Скърцане в ниски скорости 2000км след смяна на предни накладки и дискове

Започната от mkdonova, 09 Ноември 2025 09:04:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mkdonova

Здравейте, съфорумници, в момента съм на екскурзия с колата из Европа и преди да тръгна смених предни накладки и дискове. Знам, че скърцат първите няколко километра докато слегнат, но проблема е, че около 2000км след смяната им започна да скърца в ниските скорости при ненатисната спирачка. При паркирана кола когато я разклатя се чува скърцането при предното пасажерско колело. Какво би могло да бъде? Имам още 2000км докато се прибера в България, да търся спешно сервиз или не е проблем на утрепване?

Ozzie

Сменял съм само накладки към стари дискове, сменял съм комплект дискове и накладки, нови, никога не съм чул да скърцат или други необичайни звуци. Твърде е възможно въпросния шум да е от нещо съвсем друго, но няма такъв ясновидец, който да го диагностицира през монитора на компютър.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Тампоните на окачването са склонни да скърцат. Както и други части. За да провериш тампоните без да влизаш в сервиз, просто мини малко по-бързо през някоя локва, колкото да разплискаш водата. В никакъв случай не го прави на шосе с висока скорост. 15 - 20 км/ч са достатъчни водата от локвата да намокри тампоните на окачването. Ако скърцането намалее или изчезне, имаш гумени тампони за смяна. Ще издържат 2000 км.

П.П.
Някои им кават селенови втулки, но всъщност са сайлентови. От тишина на ингилизки. Ако обаче не утихнат от намокряне, ще е друго, най-вероятно. Можеш да ги намокриш и на автомивка, ако е сухо времето.

Ozzie

добавям още лагери, шарнирни болтове и всякакви други движещи и триещи се една в други части
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

zz_stefanov

Загряват ли ти дисковете като я пуснеш по баира и я оставиш сама да спре по инерция, връщай обратно в сервиза.
Преживях го скоро и ми го оправиха, въпреки че ми казаха че не са констатирали нищо. Все пак споменаха че може да е от натрупаната по накладките боята от новите дискове.  ^-^
При мен фокусът върху проблема дойде от един колега, на който нови дискове се изметнаха към 1К километра след монтажа и всичко наново.

PS намясто спирачка няма как да скърца, освен слабо дръпната ръчна отзад. :)

mkdonova

Привет отново, след около 200 км търсене на локви в Германия имах късмет и ме заваля дъжд. Скърцането изчезна. Явно ще са тампони, което ме успокоява, че ще мога да се довлача до България. Шарнири смених преди 2 месеца, а си я пазя, така че автоматично го изключих това. Понеже се чуваше и по равното и някакси инстинктивно и амортисьорите ги изключих. Ама жена, колко да ти разбира  (rofl)  В неделя в Германия трудно сервиз, а до три дни жива-умряла трябва да съм се прибрала, та ще видим. Благодаря на всички!

ivchotr

saggy

Нямаш грижи, ще се прибереш. Даже е по-добре, че не са дискове и накладки, защото спирането е важно да е безпроблемно.