Съвет за накладки

Започната от Riddle, 23 Октомври 2017 18:37:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Riddle

Минакият месец "обух" Фортесата с нови всесезонки отзад и при монтажа забелязах, че накладките са износени неравномерно. Вчера сложих и зимните гуми отпред и отново ми направи впечатление неравномерното износване на накладките. Една справка с документите показа, че съм ги сменял юни 2016 и от тогава съм изминал около 13 000 км. Не че съм шофьор тип "Супер Трета Възраст", но и категорично не съм любител на стила Газ-Спирачка, та това износване ми се вижда малко прекалено. След кратък размисъл стигнах до извода, че вероятно не съм подбрал правилните накладки миналия път, а те са съответно METELLI 22-0291-0 за отпред и ITN 16-BP1244 за отзад. И двата комплекта се препоръчват от Форд, но май са бюджетен избор все пак.

Сега реших, че износването се дължи на дисковете и съм решил да сменя и накладките и дисковете, но първо искам да изкажете мнение за избора, че аз съм главно карач, не разбирач :) Казах на продавача в магазина, че търся качество на разумна цена, а не бюджетен вариант и той ми предложи следното:

Предни дискове - ATE
Задни дискове - Brembo
Предни и задни накладки - TRW

Цената на горният комплект е около 350 лв. и не я намирам никак евтина, но по-важното е да си заслужава!

Вашето мнение?

Винт, забит с чук държи по-здраво от пирон, завъртян с отвертка.

sinnerman

Комплект оригинални дискове с накладки, предни и задни за фортесата струват 150.25 евро с доставка 12 евро. Монтираш и забравяш за този проблем.

Pyrhel

Неравномерно имаш предвид вътрешна с външна накладка или на ляво колело спрямо дясно?
Мен от Брембото ме е страх, страшно много ментета има. Останалото е хубава комбинация. Цената е височка, може да падне ако е с отстъпка.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Mondeicho

Да, но знаеш че цените в БГ са различни, качеството също (rofl)
Аз АТЕ предни дискове оттук си взех и се изкривиха за 3000-4000 км. Оригинални от Англия взех на търг за 70 лв/комплекта ???
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Riddle

Цитат на: Pyrhel в 23 Октомври 2017 21:57:26
Неравномерно имаш предвид вътрешна с външна накладка или на ляво колело спрямо дясно?
Мен от Брембото ме е страх, страшно много ментета има. Останалото е хубава комбинация. Цената е височка, може да падне ако е с отстъпка.

Имам предвид, че има ръб на дисковете, а може и да са леко криви, една накладка се износва неравномерно от вътре на вън.

nuHaKoJIaga

На мен цената ми се струва добра за комплект, но нищо не мога да ти кажа за марките. От 8 години карам Форд и спирачките винаги са ми били Моторкрафт, като при последната смяна комплекта дискове и накладки за цялата кола беше 660 лева, за което не съжалявам изобщо.

sinnerman

Riddle

Благодаря за съветите, но ще трябва да направя малки уточнения. Предложените артикули са от асортимента на магазини Тех-ко, където имам възможност да ползвам известни отстъпки. Човек винаги трябва да прави компромиси, стига да е в състояние реално да прецени до къде може да се простира компромиса, защото дори "оригинала" предложен от sinnerman е с откровен надпис  Made in China. Това не ме притеснява особено разбира се, защото дори самият аз работя в автомобилостроителната индустрия и през ръцете ми са минавали модули произведени от нас за Бентли, Порше и Ламборгини. Все пак на този етап ще трябва да се огранича до асортимента на цитирания магазин, а той е както следва:

НАКЛАДКИ
Ate
Ate Ceramic
TRW Cotec
TRW D-Tec
Brembo
Delphi
Ferodo
Bosch
Herth+Buss Jakoparts

СПИРАЧНИ ДИСКОВЕ
Ate
Ate Power Disc
Brembo
Brembo Max
TRW
Delphi
Ferodo
Herth+Buss Jakoparts

Та ако някой има опит с тези фирми и този магазин да ми препоръча вероятна комбинация (възможно е някои от предложенията да нямат производство за моя модел)

Mondeicho

Взимай ТРВ дискове и накладки. Ате керамик ги заглеждах тези дни, защото не цапат джантите и уж спирали още по-добре от стандартните. Интересно ми е каква цена ти дават, аз ги гледах за около 180-190 лв., комплект само предните, което силно ме отдалечава засега от тях (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

zloster

Цитат на: Riddle в 24 Октомври 2017 19:15:16
Та ако някой има опит с тези фирми и този магазин да ми препоръча вероятна комбинация (възможно е някои от предложенията да нямат производство за моя модел)
Миналата есен (2016 г.) закупих комплект предни дискове Ate PowerDisk и Ate накладки за Фиестата от профила. За Фиестата не се предлагат Ate Ceramic накладки. Странното при търсенето беше, че едната фирма, която внася Ате ми казаха, че никога не са внасяли тази позиция дискове. Нямам спомен коя беше - може да са били ТехКо или някоя друга. Казах им директно номера от TecDoc каталога на Ате: 24.0322-0172.1 и госпожата беше учудена какъв е този номер. Обикновените дискове са с номер 24.0122-0172.1.
Другото странно е, че май има двама различни вносителя на Ате в България. Офертите, които намерих, все се въртяха около 2 цени - едните 120-130 лв за комплект (примерно maxcar.bg), другите цени бяха 150-190 лв за комплект (примерно kanex.bg). Малко ровене из българските онлайн магазини все още показва същото. Та дефакто Ate PowerDisk комплектът излезе съвсем малко по-скъп спрямо TRW дисковете.
Комплектът идва в кутия, има инструкции за монтаж, надпис "Made in Germany" и кодове на етикета за проверка онлайн дали Ате знаят, че са направили тези дискове (първата снимка). За накладките не помня и нямам снимки. На втората снимка са инсталираните накладки и дискове. Удобното им е, че като спре да се вижда жлеба/резката, значи са за смяна.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

sinnerman

Естествено, че ще си вземеш каквито ти искаш. Искаше мнение. Моето е от личен опит. По важното е, че са fomoco дисковете, от това къде са правени. Не знам по какъв критерии ще ги избираш. Има различни мнения за различните марки. Като във вица: Жена ти хубаво ли се е.е? Ми не знам. Е как така не знаеш? Ми едни казват  Да, други Не. ???
Какво искаме от едни дискове и накладки? Да спират, да не се изкривят след загряване и намокряне, да не свирят, накладките да не изядат дисковете  по- бързо от тях самите и равномерно износване и повече километри. Според мен, отговори на тези въпроси трябва да търсиш.