Ел. инсталация за предни светлини за мъгла - има ли заложена или не?

Започната от Ozzie, 05 Ноември 2021 19:11:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ozzie

В момента Ц-Максчо е без предни светлини за мъгла. Свалял съм пластмасите на предната броня, бъркал съм в дупките където лежат, светил съм с фенерче, но така и не напипах кабели или букси, нито видях такива.
Та ме дерзае въпроса - дали ел. инсталацията е готова за монтаж на халогени и кабелите и буксите са скрити някъде или от фирмата майка са решили да икономисат от две букси и някой друг метър кабел.  (tooth)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivopolr

Трябва да видиш кои бяха съответните бушони за фаровете за мъгла и като ги фиксираш да погледнеш в ECU-то/бушониерата дали имаш нужните пластии за поставяне на предпазител/и. Ако ЕCU-то ти е оборудвано с нужните пластини то тогава следва да направиш окабеляване и поставяне на букси за фарове за мъгла и да чекнеш в елм-конфига, че си с фарове за мъгла. Предполагам ще намериш схема в нета за разположенито на твоите бушони, ако не пиши имам я накъде запазена. Успех!
PS: Във форума на рашъните няма начин да не е писано как точно се окабелява.

Ozzie

Цитат на: ivopolr в 05 Ноември 2021 20:15:28PS: Във форума на рашъните няма начин да не е писано как точно се окабелява.
Сигурен съм, че има нещо писано, оообаче този руски дето го чета по техните форуми, сякаш няма нищо общо с онзи, дето съм го учил в даскалото преди 30 години.  ::)

Схема за бушоните я погледнах. Гнездо 75 пише "Предни светлини за мъгла", за задната светлина за мъгла не видях да има бушон. Утре или в неделя ще проверя какво е положението с бушон 75.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

zloster

1) https://ffclub.ru/topic/25184/ - гледам преди освежаване/face-lift.
Двата реда се цъкат и се появява под тях текст/изображение:
"Дорестайлинговый салонный блок предохранителей:
И их назначение"

Там е отбелязано реле 69, 20А, жълто. Пише, че предните и задните за мъгла са на това реле. Като предните са отбелязани със звездичка.

2) Също така от каталога https://ford.7zap.com/en/car/43/2.444/0/1659/16057/ Там има няколко подсекции/раздела "Wiring - Engine And Transmission". В никой от тях не се мярка някой кабелен сноп да е отбелязан с "Fog"/мъгла.
Това ме навежда, че не са спестили от 2-3 букси и няколко метра кабел, а са спестили от това, че правят само един вид кабелни снопове в тази им част :)

3) https://www.drive2.ru/l/516845782674965020/#a524236699836874899 - този запис май е за освежения/face-lift модел. Но коментират, че буксите са били хванати културно към предната греда. Някъде другаде мернах коментар, че кабелите за светлините за мъгла вървят заедно с тези за основните фарове. Та ако се свали фар и се огледа внимателно там около него, ще се сдобиеш с най-точна представа.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

zz_stefanov

Ozzie

Ако имам кабели и букси, ключа и него ще го взема от донора.
Ако нямам кабели и букси, замислям, дали да не изкормя и инсталацията на донора...  (rofl)
В неделя ще направя обстоен преглед и ще споделя резултата.

Edit:
По VIN номер, инсталацията в коша е като на картинката. Сякаш има някакви кабели които отиват към халогените...

ivchotr

На дизела му смених преди време блока с копчетата за фаровете и сега може да намалява интензитета на таблото, може да включва и фарове за мъгла. Обаче няма окабеляване за тях. Явно не на всички залагат подобна инсталация.

Ozzie

Свалих фаровете и маската и от двете страни намерих:
[attach=1][attach=2]
Бяха грижливо хванати с изолирбанд към някакъв друг дебел сноп с кабели, минаващ по гредата зад бронята. Освободих ги и ги пуснах да се мандрахерцат към отворите за халогените. Не съм мерил, отива ли напрежение към тях при издърпване на ключа за задната светлина за мъгла, както и не съм гледал какво е положението в бушониерата. Мисля да я свърша утре тази работа.

