Замръзнал дизел в движение...

Започната от Bobi, 29 Януари 2012 17:03:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Във ВАГ форумът попаднах на доста "интересна" тема и ще копирам мнението със снимките в тази тема.

Привет на всички колеги.Не мислех да отварям тази тема но събития от вчера провокираха в мен желание да го направя.Искам да уточня,че колата е на приятел, не е VW но все пак е Дизел.Преди настъпване на зимният сезон автомобилът е обслужен,поставен е нов горивен филтър.
Получава се така,че в продължение на месец горивото в колата замръзва за втори път.Вчера това се случи в движение.След първото замръзване,сменихме бензиностанцията и взехме всички мерки това да не се случи отново.Свалихме резервоара/нямаше друг начин да извадим това,което е в него/ почистихме основно,прегледахме горивните пътиша резервоар-двигател,поставихме нов филтър за горивото,третирахме нафтата с добавка Castrol TDA,която гарантира устоичивост до - 26 градуса.Колата запали веднага и всичко беше прекрасно до вчера.Просто си замръзна в движение.Започвам да си задавам въпроса случаино ли е всичко това или има по сериозна причина??? Няма вариант в резервоарът да влезе вода, освен ако не постъпи там с горивото.Ще бъда благодарен на колеги,които споделят мнение по темата или са се сблъсквали с подобен проблем и са го решили.Ето и малко снимки за да добиете по добра представа.

Резервоарът

Съдържанието - това би следвало да е нафта

Чашката под филтъра - почистена при смяна на елемента през ноември.Ето как изгледа след месец.

Това се получи вчера

ЦитатНа първите снимки нафтата е заредена в ЕКОлогична бензиностанция на ул.Магистрална.Последно е заредена на LB в Горна Оряховица./намира се на входа на Горна Оряховица през Арбанаси/При всяко зареждане се добавя Castrol TDA,даже малко над нормата.Пробвахме с газ и безин но при условие,че има специализирани продукти решихме да се доверим на тях.

Линк към цялата тема : Link

Въпросът ми е : Що за "дизел " се продава в бензиностанциите и какво може да ни очаква утре, когато го дават -19 градуса ?

dimkaraganchev

Ужас. И на това ще разчиташ да запалиш в студа?

Alexi

нафтата винаги изглежда така като боза под -10 ,щом е течлива няма проблем да работи автомобила .. това във филтъра ми се види да е вода замръзналото .. ако има вода нещата се влошават драстично щото тя замръзва доста по рано от нафтата .. тия дни не е имало температури при които нормалната нафта замръзва ,обикновено под -15 -18 замръзва .. откъде заредихте ?

Bobi

Алекси колата не е моя, а копирах мнение на потърпев колега от ВАГ форума. В края на мнението съм цитирал мнението, в което колегата казва къде е заредил. Странното е, че първите снимки са с дизел от ЕКО..

supertorr

Аз преди 4 години още с Ровер-а имах съмнения за нафтата на ОМВ, затова първо смених там от където зареждам, а после при всяко сипване пълнех по една прозрачна бутилка от вода със същата нафта. После на балкона на достатъчно проветриво и открито място и при всеки по-сериозен студ Check. Проблеми след това не съм имал-явно е било от конкретната бензиностанция, а не като цяло от марката :-\

Alexi

мен ми е замръзвала нафта и от Шел и от ОМВ и от Еко спокойно .. като стане под -15 помага само Алпин дизел ама него го спряха така че .. помага ако си на бензин :))

petermitkov

За мене това се дължи на лоша нафта. Кастрол ТДА помага но не е точно за това.
sapienti sat

