Focus C Max 1.6 115 НЕ ВЪРВИ

Започната от LaFamilia, 08 Ноември 2021 16:40:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

LaFamilia

Здравейте група! 8)

Наскоро закупих Ford Focus C Max 2005г. 1.6 бензин 115к.с.
Има газова уредба, но е слагана в Италия, въпросът ми е.... възможко ли е тази кола да не вдига повече от 130км/ч. при тази скорост направо си е страшно вътре, моторът все едно се мъчи зловещо. Няма разлика във вървенето нито на газ нито на бензин. Колата е обслужена от до без да съм правил компромиси. Моля за съвет ако няма има такава машина, нека каже каква маскимална скорост развива. Мои приятели с коли 1.6 - 90к.с. развиват по 150-160км/ч  :'(
Поздрави и бъдете здрави!  ;D

iwo_19

150-160   без усилие , ако напънеш може и нагоре. На колко оборота  си със 130 ?

LaFamilia

Ами колега на 130 мисля, че е към 4000 оборота. Направо усещам, че си се мъчи ма 120. Замислих се дали ремъкът не е зацепен правилно, други казват клапани.... Колата не харчи масло и в нискоте обороти е тиха.  :'(

ADiDimitrov

За да не върви на тази скорост или въздух не и стига или гориво. Незнам твоята с дебитомер ли е или с МАП , но за начало почни от там.

ivchotr

Цитат на: LaFamilia в 08 Ноември 2021 16:40:35
... 130км/ч. при тази скорост направо си е страшно вътре, моторът все едно се мъчи зловещо...

Би ли обяснил по-подробно какво имаш предвид с това изказване? Да разбирам ли, че двигателят развива високи обороти, но колата не върви? Защото ако е така, си за смяна на съединителя.

zz_stefanov

Тези мотори са тегави за нашите купета. Ако си карал дизел или бензин 2L, сега ти е бавничък, без ускорение. Искат си 6'та предавка, а няма. Но пък съм вдигал и 170 на магистралата.
Как си с разхода?

LaFamilia

Цитат на: ivchotr в 09 Ноември 2021 19:42:57
Би ли обяснил по-подробно какво имаш предвид с това изказване? Да разбирам ли, че двигателят развива високи обороти, но колата не върви? Защото ако е така, си за смяна на съединителя.

Ами и аз не знам как да обясня, просто колата стига до определената скорост 120 и не желае да набира повече, двигателят е доста шумен и не иска да набира. Съединителят отделя добре, имал съм кола с проблемен съединител, но в тази не е там проблема.

LaFamilia

За съжаление не зная колата дали е с дебитомер или МАП сензор колеги. Иначе като разход извънградско 8.7 газ ми даде, което мисля че е доста добре.

iwo_19

Цитат на: LaFamilia в 09 Ноември 2021 18:43:23
Ами колега на 130 мисля, че е към 4000 оборота. Направо усещам, че си се мъчи ма 120. Замислих се дали ремъкът не е зацепен правилно, други казват клапани.... Колата не харчи масло и в нискоте обороти е тиха.  :'(
Оттървай се  от  тая  кола, не  е  съединител, не  е мап, не  е фап

LaFamilia

Май натам отиват нещата, то човек да не знае какво да вземе вече  :'(

Alexi

този мотор имаше някакъв проблем с механизмите за променливо газоразпределение ,поразрови се из форума май имаше писано

LaFamilia

Цитат на: Alexi в 09 Ноември 2021 21:44:22
този мотор имаше някакъв проблем с механизмите за променливо газоразпределение ,поразрови се из форума май имаше писано
Благодаря, ще разгледам какво е писано. Рових за разни теми, но може би не търся правилно 🥲

zloster

Аз открих тези две:
https://fordbg.com/forum/index.php?topic=8293.0
https://fordbg.com/forum/index.php?topic=8341.0

И в двата случая за проблемите с Ti-VCT (Twin Independent Variable Camshaft Timing) (https://en.wikipedia.org/wiki/Variable_Cam_Timing) коментира Pyrhel.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

LaFamilia

Благодаря много, продължавам да чета и дано намеря нещо полезно по форумите.

zz_stefanov

За променливото газоразпределение от другия форум и от една публикация на Форд разбрах, че има три позиции на валовете (корекцията не се извършва плавно) и ако не се изпълни, сензорите на валовете го отчитат и веднага се регистрира грешка.

Та предполагам, че за сега при теб проблема не е от това.

F Focus

Проблемът ти е във фазоразпределите  в края на двата разпределителни вала-слабост на този двигател-актуална цена в МП около 500лв.(заместители няма, само оригинални) за двата-за труд за смяната им не мога да кажа.

LaFamilia

Благодаря колеги, закачаха го на диагностика. Според момчето, което го гледа каза, че няма натрупани грешки и тн. Запозна ме и с тези зъбни колела на валовете. Ще видим докъде ще в докарам.

