Фиеста мк6 няколко въпроса

Започната от dartedm, 30 Август 2021 10:50:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dartedm

Колеги,
Купих една такава колица 1.4 дизел 68к.с. 2010,за момента първите впечатления ми са много добри,много стегната кола и много икономична .Но имам три въпроса,а именно:

1.В момента е със зимни гуми (почти чисто нови) 195/55/15  .Това ли е оригиналния размер и ако напролет сложа летни ,пак ли този размер да слагам ?
Виждам и ,че задните гуми са с грайфер около 7мм,а предните около 5-6мм.Явно предния собственик не е правил ротация на гумите.Аз да направя ли сега преди сезона такава ротация?да сменя задни с предни или няма смисъл ?

2.И втория въпрос е за маслото в двигателя,знам че е 5W30 ,но каква марка да слагам и на колко км се сменя по принцип? на 10к или на повече? и 3.8л ли събира

3.Нещо друго специфично за тази кола трябва ли да знам?

Ето и VIN за услеснение WF0JXXWPJJ9E58844

Ozzie

Цитат1.В момента е със зимни гуми (почти чисто нови) 195/55/15. Това ли е оригиналния размер...
Прегледай колонката на шофьорската врата за лепенка със заводските размери гуми. Този ми е някакъв странен и необичаен.

Цитатвтория въпрос е за маслото в двигателя
В момента има на много добра цена във уебмагазина на СФА - https://webstore.sfa.bg/product/ford-motorcraft-a5-5w30-5l
С доставката се вързва на ~ 50 лв.
Смяната на 10 000 км. или 12 месеца, което настъпи първо. Като количество - толкова колкото си посочил - 3,8 л. + 0,4 л. за масления филтър.

P.S. Какво стана с другата кола, дето пита за снемането ѝ от отчет?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

dartedm

Мерси за маслото колега.Оная кола я продадох с нотариус.Иначе това с лепенката го гледох, и там нямаше моя размер и затова и питах.Ето и снимка.Въпроса е какъв размер летни гуми да сложа ::) в момента е с 195/55/15 зимни

Ozzie

Цитат на: dartedm в 31 Август 2021 06:57:42Въпроса е какъв размер летни гуми да сложа
14" или 15", според размера посочен на лепенката.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Ако имаш само 15-ки джанти, отговорът на въпроса ти е повече от очевиден. Остава да си харесаш само марката.

dartedm

Цитат на: ivchotr в 31 Август 2021 22:33:44
Ако имаш само 15-ки джанти, отговорът на въпроса ти е повече от очевиден. Остава да си харесаш само марката.

Въпроса е, че не ми е очевиден. 195/50/15 или 195/60/15 ? или няма значение кое от двете ?

ivchotr

Е как да не е очевидно. На табелката няма изписани 195/60-15. Ако все пак решиш да сложиш такива, ще ти лъже с малко скоростомерът и колата ще е с около 2 см по-висока. Нищо страшно.

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 01 Септември 2021 22:30:28На табелката няма изписани 195/60-15.
Има. Виж пак най-долния ред. Сега обаче се замислих за друго - след размерите на двата най-горни реда има звездичка, а под тях, на третия ред, след звездичката пише 1,6 дизел, та си мисля, дали двата най-горни размера се отнасят само за 1,6 дизела, а всички други размери за всички други модификации на двигателите.

exclusiveremix

Пляскай си по-евтиния размер 195-50-15. Хем са около 50 лв по евтини на парче,хем са държи в пъти по-стабилно в завой.195-55-15 е читава гума ако не си пазиш окачването и редовно си по дупките.Отделно фиестата ти се води МК7 !
Последно за гумите - 195-60-15 е заводския размер на фиеста МК8. Не го препоръчват нито за мк7,нито за мк7.5 .
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

dartedm

ivchotr

За протокола.
Последният ред на табелката ми се размазва на екрана и смятах размера за 16-ки.
В тази ситуация аз бих сложил 195/60-15. По нашите пътища е по-добре колата да е по-висока.

dartedm

del

dartedm

Цитат на: exclusiveremix в 01 Септември 2021 22:55:15
Отделно фиестата ти се води МК7 !

Не трябва ли да е МК6 ?  2010г е. 1.4 TDCi (68 Hp) 5 врати хечбек. Тук в уикипедия също гледам я дават МК6 и вътре е същата https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Fiesta

тук също я дават МК6 --> 1.4 L Duratorq TDCi  https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Fiesta_(sixth_generation)
Мк7 я обозначават май в Англия само

exclusiveremix

Имали сме няколко фиести( с изключение на твоя модел).При положение че у МП когато си купуваш нова фиеста,тя е с обозначение МК8.Фейслифта който излиза сега ноември 2021г. ще бъде МК7,5. И да,забелязал съм че има значение дали е за Европа или Англия,обозначението на моделите.Мисля че сам може да си отговориш вече каква е твоята фиеста.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

SunshineMery

Здравейте,
Използвам темата да попитам dartedm на какви гуми се спря,доволен ли си и как се държи колата? Взех си подобна Фиеста бензинова.
В момента е с летни гуми 195/50/15 и са доста шумни.Чуват се по-силно от двигателя и при по-висока скорост имам усещането, че съм в самолет  ;D ??? :o
По стикер на автомобила и при мен дават като вариант 195/60/15   
Тия дни ще трябва да сложа зимни гуми и се чудя каква марка и размер да взема.15-ки ще са,за да ползвам джантите.Мислех
185/60/15 да сложа,но в друга тема четох,че не е добър вариант.
dartedm,ще се радвам да споделиш мнение.
Благодаря предварително!

Ozzie

Цитат на: SunshineMery в 12 Октомври 2021 10:19:24В момента е с летни гуми 195/50/15 и са доста шумни.
А може и лагерите да са си изпели песента...

SunshineMery

Цитат на: Ozzie в 13 Октомври 2021 21:52:22
А може и лагерите да са си изпели песента...
Да,те са май-май.
Утре отиваме при майстора да я види.
Освен шума има и едно виене на по-висока скорост,та ме подготвиха и за смяна на лагери и главина  :-\ Дано не изкочи и друго,освен стандартните ремъци, ролки и масло.
Гумите съм се насочила към General по препоръка. Но ще съм задължена и на други отзиви като за модела.