единия край на поплавъка. В единия край е кабела за показанията на таблото, а в другия трябва да се запои кабела за трипа.

Светльо

Направих го както го описа колегата, но ми показа 0 км до зареждане и 0 литра в под менюто... иначе на 7-ми пин на буксата на трипа нямах кабел и сложих, а съм с 4.0 версия нямам идея защо не стана  ???