Автоматична скоростна кутия на Форд S-Max

Започната от toto, 05 Декември 2013 13:06:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

toto

Здравейте,

имам един въпрос, на който не мога да намеря окончателен отговор.
Сменя ли се масло на автоматична скоростна кутия на  Ford S MAX 2008.?

Alexi

на хартия не се сменя .. според повечето ползватели на автомат обаче е добре да се смени на около 150к км - удължава се живота на кутията и се подобрява работата и .. същото е и с ръчките впрочем ..

toto

Благодаря за отговорът! Учудих се , защото то Мото Пфое ми казаха, че не сменя, а сега излезе, че е мътно и аз предпочетох да го сменя , а не да доливам. Скъпо е, но май е по-добре

momo76

По книгите пише, че не се сменя през целия експлоатационен живот на автомобила. Колко е той не се знае. Аз лично втори автоматик карам и винаги съм сменял маслото на кутията.
Дори при Мондео МК3 пише, че не се сменя, а на други автомобили със същата кутия пише, че се сменя.

toto

momo76

Като взема колата го сменям. И следващата смяна е за следващия собственик. По принцип казват от 60 до 80 000 да се сменя.

tropper

Следващия собственик се кани и той скоро да го сменя...  (rofl)

Цитат на: momo76 в 05 Декември 2013 14:34:39...Дори при Мондео МК3 пише, че не се сменя, а на други автомобили със същата кутия пише, че се сменя.
А това го пише на същото място, на което пише че нормалния експлоатационен срок на автомобила е 10 години или 150 хил. мили (250 хил. км). ;)
Мондеото е на 281к вече .... 8) .... и възнамерявам да го търкалям до 400к... ако може... :P

P.S. На Мондео МК3 не може да се смени филтъра на маслото на кутията и маслото се сменя ( само частично ) чрез източване на старото с помпа. Всичко това щото производителя казва че не се сменя и не е направил една пробка и един ревизионен капак за филтъра... Надявам се на S-MAX да не е така, но не е изключено....
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

momo76

Тоше има си пробка за източване. Има си и дупка за наливане. Само нивото се проверява малко странно.

toto

Колко литра събира тва чудо? и колко ли струва?

Bobi

Според разни калкулатори - 7 литра. Цените варират - от 25 до 45 лв за литър.

Alexi

ако кутията е ок не я пипай че да не попаднеш на "майстор" и да изгориш

momo76

То и ангренажа да не го пипа, ако е ОК, че да не попадне на "Майстор"  (rofl)
Зависи на какви километри е колата. Ако е на много една смяна ще се  отрази добре. Виж маслото какъв цвят има. Трябва да е червено (най вероятно), но не и черно. И следи нивото на маслото, не трябва да е нито малко нито много.
То всъщност каква точно е кутията, че май слагат няколко вида.

toto

Alexi

momo76

Ако е нормалния си автомат на Айсин 6 скорости - маслото се сменя иначе лошо. По принцип кутията е добра ама си иска масло от време на време.
На какви километри е колата?

toto

Колата е на близо 140к А тази кутия Powershift на кои модели я слагат тогава?

Alexi

FordSMax

При мен е нормалния  автомат на Айсин 6 скорости.Проблеми за сега нямам с кутията, но има едно леко придърпване в малките скорости. Явно е добре да се смени маслото. Може ли да се направи тази смяна в гаражни условия. Ако някой от колегите е сменял и е запознат нека даде малко информация как се сменя маслото в такава кутия.
Забравих да спомена, че от време на време ми излиза съобщение,че трябва обслужване на кутията и колата минава в режим който ме ограничава на 80 км/ч. Никъде не открих как се зачиства този сервизен интервал.

dongastone

Цитат на: FordSMax в 09 Юни 2016 18:09:09
При мен е нормалния  автомат на Айсин 6 скорости.Проблеми за сега нямам с кутията, но има едно леко придърпване в малките скорости. Явно е добре да се смени маслото. Може ли да се направи тази смяна в гаражни условия. Ако някой от колегите е сменял и е запознат нека даде малко информация как се сменя маслото в такава кутия.
Забравих да спомена, че от време на време ми излиза съобщение,че трябва обслужване на кутията и колата минава в режим който ме ограничава на 80 км/ч. Никъде не открих как се зачиства този сервизен интервал.
И аз съм със същата кутия, изписа ми 2 пъти на таблото " transmission service required" без да ме ограничава по някъв начин в километрите. Отидох до Мото Пфое и за 42 лв. ми сложиха последния софт за двигателя и кутията, че и реглаж на фаровете. От тогава не ми се е показвал надписа.

Sent from my Redmi Pro using Tapatalk

r3z0n4t

Колеги , от два дена карам С-Макс ..може ли някакъв линк със подробности за тази кутия AISIN?
Интересуваме маховика какъв е и т.н. ??

hotblooded

https://en.m.wikipedia.org/wiki/AWTF-80_SC
Накратко най масовия автомат за коли с предно.  Но логиката на управлението не е една и съща, хидравличния разпределител също, и за това да прехвърляш кутия от една марка кола на друга може да е неуспешно... Ако не си сменял до сега масло - сменяй. Само че НЕ във Мото Пфое.  Иди в сервиз за автоматици да ти направят пълна смяна на маслото.  Маховика няма какво да го мислиш
Ето линк към тема з тази кутия при ситроен-джийте :
. http://www.clubcitroen.bg/forum/viewtopic.php?t=67476

Иван Страшимиров

Колко масло се налива и как се мери нивото на маслото на Пауършифт кутията?