Двигателя работи на тласъци

Започната от galiosh, 18 Юли 2023 00:57:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

galiosh

Здравейте колеги, скоро не съм имал премеждия с фокусника, но ето че дойде време... от известно време най-вече на 3та на байр с постоянна скорост двигателя работи на леки тласъци, но днес при подаване на газ колата не реагира, като върна педала и го смачкам набира, пали от ряз на празен ход работи нормално, на равен път с постоянна скорост не се усещат тласъци, утре ще я закача на диагностика све пак но, преди 4000 км са сменени всички филтри плюс ангренаж и пистов. Някъкви идей и насоки?
Ford Focus 1.6 TDCI 90к.с 2006г

ivchotr

Виж първо и кажи има ли записани грешки, пък после ще хвърляме боб евентуално.

galiosh

Да има грешка преди малко я закачах, даде прекъсване на верига "А" на датчик колянов вал, веднага на канала огледах кабелите не видях оголено по тях, извадих буксата и беше леко омаслена. Да я пръснали с контактен спрей или направо да вземам нов датчик?

ivchotr

Пръсни я със спрея на първо време и виж дали някое пинче не влиза хлабаво. Кабелите може да са закъсани и под изолацията, ако са били прищипани под някой чарк. Или просто да са хлабави в някоя друга връзка, различна от омаслената букса. Огледай за такива места. Ако не откриеш нещо по кабелите и колата продължава да работи на тласъци, сменяй датчика.

galiosh

Проследих кабелите, те са в гофре, отиват в някакъв сноп зад двигателя и до там не мога да видя къде отиват, ще пробвам съд спрея и после в Старса за нов оригинален, разликата с китайския е 50%, но не ми се рискува.

ivchotr

galiosh

Така днес след доста мъки по демонтаж и монтаж сменихме датчика на коляновият вал с оригинален ефект няма, датчика на разпределителните валове е сменян преди 2 години също с оригинален след друг  проблем който се оказа, че не е от него. Пиша и за него, защото разбрахбче двата работят заедно.

ivchotr

Хм. Щом си сменил крайния потребител с нов и няма разлика в поведението на колата, значи остава вариантът проблемът все пак да е някъде по веригата.

Водниядух1

Управлението на турбината

ivchotr

Турбината няма да реагира при рязко смачкване на педала на газта, ако управлението ѝ е бъгаво.
Ако педалът на газта е електрически, проблемът може да се крие в него.

Водниядух1

EGR ,турбина,педала на газта,помпата за високо налягане, буксите на дюзите- този мотор май е на пежо ,ако се не лъжа .

galiosh

Да двигателя е 1.6hdi  на пежо, вчера пак я закачахме на друга диагностика, никъкви грешки, направихме нови адаптации на егр и дебитомера, на живи данни всичко изглеждаше в норми според момчето, то се занимава предимно с пежо мотори, след това я карах 10-15км не усетих придърпване.

Ozzie

Адаптация на дебитомер?
Това е просто датчик, от който ECU (в нашия случай PCM) взема информация. Няма обратно управление към него или каквото и да е друго, както с EGR клапана. Единственото което може да се направи за дебитомера е да бъде почистен.
Има случаи в които дебитомера мери грешни стойности, но единственото лечение за такава болест е подмяната му.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

galiosh

За дебитомера, може и да бъркам за егр и още нещо каза, че му прави нови адаптации, днес я покарах повечко и факт няма придърпване.

Alexi

където е придърпвало пак ще придърпва  (tooth) за съжаление с ресет на адаптациите няма как да се оправи ,всичко е временно .. да не си сипал гадна нафта отнякъде ( в Шумен има богат избор от бензиностанции със скапана нафта )

galiosh

В Шумен само от една и съща и от една и съща колонка зареждам всеки път, два пъти ходих до Перник две поредни седмици преди това и зареждах от ОМВ , винаги и само от скъпият дизел, че двигателя не е първа младост не е, сменял съм само консумативите за 50к от както я карам, знам че ще излезнат по сериозни ремонти все пак не си знае реалните километри едва ли са толкова на колкото я взех, не се заблуждавам, просто количката много ми допадна трета ми е и гледам да я поддържам, че за друга сега не ми се мисли пак да се почва с филма ама на тая какво ли не и е наред  :D , EGR че е задръстен 1000% гаранция на предната ми кола Сценик като го свалих да го чистя ми се доплака дет се вика колко е задръстен, чудя се да го скопявам или нов, турбината за сега надува добре ам адо кога само тя си знае, все пак е машина и си иска неговото, не става само да се сипва гориво и да се пържи  :)

perun

Същия проблем имах с едно TDI-тласъци и забиване. За късмет след почистване геометрия турбина нещата се оправиха.