Форд фокус МК2 1,6tdci/90кс въздух в горивната система

Започната от Десислав, 10 Февруари 2022 12:27:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Десислав

Здравейте,
От няколко дни си блъскам главата , в крайна сметка до момента съм установил със сигурност , че въздуха идва някъде в участъка от резервоара до конектора при двигателя - посочен на снимката.
Като за начало ще проверя връзката към резервоара , та ако някой знае къде се намира и как се осъществява достъпа до него , също и дали това е цяла тръба от резервоара до двг или има снадки някъде ще съм благодарен или други съвети ще съм благодарен.
При всмукване както е показано на 2-рата снимка постоянно идва нафта и въздух.

ivchotr

Под задната седалка няма ли отвор с някаква капачка, който да дава достъп до горния край на резервоара, където би трябвало да е изходът на помпата? При нея обикновено конекторите се разхлабват и е възможно да дърпа въздух. Ако няма отвор на дюшемето под седалката, вариантът е резервоарът да се свали. Което е гадно, защото ако не е там проблемът, цялата хамалогия става излишна. Тръбопроводите трябва да може да се проследят под купето, но не би трябвало да има конектори след този на помпата и преди онзи при двигателя. Вариант е и тръбата да е спукана и да смучи въздух, но пък тогава ще оставя петна под колата. То и заради хлабав конектор на помпата оставя следи, та смятай за тръбата...

Десислав

С течение на обстоятелствата ще проверявам довечера дали има достъп от под задната седалка, а иначе от изчетеното би трябвало да няма помпа в резервоара.

ivchotr

И по какъв начин нафтата от резервоара, който се намира под нивото на двигателя, стига до него? Да е закрепен на тавана на колата разбирам - там думата си казва гравитацията. Ама в твоя случай без помпа не виждам как ще стане. Тези тук - https://autoprofi.bg/gorivna-pompa-za-ford-focus-ii-(da_)-16-tdci-18934.html сигурно продават някакви шмекерии и в комбина с майсторчетата да вземат някоя кинта :D

Десислав

Цитат на: ivchotr в 10 Февруари 2022 16:21:01
И по какъв начин нафтата от резервоара, който се намира под нивото на двигателя, стига до него? Да е закрепен на тавана на колата разбирам - там думата си казва гравитацията. Ама в твоя случай без помпа не виждам как ще стане. Тези тук - https://autoprofi.bg/gorivna-pompa-za-ford-focus-ii-(da_)-16-tdci-18934.html сигурно продават някакви шмекерии и в комбина с майсторчетата да вземат някоя кинта :D
Представи си, помпата за високо налягане сама си засмуква горивото от резервоара, вместо да го сложат на покрива. Но на по-новия модел  сигурно са го праснали на тавана  ???

Alexi

голяма част от по новите дизели нямат помпа в резервоара ( може би 99% нямат ) .. Иво да те питам на бензиностанцията как тече горивото от колонката ,смяташ ли че в цистерните под земята има помпи :) понеже аз ги изграждам де ,въпроса ми е риторичен :)

ivchotr

В онзи линк са показали помпи за Фокус Мк2. Нали за такъв е въпросът?
Браво 2 от 2010 и по-новите също имат помпи в резервоара, така, че не е нещо невиждано.

П.П.
Има ГНП по-дърти дори и от мен, които сами си дърпат горивото от резервоара, така че знам за какво става въпрос. Ако са пуснали Мк2 без помпа в резервоара, явно не знам за този мотор.

Десислав

След смяна на двата комплекта горивни маркучи - оригинални от друг фокус (УТОЧНЕНИЕ - от Перник), обезвъздушаване колата работи нормално 2 ри ден. Направи ми впечатление - след първото запалване сигурно около минута - 2 вървяха балончета въздух през 2-3 секунди - порция въздух мехурчета докато колата работи на празен ход. Вижда се на единия шлаух при пластмасовата рейка. После престана. След цяла нощ престой запали с около 1-2 секунди забавяне, следващите паления веднага. В крайна сметка не съм сигурен какво стана дали не е смукала малко през някой от конекторите, новите влизат в щуцерите със значително по-голямо усилие. Първоначалното мое твърдение че въздуха идва от резервоара се оказа невярно.  :-\