Изтичане на антифриз

Започната от Stefan66, 28 Април 2017 21:34:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Stefan66

Здравейте. Колата ми е форд фокус 1.6 бензин/газ 2002г. Антифризът ми изтича от някъде, докато колата стои около седмица и не се кара. При шофиране не ми се губи антифриз. Къде може да е проблемът?

ivchotr

Ами като за начало огледай всички маркучи, които свързват изпарителя към охладителната система на двигателя. Ако има разхлабена скоба, обикновено сълзи леко, но като загрее двигателят се изпарява и при загрял двигател не си личи откъде капе. Затова огледай маркучите, когато двигателят е студен. Течът си личи. Ако не е от там, огледай всички други снадки по маркучите за хлабави скоби. Случвало ми се е да се сцепи и разширителният съд. На една Брава смених 3 - 4 такива. Защо се цепеха все на едно и също място така и не разбрах. Възможно е да тече и водната помпа или някой от радиаторите. Този на парното в купето се хваща трудно, защото е скрит зад корите. Но също има маркучи за проверка. Маркучите освен при скобите ги огледай и по цялата им дължина, защото се е случвало да се сцепят и някъде между двата им края. Водната помпа прави петно под колата и се хваща лесно, ако няма предпазна кора отдолу. Ако има кора, ще трябва да я махаш. Най-тежкият случай е да се е сдухала гарнитура и да вкарва антифриза в цилиндъра. В този случай обаче трябва да имаш промяна във външния вид и количеството на маслото в картера. Случвало се е да се сцепи и стена на цилиндър и от там да влиза в картера. Но тези случаи са в пъти по-редки, отколкото разхлабените скоби.

Stefan66

Благодаря за изчерпателния отговор. Виждам че овлажнява под динамото и да попитам там ли се намира водната помпа. Има двойка слепени тръби, от там се вижда овлажняване.

ivchotr

Ако двигателят ти е Зетек, помпата е под алтернатора. Дуратек не са ми познати.

Stefan66