Проблем в охладителната система, Мондео МК3, 2001г., бензин-газ, 125к.с.

Започната от loudidd, 12 Ноември 2018 19:42:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

loudidd

Привет, колеги,

рядко пиша, повече чета и благодаря за всяко мнение...

Мондео мк3, 2001ва, 125к.с., бензин-газ...

Накратко :
Започнаха да ми гърмят преди една година маркуча на антифриза от двигателя към радиатора --> малко по-късно протече радиатора --> преди два месеца при едно по-спортно каране няколко километра (около 3,5хил. оборота) гръмна другия голям маркуч отдясно на двигателя...

Усъмнихме се, че е издухала гарнитура на главата, така се и оказа...

Последва този ремонт (смяна на гарнитура на главата, имаше си кривини, не личеше някъде по гарнитурата да се каже - от тук е "духала"...

Проблем : Сега като колата е събрана, палим, при празен ход всичко точно, при форсиране двата големи маркуча на охладителната система стават на камък...

Усъмнихме се в термостат. Заменихме го, само че този до момента е отварял на 98 градуса и имаше към него букса за някакво нагревателче. Сложихме такъв без букса и май пишеше 82 или 83 градуса отваря...

Палим, маркуча отдясно се оправи при форсиране, обаче този от ляво (двигател-радиатор), пак камък...

И се чудим с майсторите какво не е наред...

Да кажа, че обичайната работа на стрелката за температурата е при палене да си се качи до средата и никога не преминава средата (не пише числа, там май е 90 градуса?), освен два пъти (когато ми беше изтекъл антифриза поради дефектирала водна помпа първия път и поради гръмнал маркуч втория)... Тоест не съм усещал колата да има проблем с охладителната система, докато не почнаха проблемите с гърменето на маркучи, протичане на радиатор и т.н...

Не карам агресивно, обичайно почти никога не минавам 3хил. оборота...

В някоя друга тема бях срещнал, че на колега се е оказало термостат + водната помпа работила на ниски обороти, а на високи не, нямам идея, за запушване по-скоро май не е, имате ли идеи какво и къде да гледаме?

Благодаря... :)

topgancho

Колега, проверете двата тънки маркуча към казанчето. В единия от тях има клапан, който се запушва и системата се държи така. Най лесно е да се премахне. Поздрави
Веселин Георгиев

hotblooded

Също и капачката на казанчето.  Ако някога в системата са слагани прахчета за спиране на течове - по тънките маркучи и канали се изпозапушват...