Икономично шофиране !

Започната от neldcho, 16 Април 2015 22:37:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

neldcho

Здравейте днес с един приятел заспорихме Как е по икономично да се изключва от скорост при спускане или да се кара на принудителен празен ход. Вие какво ще кажете как мислите ?
Аз ♥  да карам кола на 20-25г. Когато съм почивка по цял ден да е с вдигнат капак, най-обичам и като мине някой познат да ме погледне и да каже "тц тц тц.... чисто нова я зе... Майката и еба" е тва го обичам много

Alexi

на ППХ много ясно .. тогава разхода е 0/100

marti1996

^както каза Alexi ППХ, отделно икономия от спирачки правиш
Кое е по-икономично – ППХ или ПХ

Тук е много трудно да се определи кое е по-икономично, т.к. зависи много от конкретната ситуация. Да вземем за приме две конкретни ситуации при шофиране на автомобил с бензинов двигател:

Карате по извънградски път или магистрала със скорост около 130-140 км./ч. по достатъчен наклон, който ви позволява да изключите от скорост и да се движите поне още 5-10 км. на свободна. Грубата сметка е, че за тезо 5-10 допълнителни километри, ще изгорите минимално количество бензин (но няма да е нула) и няма да си правите труда да подавате газ.
Същата ситуация, но вместо да освободите автомобила от скорост, оставате, но без да подавате газ. Тогава се активира системата за принудителен празен ход и ви намалява разхода на гориво. НО ... реално вие оставате да карате на скорост, което активира моторната спирачка. В този случай до втория или третия километър, скороста ви ще се е намалила двойно и ще се наложи да ускорявате отново до 130-140 км./ч., което ще ви изгори със сигурност повече гориво, отколкото на празен ход.
Ако вземем за пример същата ситуация, но при много стръмен наклон, със сигурност ще ви излезе по-икономично да карате на скорост без да подавате газ, т.к. при често и силно натискане на спирачката извън скорост уврежда сериозно спирачните дискове.
мързеше ме да го пиша и съм ти го копнал.

Иван Вълков

Истината спорд мен е да се кара по наклон на ППХ, като се стремим да има минимален спад на желаната поддържана скорост - Както работи темпомата.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

tropper

На спускане по наклон "автоматикът" се справя доста кадърно:
- барнеш леко спирачката - държи те в "моторна спирачка" на предавката, на която си бил;
- задържиш за по-дълго спирачката - връща една или две предавки и те държи в "моторна спирачка";
- дадеш леко газ и отпуснеш - на ниска скорост (40-60км/ч) и слаб наклон може да те пусне на свободна, на по-голяма скорост или по-голям наклон стои на такава предавка (4-та или 5-та, щот няма 6-та  :-[ ), че оборотите да са минимални.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/