Edit:
Мисля си и една друга глупост. Щом ключа за включване е с двойно издърпване, то в снопа който отива към него трябва да има отделни кабели за предните и задната светлина за мъгла, сякаш е логично. Ако намеря кои са въпросните кабели, колко му е да направя мост и да се включват едновременно?  (tooth)
По-късно ще погледна в AutoData има ли нещо по въпроса.

zz_stefanov

Цитат на: Ozzie в 07 Ноември 2021 12:43:15
Свалих фаровете и маската и от двете страни намерих:
[attach=1][attach=2]
Бяха грижливо хванати с изолирбанд към някакъв друг дебел сноп с кабели, минаващ по гредата зад бронята. Освободих ги и ги пуснах да се мандрахерцат към отворите за халогените. Не съм мерил, отива ли напрежение към тях при издърпване на ключа за задната светлина за мъгла, както и не съм гледал какво е положението в бушониерата. Мисля да я свърша утре тази работа.

Edit:
Мисля си и една друга глупост. Щом ключа за включване е с двойно издърпване, то в снопа който отива към него трябва да има отделни кабели за предните и задната светлина за мъгла, сякаш е логично. Ако намеря кои са въпросните кабели, колко му е да направя мост и да се включват едновременно?  (tooth)

По-късно ще погледна в AutoData има ли нещо по въпроса.
Трябва да се съобразиш с тока. Предните харчат много, а производителите поставят проводници и контакти за точно определената консумация (да не вземат да се минат).
Успех.

Ozzie

@zz_stefanov
Принципно е така, но пък за предни и задни бушона е един. Сега гледах схемата в AutoData.
Ако съм се ориентирал в плетеницата от жици, с ключ с двойно издърпване ще имам коректна индикация на таблото предни или задни светлини за мъгла са включени. Ако все пак спазаря ключа за някаква нормална цена, може и да не се занимавам с глупости.  :D

Ozzie

халогените от донора + пластмасата за левия вече са в мен, остава да намеря декорацията за десния
като включа светлината за мъгла отзад, 12 волта идват и на буксите отпред, мерено с мултицет, не съм закачал все още фарчетата

Като приключа с всичко, ще кача и снимки.  ;D

Ozzie

туй то, повече сякаш няма какво да се желае
един сравнително евтин и лесен ъпгрейд
Още умувам има ли наистина нужда от ключ с двойно издърпване. Ако някой е с такъв, моля да сподели кои от светлините за мъгла се включват на първа и втора позиция. Съжденията ми са, че на първа позиция включва задната, на втората и предните, но дали е така?

P.S. Едната решетка беше осезаемо по-черна от другата, минах ги и двете с черен акрилен спрей, после и "веждите" над тях, да няма съществено разминаване в цветовете.

ivchotr

На Мк 1 при първото издърпване се включват предните, а на второ и задните. Логиката е, че при по-лека мъгла няма нужда задните да светят.

ivopolr

Ozzie

zz_stefanov

Докарал съм я до там, че не ги мисля кои се включват първи. Винаги при ограничена видимост (мъгла дъжд сняг) ги включвам и двете, за да ме виждат мен, та до сега не съм бил с едно издърпване.
Ако и ти не им предираш, не се мъчи да сменяш ключа, стига да няма някакво ограничение по ток на тези контакти.

ivchotr

Задните светят доста по-ярко от габаритите. Не съм ги гледал колко вата са, ама не е като да не ги мислиш. Особено, ако се включват първи, а на теб са ти необходими повече фарчетата.

Ozzie

2х21 вата са задните
предните са Н8 2х35 вата
сумарно тока идва 8-9 ампера, бушона е 20А, т.е. има достатъчно запас

zz_stefanov

Ozzie

да има условия да ги ползвам, не съм от онези, дето карат със светлини за мъгла, когато няма нужда от тях

ivchotr

Ozzie

мислех си го, но предпочитам да сложа отделни дневни светлини
даже бях си харесал едни, но с новия ъпгрейд идват малко големи, та съм ги пуснал да се продават