OEM осветление в краката Форд Фокус МК1

Започната от tha22don, 10 Октомври 2011 18:54:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tha22don

Това е упътване за включване на осветлението в краката на водача и пътника до него.
Стандартно е включено в оборудването тип Ghia, но окабеляването се поставя в завода и повечето модели го имат :)
По чуждите форуми, колеги с модели преди 2001год. са проверявали и нямат стандартно окабеляване.
Важи за моделите от фейслифт МК1 - т.е. след 2001год., тъй като се предполага, че са налични кабелите и само трябва да се поставят крушки и един плафон. Ето и самата процедура:
Необходими инструменти и части:
2бр. крушки от този тип (или еквивалентни светодиодни) Крушките са като от типа за страничните мигачи в калниците:

Плафонче за пасажерската страна ( плафонът е като този в багажното отделение):

Една кръстата отвертка.
Време за завършване: 30мин. - 1ч.

Започваме от шофьорската част:
Под волана, трябва да се премахне пластмасата, която се държи от 5 болта и излиза сравнително лесно:

След това, започваме да търсим кабелите, които ни трябват - те завършват с фасунгата, в която ще поставим едната крушка. Този кабел е скрит в сива дунапренена изолация и може тази изолация да е увита с черно изолиращо тиксо - аз лично първия път не открих кабелите :)
Ето едно ориентировъчна снимка къде е единия кабел:

В кръгчето е местоположението на скрития кабел, а със стрелка съм обозначил вече освободения кабел и готов за монтиране на крушката.

След като поставим крушката и проверим дали свети ( отваряме една от вратите), фасунгата с крушката се монтира към сваления капак от дясната страна в близост до конзолата с касетофона. Забравих да снимам тази част, но ето една снимка от UK-инсталацията:

След това по обратния ред се поставя пластмасата и се завиват болтовете.

За пасажерската страна:

Първо трябва да се премахне жабката - тя се държи на три болта в най-долната си част.
Съветвам да изпразните жабката и да я затворите, след което да развиете трите болта, при което жабката ще се "държи" на затварящия се механизъм. Хващате я и отваряте, след което издърпвате навън. Процедурата е проста.
Следва премахване на тапицерията под жабката, за да потърсим нужният ни кабел и да поставим плафона в предварително изрязаното място от производителя.
Тапицерията се държи от два пластмасови болта с разширяеми втулки от този тип в двете страни:

Превъртат доста, така че вариантите са или да бръкнете и да защипете отвътре, за да има триене/сцепление м/у болта и резбата, или с друга плоска отвертка да си помогнете.

Махаме тапицерията и локализираме предварителното изрязано място от производителя за поставянето на плафона.
Ето снимка след махането (аз моето го натиснах с ръка и падна, но може и макетно ножче да използвате):
Новият отвор се намира вдясно:

Локализирате кабела - намира се зад металната шина, на която се завива жабката ( отново е увит в изолационен материал):
Снимка от UK-форум:

Поставяте крушка и завивате фасунгата в плафона и по обратния ред поставяте всичко. :)
Снимка на поставения плафон и завита фасунга в тапицерията от UK-форума:

Честито, доближихте се с една стъпка към Ghia Style ;)

Примерен краен резултат с обикновена крушка и дневна светлина:

Vas

Браво  (thup) И аз си направих осветление в краката, но кабелите аз си ги прекарвах и го свързах към + на габарита. Така че когато пусна фаровете тогава свети. Не е свързано с плафона в купето. Търси и аз да имам нещо фабрично, но нищо не открих и за това аз си го направих. За целта използвах бели диодни ленти

tha22don

Цитат на: Vas в 10 Октомври 2011 19:08:10
Браво  (thup) И аз си направих осветление в краката, но кабелите аз си ги прекарвах и го свързах към + на габарита. Така че когато пусна фаровете тогава свети. Не е свързано с плафона в купето. Търси и аз да имам нещо фабрично, но нищо не открих и за това аз си го направих. За целта използвах бели диодни ленти

И аз първия път не открих необходимите кабели...бяха добре скрити и увити , та се наложи втори път да отварям пластмасите и то от мерак да си направя осветлението без да се налага да пускам кабели...имах вътрешно чувство, че са там :) имам 4 ел. стъкла с функция за вдигане и смъкване с едно натискане като на Ghia, та си викам: " И кабелите са там!" .

Bobi

Браво, колега! Обяснил си го прекрасно, а и снимковия материал е много добър!

road runner

Чувствам че утре ще се мушна и аз под волана да търся кабел . Както каза колегата с 4-те ел. стъкла щом има 4 ел. стъкла значи и кабел ще има . Ще споделя като ги открия ( ако ги има ) . Евала колега :)

tha22don

Цитат на: road runner в 11 Октомври 2011 11:18:34
Чувствам че утре ще се мушна и аз под волана да търся кабел . ...

Ами то май си е до късмет дали ги имаме или нямаме тази кабели...прегледах темата за "Дневни светлини при Фокус" и днес като отворих таблото с предпазители в двигателния отсек, се оказа, че и моето е бедно на изводи и няма да стане ъпгрейда...
Но нищо не пречи да отвъртиш 5 болта и да провериш с фенерчето и чрез опипване по дунапренените уплътнения за фасунгата :) Аз сега ще чакам да поспре дъжда тези дни, за да си махна пак едната кора на предната врата, за да търся окабеляване за ел. огледала, понеже като си сменях дръжките с Ghia, съм спал  :))
Стискам палци да имаш кабели и темата да е полезна и за други хора!

road runner

Аз нямам късмет отново ,както при дневните светлини :( Но не пречи да си го направя по другия начин  :P

ValkataFF

Хубава идея е дал колегата с това осветление,скоро имам един изпит та като мине ще се разровя и аз малко да видим дали ще имам и аз тази екстра. (happy)Само да попитам ,само този модел плафончета ли стават или и други може.Имам 2-3 модела първо с тях ще пробвам пак ще видим..Лек ден на всички.

Streetracing

Това го правих на предната ми кола но сам опъвах нови кабели и докато намеря кои трябва да са беше си филм. А плафончета от къде да намеря такива които да влязат на местата определени за тях

Kalota

Здравейте, не мога да се ориентирам добре кои трябва да са кабелите за осветление в краката? Днес отворих капака под волана и яко търсене падна.

Gintonik

Здравейте ,и аз реших да разровя  за подсветка в краката оказа се че  е окабелено има си  фасонки ,но не  отива ток  до  там,някакви  идей от  къде  е прекъснат.