проблем с километраж МК2

Започната от SICKandPROUD, 13 Февруари 2012 12:57:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SICKandPROUD

Привет колеги,преди дни закупих мондео Мк2 99 година 1.6 16v.Но като всяка закупена на старо кола си имаше своите проблеми.Оправих всичко по нея като изключим факта че километража работи от дъжд на вятър,буквално когато си поиска,не би било толкова стряскащо за мен защото мога да се ориентирам по оборотите с каква скорост се движа,но парализира буквално цялата дясна част на таблото пред мен,нито мога да видя колко бензин ми остава,нито колко километра съм минал.Ходих да го погледнат при майстори-единият казва че е от датчик,друг казва че е от жилото но на никой не му се занимава,та реших да ви попитам за компетентно мнение!!!Преди Мк2-ката карах Мк1 93 год. и съм нямал подобни проблеми та ако някой може да даде идеи и компетентно мнение да не се колебае.
благодаря предварително. (fri)

Не са важни конете в мотора-важно е магарето зад волана !!!

tropper

99-та май вече не са с жило...

Щом се "парализира" цялата дясна част на таблото, можеш да го изкараш и да видиш дали случайно проблема не е в десния куплунг отзад  :D
Поне на МК1 таблото е с два големи куплунга. Може да се е извадило и да не контактува добре. Може да почистиш с контактен спрей - WD40, G22....

Иначе ако е датчика VSS, няма логика да умира и стрелката за горивото.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

SICKandPROUD

благодаря за бързия отговор,само да поясня  стрелката за горивото просто спира да отчита,не пада надолу или нещо от сорта,просто спира каквато и да е дейност.Да попитам някъде по форума или може би из интернет да ме насочите към някакви схеми как да разглобя предното табло?

mirohristov

Ето тук е показано как да го свалиш! Цък
Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

SICKandPROUD

George

Колега дали си решил проблема с таблото, защото и аз имам същия проблем, знам че темата е стара, но все пак. Карам моята кола от 8 години и тука последните 2-3 години по 3-4 пъти в годината ми се е случвало да откаже скоростомера за 1-2 мин. и после пак се възтановява, като усещам и промяна в работата на двигателя. Днес отказа сутринта и до сега не иска да се оправи, а карам на газ и само по него се ориентирам колко газ ми остава до зареждане  :'( ???

Иван Вълков

Почистване на буксити с контактен спрей. Ако не се оправи ново табло.

П.п Под ново разбирай втора употреба че чисто ново ще е трудно за откриване. Гледай да е от мондео със същият мотор.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

SICKandPROUD

Здравей колега, проблема се оправи с ново табло. Както е писал колегата Иван горе, ако не стане с конт. спрей сменяй таблото. Не е задължително да е от същия мотор като твоя. Аз съм с 1.6, а взех от 2.0. Гледай да не е от 6 цилиндров и ще пасне 100%. Поздрави.

George

Благодаря за отговорите. Значи разглобих таблото, зачистих буксите с wd40 и се оправи 8). Мисля, че намерих доказателство за връщането на километража от продавача цък. Купих я на 130000км. преди 8 год, така или иначе вече съм на 290000км. и съм доволен от покупката (rofl). Пак благодаря, поздрави!

Иван Вълков

Със WD40 мисля че си направил грешка т.к. прави мазвн слой който събира прах. Контактния спрей зачиства връзките и така се подобрява контакта.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

George

Не пръсках директно върху буксите, а използвах клечки за уши и само леко почистих, днес е неделя и няма от къде да взема такъв спрей, използвах това което имам под ръка, през седмицата нямам никакво време и така :). За толкова много години отзад на таблото нямаше почти никаква прах, но все пак да се надявам, че няма да се появи пак проблема, а и да се появи в мегапартс едно табло е 15лв. :)

SICKandPROUD

Радвам се, че си се справил само с пръскане. Моя колкото и да го пръсках, проблема все не изчезваше. Иначе и на мен ми изглежда отварян от снимката която си дал, но не е важно, тези коли са здрави. С правилна поддръжка може много още да те вози.
Поздрави.

Владимир Ганчев

Привет, разгледах доста теми по този въпрос, всички до една от бая години и не са активни, но ще използвам една от тях за въпроса си.
Имам Форд Фокус 2002 г. 1.6 бензин с гореописания проблем с километраж работещ когато си иска. Карам колата от 6 месеца и този проблем го има откакто съм я купил. Проблемът е съпътсван със светване на чек енджин лампата, но това се случва последователно т.е. светва ми лампата, свети 2- 3 дни ( колата се кара ежедневно по 60 км.) и сама изгасва ( при стартиране на двигателя, не в движение), следва 4 - 7 дни всичко е наред, после пак светва за 2-3 дни и пак гасне и така вече половин година. При светването на лампата не забелязвам промяна в работата на двигателя или е супер минимална (на място, оборотите са стабилни , в движение всичко е нормално, тяга, работа, обороти и т.н).
Светването на лампата определено го свързвам пряко с неработещия километраж ( евентуално vehicle speed sensor).

Въпросът ми е, каква е вероятността ако продължавам да си карам така, да прерасне проблемът от незначителен ( аз го приемам за такъв) в голям т.е. да ми гасне, да не мога да запаля и тем подобни? За 6 месеца и над 10 000 км всичко е напълно ОК за мен.

П"П Причината ми да не искам да го сменям, че макар и сравнитлно евтина процедура, на мен лично не ми е изгодна, дотолкова до колкото колата ми върши перфектна работа, дори с въпросния проблем. Живея в Англия, колата струва 500 паунда, автоуслугите са "сравнително" скъпи, особено за подобен тип автомибили ( стари).  Колата е на много километри ( над 250 000, при положение че мноооого км. не са отчетени докато уреда не работи), съединителя е бая висок, ангренаж не се знае кога за последно е сменян и въобще не ми е изгодно да я поддържам, по простата причина че колите тук са много евтини и особено в този диапзон ( 500 - 1000 паунда) има много добри автомобили. Тази просто я взех малко на зор.

Pyrhel

Ако имаш OBD адаптор, опитай да я закачиш и да видиш дали е записала някакви грешки. Много вероятно чек-а да светва по същата причина, поради изгасва таблото и не вярвам да има проблеми с оставане на пътя.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Владимир Ганчев

Благодаря за отговора! Нямам ОБД адаптор, което между другото не съм сигурен какво е, но предполагам диагостичен уред който чете обща информация от компютъра.
Колата 6 месеца ( минимум) е с този проблем и не показва тенденция към влошаване. Притеснението ми идва от това, че работата ми е на 30 км от вкъщи и не е приятно да останеш нейде на средата на магистаралата ( то няма застраховани ). Не е като да си работиш в квартала/съседният квартал.
Колата си спечели доброто ми впечатление,  въпреки че бях малко предубеден към Фокуса (9 години карах Астра G), на като човек притежавал и двета коли ( с 1.6 мотор) бих казал... Фордът върви повече, харчи нормално, вътрешното пространсво е повече, по-добра видимост при маневри ( особено назад), возията е нормална, незначителни проблем за конкретен екземпляр който не си знае километрите и собствениците. Вчера минах технчески преглед само с една забележка, която може да остраня чак на следващия преглед, след една година. За последната година ( 6 месеца е моя), колата по километраж е минала над 20 000 км, които реално са много повече заради често неработещия уред за скоростта и съответно изминатото разстояние.