Колани не се прибират

Започната от Raka77, 29 Септември 2024 19:49:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Raka77

Здравейте колеги, задните колани не се прибират ,не всичките засега, но проблема разрешава ли се по някакъв начин или да търся втора употреба

Ozzie

Първо пробвай да ги почистиш, пък после мисли за смяна.
Може да почерпиш идеи от долното видео.

https://www.youtube.com/watch?v=3bQpl0XqxcA
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Raka77

Благодаря Ози ,ще пробвам

saggy

Не знам защо, но въпросното почистване, което показва Ози, при мен кара коланът да се прибира по-трудно сам. Три пъти съм изпирал шофьорският колан, като съм гледал да не го мокря особено (освен последният път) и го оставям през лятото да изсъхне напълно разгънат с колата на слънце. После почва трудно да се прибира сам. Първите два пъти го прах с малко вода и пяна за почистване на седалки Turtle Wax и малко мръсотия и миризмите паднаха. Последният път от тази година го намокрих доста сериозно със шампоан за тапицерии, после го напръсках със същата пяна, търках с чертка и го подсуших с микрофибърна кърпа. Тя стана кафява и попитата водата от него беше кафява. Добре е да се изпират веднъж на няколко години, но не мисля, че ще помогне с прибирането, ама пробвай, щото явно вече не се прибира коланът.

F Focus

Моите 5 стотинки и личен опит по темата от предпазни колани в авиацията, и в автомобилите, които се различават в някои отношения (повечето авиационни са чисто пасивни с една регулираща катарама, но има и такива с пиро-патрон), но матрЯлът и при двата си е синтетика.
Та-при т.н. deep cleaning, когато коланите се напояват обилно с почистващ препарат същите впоследствие леко набухват, особенно по краищата си, където винаги е основното износване, от което възниква проблемът при автомобилните със затварянето им. Също така според дядо ви Пламен (демек аз! ^-^ ) кирта и мазнотиите по колана заглаждат повърхността му, същият става лъскав и той се плъзга леко, когато е навит.
Затова какво правя аз-сипвам в шише с пулверизатор 5% Мр. Пропър, 5% Меглио и 90% вода. Разделям колана на участъци от-50-60см., пръскам повърхностно от двете страни и веднага забърсвам с чисто памучно парцалче, или от  микро-фибърна кърпичка, изчаквам 10-15 мин. (ако е жега), докато изсъхне добре.  Никога не се опитвам да измия колана целият от край до край-днес една не голяма част, утре по-вътрешна и така 3-4 пъти.
Да си призная на сегашното добиче засега не съм му чистил коланите, имайки предвид рисковете, пък, ако го запазя ще видим...
Нямам претенции да съм прав-Вие преценете.

Pyrhel

Коланите, както и водачите им, са пълни с кал... Най-лесното: защипват се с вратата и директно с пароструйката под най-високо налягане без препарати, без нищо, от найлона всичко пада така. Най-удобно е ако има кой да помага и да го държи изпънат по стъклото или вратата, докато се минава на няколко см с пароструйката. После и цветът им е друг (tooth)
Водачите трябва на ръка да се изчистят, или ако иска някой и вътре в купето с пароструйката, аз не съм пробвал :D
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Raka77

Дотук разбирам че проблемът не е механичен а козметичен,а аз си мислех че някоя пружина и ли механизъм са проблема

Жоро Петков

Ами моите 2ст - ест. че проблема ти е механичен.
На баща ми шкодилака е на 23г. и 450 000км. Коланите имат по-голямо съпротивление от на мондеото ми при прибиране, но се прибират.
В съвременните коли коланите дори са с пироптарон, който е с живот от порядъка на 10г (Е тука ФФокуса може да се намеси, макар, че и аз съм на ТИ с авиацията макар и бойната).
Не пречи да почистиш плата, но мръсотията, която пречи на колана да се прибере е в самия механизъм вече. За неговото разглобяване -  по-скоро бих търсил специалисти (Все пак живота ти зависи от него).

saggy

Всички колани са доста мръсни, особено на стара кола. Така че трябва да се перат на определно време, но според мен не трябва да се оставят разгънати докрай прекалено дълго време. Колкото и видеа да съм гледал на професионалисти-детайлъри за миене на коли, всички перат коланите или с пяна или с течен шампоан.  Със седалките е същото, макар че текстилните удържат доста на лека мръсотия. Аз моят колан го прах, защото не ми харесваше как мирише, но като видях каква вода падна от него разбрах, че правилно съм го изпрал.
На стария ми Фиат шофьорския колан изведнъж заяде и не можеше да се изтегли,  все едно пиропатронът се активира. Търсих цял месец от автоморги 2ра ръка колан и най-накрая намерих и го смених.
За пиропатрона щом издържа 10г., трябва да се сменя ли или целият колан да се сменя?

F Focus

Хубав въпрос, Саги!
Само най-елитните авиокомпании в света (които са, колкото  пръстите на едната ми ръка, че и по-малко) сменяват пиропатронните си колани на десетина, или малко повече години, но досега не съм намерил информация колко е "живота" на пиро-патрона при автомобилите, въпреки, че принципът и матрЯлът е един, и същ, като в авиацията.
За Протокола- то и еърбегът при автомобилите има гаранция 10 години, ама кВо от това-никой не го сменява, нали?. Та така...
Във военната авиация (уточнявам нашата, щото там е... >:( ) се надявам, че предписаните процедури се спазват по-стриктно, пък нас кучета ни яли от "националният" ни превозвач!

Pyrhel

Цитат на: saggy в 01 Октомври 2024 11:41:58За пиропатрона щом издържа 10г., трябва да се сменя ли или целият колан да се сменя?
Пиропатроните са на закопчалката, а не на макарата на колана (има автомобили, които имат и там, този не е от тях).
Механизмът за навиване и заключване не е безкрайно сложен и ако не се подходи джаста-праста, би се справил всеки - има съчма за заключване при обръщане на колата и зъбни колела за енерционното заключване. Най-тегавото нещо е плоската спирална пружина - ако избяга после е мъка и по-скоро бих взел нов колан (10 лева?), вместо да си играя 1 ден... :))

Ако се подсуши коланът, за да не тече вода и да ръждясва пружината, няма да има проблеми.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

F Focus

Пърхел-дай инфо, моля откъде да си купя нов колан (може и за повече пари), че моят е започнал да се разбрида по краищата в най-използваната си част. "Лекувам" го с финно изрязване и нагряване, ама след време проблемът пак се появява.

ivkata

Имах форд C max 2013г. 2020г. шофьорския колан спря да се прибира, пране, чистене на мъхове при пружината. Нищо не помогна. Втора употреба двата предни " уж перфектни" за 80 лв. по зле от моя. Накрая нов, само шофьорски с поръчка 275 лв.