petermitkov

Има една добавка на Лики Моли специално против желиране - мисля че е много по-ефективна от Кастрол ТДИ.
Кастрола помага и против замръзване, но силата е му е в почистване и подобряване работата на горивната система.
Каква и добавка да се сложи ако нафтата е лоша (има вода, боклуци, промишлен газьол) нищо не може да те спаси.
Далеч по-ефективно от всякакви добавка е да се сипе около 15% бензин в нафтата - но това НЕ Е ПРИЛОЖИМО ЗА КОМОН РЕЙЛ (ТДЦИ) ДИЗЕЛИ тъй като има голяма вероятност колата да се запали или да се прецака горивната система.
Аз на VAG-а съм карал и с 30% бензин в нафтата но той е дърт предкамерен дизел с Бош горивна система и при него е допустимо, а и не видях някакъв ефект от това положителен или отрицателен -т.е. колата не се скапа но и не палеше по-лесно. Само дето ме гледаха странно на бензиностанцията.
Специално миналата седмица налях Максмоушън на ОМВ (тя замества Алпина ми казаха) заради идващите студове, но въпреки това сипах и добавка против желиране а и винаги има вероятност да ти сипят боклук (вода) с нафтата така че не бих се изненадал ако замръзне.

sapienti sat

Иван Вълков

Да не е тази добавка

п.п Само да добавя, че е Fusch инат много добра добавка, само където разфасовката е литър и е около 22 лева. Друго което трябва да се знае че добавка се слага на плюсови температури, а не когато нафтата е на боза вече.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexi

днес при -14 се позамисли дали да завърти акумулатора ми ,няколко дена не съм карал колата което не му се отразява добре в тия студове .. все пак запали от раз .. минах 180 км при температури под -10 -12 нямах проблеми с нафтата тя е мешана от Шел и Еко :))

petermitkov

Да точно тази е добавката.
И моята сутринта на -11 имаше половин секунда замисляне - в събота и неделя не я бях карал.
За дизела е добре да се кара всеки ден  защото двигателя е все пак по топъл на другата сутрин.
sapienti sat

road runner

Брат с Този алуминиев блок колата при - 10 градуса истива за норматив ,но прави впечатление че въпреки това ако след час два запалиш загравя сравнително бързо :) ,но цяла вечер .

Alexi

мда няма как на другия ден да е по топъл ,по скоро акумулатора е в по добра кондиция ..

Иван Вълков

малко спам моя блок е от чугун, но в тоя сибирски студ разлика няма. Вчера в халето където нощува Мондеото тук в Габрово, охлаждащата течност за машините беше на кокал, а не е вода. Снегът по подкалниците на колата си стоеше без да е отпуснал. Голям е студа дори на закрито.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Bobi

Ако си направите труда да разгледате темата в ВАГ форума, ще видите, че колегата е направил актуален тест, подобен на теста на Офроуд форума, за течливостта и замръзване на нафтата. Учудващо, нафтата на Лукойл се е представила най-добре.

Ето линк към теста : http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=309277&start=90

kalinveliki

Цитатнафтата винаги изглежда така като боза под -10 ,щом е течлива няма проблем да работи автомобила .. това във филтъра ми се види да е вода замръзналото .. ако има вода нещата се влошават драстично щото тя замръзва доста по рано от нафтата .. тия дни не е имало температури при които нормалната нафта замръзва ,обикновено под -15 -18 замръзва .. откъде заредихте ?

На селото на Жената имат в едно бирено шише нафта за разпалване което седи на двора, в големия студ в Плевенско преди седмица на -23 през деня ме накараха да пресипвам нафта в друго шише, нафтата беше течна като бензин и бистра все едно е лято а навън бе - 23 градуса (нафтата в шишето не е директно от бензиностанция ами на черно) Стана ми интересно и прочетох в енциклопедията че нафтата като гориво трябва да замръзва след 28 градуса. Това на снимките от бензиностанцията е пълен боклук, знам че ШЕЛ са способни на това.

Следя тази тема защото фокуса на тъста замръзна в движение при -2 градуса вчера а при -29 си палеше. Явно от нафта до нафта има огромна разлика!

Иван Димов

Всяка зима,независимо от къде зареждам гориво и според външните температури,си доливам газ за осветление - 10/15% Така ми е спокойна душичката и проблеми не съм имал.Слагал съм и бензин,но газта е по-близка по състав до нафтата и предпочитам нея.И задължително двутактово масло.Масълцето си го добавям през цялата година.  ;)