форд фокус МК2 - избор на гуми

Започната от Десислав, 20 Февруари 2018 14:30:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Десислав

Здравейте,
Форда е мк2 90кс.
В момента е с лети джанти 16 и гуми 205/55/16.
Смятам че са много големи и тежки за това купе/двигател.
Имам намерение да сменя гумите джантите или и двете , все още незнам точно.
Иска ми се хем да са по тесни хем малко по-високи.
Тоест трябва да избирам от следните видове :
195/60/r16
195/65/r16
195/70/r15
защо не 185/70/r15
Обаче много трудно се намират такива размери гуми за кола.
Затова питам случайно някой да е карал или да ползва  такъв размер гуми ?

в краен случай ще мина на  заводските 195/65/r15

Alexi

а защо мислиш ,че гума примерно 195/60/16 ще е по лека ?

ivopolr

Според мен колегата иска по-комфортна возия. И на мен не ми харесва твърдото возене.

dimkaraganchev

205/55/16 са си перфектни за това купе, а и са най-евтините 16-ки.

Десислав

Цитат на: Alexi в 20 Февруари 2018 14:44:28
а защо мислиш ,че гума примерно 195/60/16 ще е по лека ?

Ами може да не са по леки но са с по-голям диаметър и по-тесни което означава леко падане на оборотите при същата скорост и по-голяма инерция. Пак е някаква далавера. Незнам защо бяга толкова много тоз километраж. Адски много ме дразни. При 130 на стрелката джи пи еса показва 115 ужас просто.
Карам една служебна фиеста 2007 , със същия джипиес /телефон/ показва 1към 1 или най много 2-3км разминаване.
Някой колега със мк2 моля да провери да видим само при мен ли е така .
До 100 е по-малко разминаването но нагоре расте.

Pyrhel

Настройва се с диагностиката размера на гумите и предавателното число на диференциала, най-вероятно от там идва разликата.

Смятал ли си колко об/мин съответстват на 2-4км/ч разлика на 5та скорост? :) Не вярвам да я усетиш и освен ако не минеш на по-евтин размер гуми не виждам смисъл от интервенцията...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Десислав

Цитат на: Pyrhel в 20 Февруари 2018 18:29:32
Настройва се с диагностиката размера на гумите и предавателното число на диференциала, най-вероятно от там идва разликата.

Смятал ли си колко об/мин съответстват на 2-4км/ч разлика на 5та скорост? :) Не вярвам да я усетиш и освен ако не минеш на по-евтин размер гуми не виждам смисъл от интервенцията...
Да, знам , че разликата е нищожна но в комбинация с по-тесни гуми ще има резултат.
Има ли някъде писано за тази настройка имам elm327 от скоро с него става ли

dimkaraganchev

Разликата със заводския размер е нищожна и няма да доведе до промяна в показанията на спидометъра.

Mondeicho

Карай си с тези гуми и не го мисли толкова. Ако много желаеш вземи по тесните, но да ти кажа последните години няма много сняг (освен ако не я караш предимно в някой планински район) и това няма да ти окаже голямо влияние на проходимостта ???
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

ekstremniat

Ако предните ти дискове не са 300 мм. Взимай 15ка стоманена джанта и слагай 195 65 15.

Десислав

Цитат на: ekstremniat в 21 Февруари 2018 04:40:25
Ако предните ти дискове не са 300 мм. Взимай 15ка стоманена джанта и слагай 195 65 15.

В този ред на мисли някой ако има хубави 15ки и иска МНОГО хубави 16 ки можем да измислим нещо евентуално  (tooth)

jo_jo

в олкс-а бол, но няма да има голяма разлика. 205/55/16 е чудесен и евтин размер. виж 215/55/16 ... не е

iwo_19

205/60/15  е  още  по-хубав размер , за цената на 1 бр гума отделно  си е далавера.... Плащаш 3 - взимаш 4 !