Проблеми с двигателя на Ford Focus 1.0 Ecoboost след 150 000 км.

Започната от Bonchev23, 13 Юли 2020 15:13:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bonchev23

Здравейте,
Обръщам се към вас с молба за мнения от опит на колеги от форума относно този модел Ford Focus 1.0 Ecoboost.
От два сервиза, които наскоро посетих ми казаха, че тези двигатели издържали не повече от 150 000 км, и ме съветват да продам автомобила.

1. Искам да помоля за мнения според вас истина ли е това, че тези 3 цилиндрови двигатели нямат живот повече от 150 000 км?
2. Какви биха били проблемите и ремонта за тях след този пробег?
3. Удачно ли е да се закупи нов двигател за автомобила, или по-скоро е нерентабилно?
4. Има ли някакви т.нар. "симптоми", по които да разбера, че нещата отиват на зле?

Атвомобилът е Форд Фокус 1.0 Ecoboost бензин. Модел Trend Wagon/ 100HP
Дата на производство 05.2014 година.
Сервизиран до момента в Moto-Pfohe - София, по техни думи само с оригинални части и консумативи.
Към момента няма никакви проблеми или промени по поведението на автомобила.
Автомобилът се използва предимно извънградско, като на седмица изминава около 1000 км.

Задавам тези въпроси към вас, колеги, тъй като колата наистина много ми харесва и не ми се иска да се разделям с нея, но тези две мнения от сервизни майстори, че на тези километри съвсем скоро предстои двигателя да се срине, доста ме притесняват и ще се радвам ако споделите мнения по тези въпроси.

Благодаря предварително на всички отзовали се.

Pyrhel

О не, глупости са това. Сменяй често масло и карай. Двигателят е доста здрав.

Има разбира се своите проблеми/минуси:
- мизерия по всмукателните клапани след определен пробег, но това е при всички използващи само директно впръскване. Трудно, но се чисти.
- В някаква степен капризни инжектори, които се позапушват от лошо гориво.
- Липса на хидравлични подвигачи (компенсатори), което се среща на болшинството от бензиновите двигатели, дори някои производители-задници вече и на дизелите започват да го прилагат.
- Смотани маркучи на антифриза и някои се пукат като се поопекат.

Ако ти се чете има доста писано по нета за 1.0, доста скептично са настроени хората, но моторът е надежден. Доста вече са на по 300 000 км без ремонти. В суровите руски условия му дават живот 250 000 км без НИКАКВИ пипания.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Bonchev23

Много благодаря. Отговорът Ви ме обнадеждява. Хубава вечер!

toto

Те майсторите обичат така да си говорят и всеки е най-големия разбирач нали знаеш. Карай си колата ако си върви и си я харесваш и хич не се притеснявай. То зависи човек как си кара колата и как я поддържа, а не на колко километра е! Ако си я карал нормално и не си я тормозил няма причини изведнъж да спре, защото и на някакви километри навъртени.

ADiDimitrov

Има един железен принцип при автомобилните мотори! Когато вадиш повечко мощ от малък мотор това винаги е за сметка на живота на мотора! Дали ще е 150000, дали ще е 200000 божа работа , но този мотор има доста по кратък живот от например 2.0 !!! Другото което не харесвам е изключително трудния баланс на три цилиндровите мотори! Вярно този е бензин и няма такива вибрации като например дизеловия мотор, но пак е един вид компромис! Не търси дълга и вярна служба от този мотор 😉

Pyrhel

Хем е така, хем не е - не трябва да сравняваме двигатели от 80-те години с тези след 2010.

Например 2.0 EcoBoost е по-проблемен двигател от 1.0 - силно капризен към гориво, още по-капризен откъм масло от което следват проблеми във вариаторите; пука изпускателни колектори, заради което чупи турбината; също няма хидравлични повдигачи.

2.0 Дуратек също не е цвете. Няма хидравлични повдигачи, проблемни сегменти, особено ако е каран с тежък товар; клапите в колектора са зле; често срещан проблем са бобините.

За новия 2.0 дизел на Мазда изобщо не ми се хваща темата, там нещата граничат с нелепото.

А Опел пък с "техния" 2.0 дизел, който всъщност е Фиат? Колко двигатели са сменени гаранционно...

Или пък 6-цилиндрови редови мотори на БМВ? Та те ги произвеждат сигурно повече от 40 години, някога били "бетон", но новите са подигравка с хората - алуминиеви болтове за стягане на главата; за няма и 100к км износва елипсовидно цилиндри и почват да клопат буталата...

За жалост, ако се гледа дълголетието на модерен двигател, изборът е адски труден и определено малкият обем вече не значи по-смотан двигател.

dak

Новите коли са така , евтини за производство и с кратък експлоатационен период. След 2010г. вече няма марки , имам чувството че всичко е еднакво , само екстрите и дизайна са различни .