F Focus

Забравих да кажа, че ск. кутия IB5  си е с къси скорости и това ти е съотношението на 5-та скорост-130км.ч при 4000об./мин.,, но пък колата без проблем и бързо трябва да може да вдигне 160км./ч., но не се притенявай-не е приятно, но Дуратек двигателите обичат високите обороти-ниските ги убиват.
Относно диагностиката и диагностиците бъди наясно, че малцина са в час за какво точно иде реч! :)
За протокола-въпросните фазорегулатори изкарват в най-добрият случай максимум 200 000км.

LaFamilia

Благодаря много за изчерпателния отговорор!  Надявам се скоро да открия проблема, но за диагностиката си адски прав, там си е мъка. Не смея да напъвам колата нь 130км/ч. за да видя какво ще се случи. Моторът е много шумен, но може би аз не съм свикнал  :'(

saggy

Колега, гледам си от София, защо не отидеш в сервиза на Фордманиака(Митко) за един бърз преглед. Той фордовете бая ги чува и сигурно ще открие пробленът. Виж в другия форум clubford.org темата за Фордманиака.Твоят проблем и решение са специфични за форд явно и само човек, който познава тези двигатели,  ще помогне.

LaFamilia

Само нови и нови неща научавам от тук, много благодаря колега. Ще опитам да се свържа с него, малко съм ограничен във времето, но търся по форумите когато мога  :'(

dak

Колега , много вероятно проблема да е от някои vct solenoid . Първо може да се почистят и раздвижат и после да се пробва дали има подобрение , соленоидите се свалят и почистват лесно , може със спрей за карбуратори .

LaFamilia

Явно ще трябва да се действа на принципа проба-грешка. Благодаря колега, и за тях четох много... направо си станах майстор  8)
Днес отново я покарах, смених една скоба на водното съедниение което отива към масления охладител и убих половин ден. Утре пак ще я тествам по-серизоно и ще разглобя повече.

zz_stefanov

LaFamilia, намери някоя друга със същия мотор да я сравните. Аз като взех моята (комби) от София, по целия път към Варна само за това си мислех, че не върви. Изписах една серия постове като твоите и отговорите на колегите, а и на хората дето я обслужиха бяха: ми такива са.
Моторът е здрав и не е от проблемните, това го казват на повечето места.
Иди при специалист, щото туй: 'не върви" е много относително. :)

ivchotr

Преди време бях споменавал, че заради служебните Фокуси тази марка я бях зачеркнал като вариант за лична кола. Същите са като моя и не вървяха, ама изобщо. А бе просто няма такива мъртъвци. В един момент се разбра, че проблемът идва от катализаторите. На всички Фокуси се оказаха почти еднакво задръстени. След съответното лечение колите "литнаха". Моята и тя върви доволно като за 1.6, 100 коня.

Та вижте им катализаторите. Ако са задръстени, няма да вървят колите. А и вашите са 115 коня. Трябва да вървят повече от моята.

zz_stefanov

@ivchotr, аз имам усещането, че след като я покарах на по дълъг път, като че ли колата се поотпуши. Но как мога да го твърдя със сигурност пред колегата, след като може да съм привикнал вече към нейната динамика. :)

Това 'не ще да вдига над 130', означава ли, че педалът е до ламарините на 5'та предавка?

ivchotr

Такива бяха и служебните. Отивам примерно в командировка в другия край на страната и този мъртвец не ще да откъсне. Хем по магистрала. А бе страшна мъка. Като им оправиха проблема с катализаторите станаха други коли. Буквално.

saggy

Моята я взех на под 100к км и досега колата прави много прилично 140км/ч на магистрала без особено да се замисли, а е 1.6 100к.с. бензин. Има ситуации, в които е по-трудно, най-вече при изкачвания, но на равен път върви доста прилично. Не мога да кажа, че е супер пъргава, но за 100 кончета и 1400кг е ОК. При колегата от темата не мисля, че е нормално така да върви и трябва да се отиде в сервиз, в който разбират от Форд.

dak

Същия мотор 1.6 само че 125 кс. Ц Макс 2012 г. които е близо 1,5т. на газ съм вдигал 180 км/ч вероятно можеше още но оборотите на тази скорост мисля че бяха над 5000. Като динамика не е самолет но не е и толкова зле. За мен мотора си върви прилично за кубатурата и конете , харчи малко и не създава проблеми , евтина поддръжка и не пипа капка масло за 10000 км. като цяло добър мотор ако е изправен . Предишния ни ц макс беше 2004г. с 1.8 120кс. с по леко купе и същата динамика но с близо 2,5л по висок разход на газ и харчеше по 1,5л. масло 5в30 преди да го продам. Иначе при нас изкара близо 200к вярна служба без проблеми с мотора .
п.п. този мотор ако е във Фиеста ще е супер приятен  ^-^

zz_stefanov

И аз съм от тези дето казват, че не му е достатъчна мощността, туткав при ускорение. Когато съм на магистрала се оправям, за пример днес направих поне три дълги изпреварвания засилен от далеко, двете с 160 третото даже с 170, но се оглеждам да не се залепи някой бързак/нервак  след мен. Баира след Девня на запад го качих засилен със 160
Мъката е на еднолентов път, особено ако тръгвам да изпреварвам тир.
Свикнах и. :)