Заяла антена на Фокус МК.2.5

Започната от saggy, 06 Юни 2024 22:12:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Колеги, темата е тривиална, но ми трябва съвет. Опитвам се да сваля фабричната антена - пръчката демек, и е заяла, не може да се отвие. Пръсках е с WD-40, на ръка пробвах, после с клещи пробвах, даже я понадрах с тях и не се отвърта. Антената трябва да се отвие от основата и на нейно място да монтирам по-къса антена. Някакви идеи как да я отвия, без да я счупя или да повреда основата?
Прикачвам снимка и едно късо клипче за пояснение.
https://www.youtube.com/watch?v=p2waM-dG4EEAntena+base.jpg


ivchotr

Онзи ден смених основата за втори път, откакто имам колата. С доставката до София през Еконт ми струваше 11.50 лв. Смяната се наложи, защото късата антена счупи шпилката на основата, като се заплете в клоните на едно дърво, под което паркирах. Стойката е същата като твоята.

Първата стойка я счупих докато се опитвах да отвия антената :D

Та, ако счупиш шпилката на основата, не се тревожи много. Моето радио хваща станциите в София и без пръчката. И твоето ще ги хваща, докато дойде новата стойка.

saggy

Разбирам, но не искам да чупя основа, защото е оригиналната и защото не пропуска вода (за момента). Не знам от къде си купувал новата стойка+антената, но като цяло ми се струват боклуци автърмаркетите и затова предпочитам да остана с оригинала. Има вариант да демонтирам основата, както беше показано в клипчето и да се опитам да сваля антената. Ако не стане, ще купувам явно нова основа, но дано не протече от нея, че Форд-а е прословут с течовете си.

Ozzie

между основата и ламарината има гумено уплътнение, така че не би трябвало да тече, независимо каква е основата
вече не помня, бях ли сменял основата на Ц-Макса или не, но знам, че купувах антена (май и основа) от Алиекспрес, 'щото бях го купил без антена и май с проблем в стойката ѝ, ама помня ли вече неща от преди 8 години...  ::)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

С афтърмаркет стойката карах близо 2 години. Не е текло от нея. Фирмата доставчик от Стара Загора ги внася от Китай и при мен идва за 2 дни от поръчката. Пускам снимка с опаковката с адреса на доставчика и афтърмаркет стойката, която запазих за да пробвам да ѝ възстановя шпилката, когато ми дойде музата (tooth)

F Focus

Саги-що ти е да сваляш оригиналната антена-не е много дълга чак?
Радвам се, че някои кучето ги апе повече от мен! ^-^

lambreff

Играх го тоя филм преди месец, на Ц-макса се пре..а оригиналната, пробвах с WD40, на ръка, с клещи и т.н. Понеже се беше обелила гумата отгоре, взех един бренер (малка горелка), след нагряване на горната част се разви без проблеми. Пробвай и късмет.

saggy

Нямам горелка под ръка. Явно като Ози и Ивчо ще поръчам нов основа. Като дойде ще демонтирам старата и на новата ще монтирам късата антена. Дългата антена ми пречи да пренасям различни неща на гредите на тавана и затова купих доста по-къса антена. Обаче ще намажа резбите на новата стойка/антена с медна грес, за да няма повече такива ситуации.

ivchotr

С пистолет за горещ въздух също може да се пробва, но наоколо трябва да има контакт :D Трябва да се внимава с нагряването, че първо ще се размекне пластмасата и чак след нея ще отпусне резбата. Предполагам, де, като гледам как са направени антените и основите.

F Focus

#9
Цитат на: saggy в 07 Юни 2024 14:44:57Нямам горелка под ръка. Явно като Ози и Ивчо ще поръчам нов основа. Като дойде ще демонтирам старата и на новата ще монтирам късата антена. Дългата антена ми пречи да пренасям различни неща на гредите на тавана и затова купих доста по-къса антена. Обаче ще намажа резбите на новата стойка/антена с медна грес, за да няма повече такива ситуации.

Газова горелка на спрей е евтина и ще ти свърши работа.
Моята антена на комби Фокус-2 е дълга 30 см. (твоята защо е със 60см. дължина?) и също се опитвах да я развия, щото гуменото конусовидно уплътнение, тръгващо от основата нагоре беше започнало буквално да се разпада, но, като теб ударих на камък и се отказах. Протече ми мисъл да надена термошлаух с подходящ диаметър, който да пасне плътно на долната част и нагрях само горната му част, за да прилепне плътно към антената.
П.С. Ако ползваш газова горелчица изрежи от плътен картон добра основа под антената, за да не изгориш боята!
Треска ме тресе г-н Ламбрев как ли ще се изходи в/у мен отново?! :) :)


saggy

Фокусе, добре си се оправил явно. Аз от въртене разпокъсах гуменото покритие на антената и вече си е баш за смяна.
Ивчо, намерих твоята фирма и наистина основите съвпадат, намерих и същата основа в Алиекспрес на същите пари. Въпросът ми е в пакета на Старозагорската фирма има ли гумено уплътнение или идва просто основата, защото не ми се монтира без уплътнение?