Alexi

Цитат на: ADiDimitrov в 15 Юли 2020 09:25:26
Има един железен принцип при автомобилните мотори! Когато вадиш повечко мощ от малък мотор това винаги е за сметка на живота на мотора! Дали ще е 150000, дали ще е 200000 божа работа , но този мотор има доста по кратък живот от например 2.0 !!! Другото което не харесвам е изключително трудния баланс на три цилиндровите мотори! Вярно този е бензин и няма такива вибрации като например дизеловия мотор, но пак е един вид компромис! Не търси дълга и вярна служба от този мотор 😉
1.0 има маховик с изместен център на тежестта служещ като балансиращ вал ,моторчето работи изключително гладко и без никакви вибрации - явно не си се качвал на такъв за да го напишеш това за вибрациите :) а темата за здравината е обширна и многопластова ,моторите станаха по сложни и с малки допуски,от друга страна всички вече са с удължен пробег на маслото 25-30к км което ги убива направо ако го спазваш ,не на последно място се икономисва от здравината на определени детайли съвсем умишлено и се гледа само да си изкара гаранцията ..

exclusiveremix

Ако сега мислите какъв мотор да си купите и да ви изкара 5-6 години безпроблемно...честно казано и аз не знам.
Проблема според мен ще настане след около 10 години,когато почти няма да има ДВГ с вътрешно горене ,или всички ще са тотално изпилени.У МП Шумен имат случай на смяна на ангренаж(верига ли беше,ремък ли беше - не помня) на 1.0. Щом това моторче служебно монтирано на фокус е изпърпяло смяна на задвиждане,значи има живот - според мен.

П.С. И да искам в момента да избера друг автомобил с друг малък мотор,не знам на кое ще скоча освен 1.0 Екото или 1.2Пежо/Опел
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

saggy

На колко км се смяна ремъкът при 1.0. В началото като излезе се хвалеха, че не се сменял. Предполагам при фейслифта на ФФ 3 има сериозни промени по тозин двигател и доста проблеми са отстранени.

ADiDimitrov

Цитат на: Pyrhel в 15 Юли 2020 10:16:45
Хем е така, хем не е - не трябва да сравняваме двигатели от 80-те години с тези след 2010.

Например 2.0 EcoBoost е по-проблемен двигател от 1.0 - силно капризен към гориво, още по-капризен откъм масло от което следват проблеми във вариаторите; пука изпускателни колектори, заради което чупи турбината; също няма хидравлични повдигачи.

2.0 Дуратек също не е цвете. Няма хидравлични повдигачи, проблемни сегменти, особено ако е каран с тежък товар; клапите в колектора са зле; често срещан проблем са бобините.

За новия 2.0 дизел на Мазда изобщо не ми се хваща темата, там нещата граничат с нелепото.

А Опел пък с "техния" 2.0 дизел, който всъщност е Фиат? Колко двигатели са сменени гаранционно...

Или пък 6-цилиндрови редови мотори на БМВ? Та те ги произвеждат сигурно повече от 40 години, някога били "бетон", но новите са подигравка с хората - алуминиеви болтове за стягане на главата; за няма и 100к км износва елипсовидно цилиндри и почват да клопат буталата...

За жалост, ако се гледа дълголетието на модерен двигател, изборът е адски труден и определено малкият обем вече не значи по-смотан двигател.
Не си ме разбрал правилно!! Не говоря за проблемни и безпроблемни мотори! Говоря за продължителност на живота на мотора! Няма как 1.0 три цилиндров мотор от койот са изкарали 100 и в други модели и доста повече кончета, да изкара същите километри като един двулитров мотор, независимо от маркат и модела! Самта концепция на тези мотори е високо КПД, нисък разход, голяма пъргавина, малък живот! Или купи си я нова и я изхвърли при излизането нановия модел  8) Иначе от какво да печелят автомобилните компании! Ако VW правиха още Голф 2 или Мерцедес 124 до сега да са фалирали  ;D

Alexi

така поставен въпроса с произволни мотори - може да изкара естествено .. 1.0 ще изкара повече от 2.0 атмосферния на Опел или кой беше там "масларката" дето на 100к е за сегменти

Pyrhel

Цитат на: ADiDimitrov в 15 Юли 2020 21:25:39
Не си ме разбрал правилно!! Не говоря за проблемни и безпроблемни мотори! Говоря за продължителност на живота на мотора! Няма как 1.0 три цилиндров мотор от койот са изкарали 100 и в други модели и доста повече кончета, да изкара същите километри като един двулитров мотор, независимо от маркат и модела! Самта концепция на тези мотори е високо КПД, нисък разход, голяма пъргавина, малък живот! Или купи си я нова и я изхвърли при излизането нановия модел  8) Иначе от какво да печелят автомобилните компании! Ако VW правиха още Голф 2 или Мерцедес 124 до сега да са фалирали  ;D
Не, не, май ти не ме разбираш правилно :) Какво значи живот на мотора? На сегментите, на цилиндрите, на веригата, на маслената помпа с променливо налягане, на вградените двойни/тройни термостати по 600лв, на вградените двойни ЕГР по 1000 лв? Или животът на мотора е докато спре да пали? Или докато не подмине разход на масло 1л/1000 км? За мен животът на двигателя (и колата) е докато не трябва да се смени нещо различно от консуматив - ремонтираш ли - приключил е.