ivchotr

Да, основата има гумено уплътнение с нестандартна форма, което има отвор за щипката (а, бе, една пластмаса е), през която минава болтът за основата и едно гумено чопче, което фиксира основата към тавана, за да не се върти насам - натам. Гумата се справя без проблем с опитите на водата да се промъкнат в купето. Поне при мен досега е бивало така. Самото уплътнение остава под основата след монтажа ѝ. Когато стягаш болта гледай да не го предобряш, защото се огъва таванът, а това не е добре.

dragozow

Моята така я счупих, купих нова антена, навих резба в основата, изкара няколко месеца и паркирах под едно дърво с ниски клони, пак даде фира. Карах без антена десетина дни и един ден се сетих да видя как се сменя основата, оказа се елементарно, през плафона. Новата основа е като старата, пак с гумичка, за 10 минути я смених, че при мен плафона е различен от тези на клиповете и гледах да не го счупя при свалянето. Антената ми се беше напукала и тръгнах да я свалям първия път, не помръдваше, пръсках.. Един път зимата с метлата за сняг така се бях развихрил, че като я пернах без да искам, падна в снега. Добре, че смяната на основата е елементарна. Между другото основата с Мото пфое струваше към 22 - 23 лв, но трябваше да я чакам и купих друга за 10-ина лв, същата.

saggy

Ясно защо фабричната дълга антена е доста еластична. :) Е, аз съм купил две антени от китайско - едната къса 3,5 см и една дълга 8 см. Къса антена - https://www.aliexpress.com/item/1005005638418166.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.6.21ef1802HOEu4X. Дългата антена е тази: https://www.aliexpress.com/item/1005004686024336.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.23.21ef1802HOEu4X
Ивчо, поръчах основата за антена от фирмата, от която и ти си поръчал. Ще дам обратна връзка като пристигне.

F Focus

#14
Цитат на: saggy в 08 Юни 2024 18:42:11Фокусе, добре си се оправил явно. Аз от въртене разпокъсах гуменото покритие на антената и вече си е баш за смяна.
Ивчо, намерих твоята фирма и наистина основите съвпадат, намерих и същата основа в Алиекспрес на същите пари. Въпросът ми е в пакета на Старозагорската фирма има ли гумено уплътнение или идва просто основата, защото не ми се монтира без уплътнение?

Саги-нЕма да се плашиш! С риск г-н Ламбреф, който си е направо юноша за мен (и, аз бях диване на неговите години, ама не чак толкова голямо!:)) отново да възнегодува с простотии и обиди ще ти обясня подробно какво да направиш, щото и аз имах липсващи парчета от гумената конусовидна основа:
-измерваш диаметъра на най-долната част на основата на антената
-купуваш такъв термо-шлаух, който няма нужда да стигне чак до покрива-гумената основа остава здрава
-долната му част изрязваш с ъгъла, под който е антената към покрива
-внимателно запълваш със някакъв силикон липсите на гума и я заглаждаш заглаждаш леко, докато стегне силикона
-ако някъде малко настърча изрязваш внимателно с макетно ножче накрая
-в зависимост колко нагоре вървят щетите по тая гума купуваш термо-шлаух с по-малък диаметър
-накрая преценяваш колко дълго да изрежеш по-дебелият шлаух, пъхаш под него по-тънкият и с ветроупорна запалка от всички страни нагряваш без да бързаш и гледаш резултата
-ако нещо не ти хареса можеш да свалиш термо-шлаухите и да започнеш отново-не са скъпи, а и вече ще имаш опит
Аз минах с 10-15см. от дебелият шлаух и стана много добре
Дано съм бил полезен!
Ако нещо не ти е ясно питай-няма проблем!

На тези, които ще ползват газова горелка, или пистолет за горещ въздух "горещо" препоръчвам да изрежат от плътен картон щаблон, който да наложат м/у покрива и основата на антената.

ivchotr

В момента късата ми антена е над 15 см  :D Дългата беше над 3 педи (tooth) С много гъвкав накрайник беше, обаче нещо се прекъсна вътре в гумата и взе да се лашка като на стар козел оная работа :D Та от там се започна при мен. Пробвах и аз с термошлаух, обаче не можа да я задържи в оригиналното ѝ положение и минах на по-къса.