Веригата, например, е един от най-проблемните компоненти в новите двигатели, независимо от обема им - при някои се разтяга под 150 000 км, а останалите му компоненти нямат никакви проблеми. Ако приемем, че блок, лагери, сегменти и легла на клапани изкарват без никакви проблеми 600 000 км, но на всеки 120 000 трябва да извършваш ремонт "смяна верига" за 1300 лв (веригата няма заложен интервал за смяна като ремък - ремонт е!), това означава ли, че двигателят има живот от 120 000 км или че има 600 000? ::)

dimkaraganchev

Все си си мисля, че редовната смяна на маслото би поддържала двигателя жив дълго време. И то с хубаво масло, а не с това, което наливат по сервизите.

hotblooded

Най големия бич за съвременните, форсирани мотори са калпавите чорби и филтри, и нереално удължените интервали за смяната им. Естествено, като ги купим "нов внос", на незнаен километраж и незнайно как обслужвани - после има "рев, сълзи и сополи".
  На работа споря с един колега, търси кола да купува искал двигател с верига, че да не се сменя.... Ми баце купи си Жигуляк или Космич ... Макар че и на жигата се сменя, когато правиш основен ремонт (150-200 к км )
На съвременните коли ремъка се сменя между 150 и 200 к км,  веригите - някой и на по малко...
Конкретно за 1.0 еко-капут на Фокус/Фиеста - идеално моторче за градско и близки разстояния...  На магистрално - да го изрежеш със 3-4000 оборота (140-160 км/ч) от София до Морето и няма да изкара много...

toto

Все си мисля, че 1.0 моторче с три цилиндъра не е мислен за да се кара с 160. Караш си го 120-130 и си всичко му е наред. Който иска 160 си купува нещо с по голям двигател просто. Защото при такава висока скорост на тези двигатели и разхода им става като на камион.

zloster

Цитат на: Pyrhel в 15 Юли 2020 10:16:45

За БМВ да допълним с коляновия вал разпъващ алуминия на блока: https://youtu.be/GVavSEqSRs8?t=2768
Алуминиевите болтове са в същия клип по-напред.

Цитат на: ADiDimitrov в 15 Юли 2020 21:25:39

Автомобилните компании печелят повече пари от финансовите услуги около производството и продажбата на автомобили отколкото от самото производство и продажба на автомобили. Примерно Форд:
"Ford Credit, the lending arm that's become accustomed to propping up the company in good times and bad, now generates about half the automaker's profit, up from 15% to 20% in the past."
При другите автопроизводители е подобна картинката.

Терминът, с който се обозначава тази дейност е "captive auto finance".

Малко стар доклад, който дава подробности за дейността:
https://www.rolandberger.com/publications/publication_pdf/roland_berger_white_paper_automotive_captive_banking_final_mit_ansprechpartnern.pdf

Цитат на: dimkaraganchev в 16 Юли 2020 18:55:24
Все си си мисля, че редовната смяна на маслото би поддържала двигателя жив дълго време. И то с хубаво масло, а не с това, което наливат по сервизите.

Колега, погледни момента от видеото по-долу.

Цитат на: toto в 17 Юли 2020 09:33:38
Все си мисля, че 1.0 моторче с три цилиндъра не е мислен за да се кара с 160. Караш си го 120-130 и си всичко му е наред. Който иска 160 си купува нещо с по голям двигател просто. Защото при такава висока скорост на тези двигатели и разхода им става като на камион.

https://youtu.be/GVavSEqSRs8?t=3499 "Где хонь?" - хонь: тези диагоналните черти, които се виждат по вътрешната повърхност на цилиндрите. Тяхната функция е да задържат маслото за по-дълго и то да се стича по-бавно.

Това с редовна смяна на масло как се оправя?! Вижте най-горе и за коляновия вал.

Съответно големият (мощен) двигател не е никаква гаранция, че ще изкара. Вижте и на B58 какво са му причинили: задвижването на газоразпределителния механизъм е завряно откъм маховика. Обслужване? Ремонт? Хахахахахахахах... Едно време се бъзиках, докато карах Алфа 156 - там почнеш ли да правиш нещо първа стъпка беше "Махни акумулатора". При лъскавите БеЕНВе-та е вече: "Извади двигателя" :)
Забележете, че БМВ не са известни с безпроблемни газоразпределителни механизми - хмм, даже не мога да се сетя за читав техен излязъл от заводите им последните 15 години.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

F Focus

Цитат на: toto в 17 Юли 2020 09:33:38

Точно така е!