Смяна на обикновена шайба с фрайлауф на алтернатора / Форд Фокус 1 1.8 ТДДИ/

Започната от zahhhh, 27 Април 2017 14:19:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

zahhhh

Здравейте.
Наскоро ми се наложи смяна на шайбата на алтернатора /беше се разбил лагера/. Майстора смени шайбата с оста/ Ruville/  и пистовия ремък.
Сега забелязвам, че двигателят е по - шумен. Ремъкът е закупен от Мото-Пфое.
Въпросът ми е, може ли на този модел да се замени шайбата на алтернатора с такава, която има свободен ход / фрайлауф/.
Някои от колегите, каращи Мондео са правили такава замяна и са много доволни от работата на пистовия ремък.

На първата снимка е оста с шайбата, която оргинално стои на ТДДИ - 2000 г. - 90 коня.

На втората снимка е фрайлауф ролката, която искам да сложа на мястото на оригиналната.

ivchotr

Нещо не го вдявам. Как зарежда, ако се задейства свободният ход на ролката?

Mondeicho

Зарежда си без проблем. Аз съм с такава на Мондео, ако твоята е подобна, защото от снимките не мога да разгадая ще стане. Свободния ход е за да обере луфта от движението на ремъка.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 27 Април 2017 16:38:46
Нещо не го вдявам. Как зарежда, ако се задейства свободният ход на ролката?
На едната страна е свободния, на другата зацепва, като тресчотка е. Примерно като от високи обороти включиш на следваща предавка, алтернаторът не се спира рязко. Ама за свободен ход да има разлика не вярвам (shy)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

chokolino771

Миналата седмица сложих такава , от години го имам проблема с тракането на свободен ход.Няма да повярвате колко утихна това боботене от ремъка , макар че слагах какви ли не части включително и от Мото Пфое.Слагай колега няма да съжаляваш.

zahhhh

Благодаря на всички, които обърнаха внимание на темата, която според мен е важна за хората, чиито автомобили са сравнително нови и са оборудвани с монолитни шайби на генераторите.
Аз се заинтересувах, защото след като ми смениха шайбата/със монолитна/, работата на двигателя се промени, но бях сменил и ремък/Мото Пфое/.
По думите на майстора проблема бил в ремъка / звук на "тракане"/, но това не било притеснително/ремъка си го бях купил лично, иначе частите по принцип си ги купува майстора при който си обслужвам колата от 4 години/.
Може би  е прав, но аз си познавам колата и дори да не е толкова притеснително мен ме дразнеше/ проверката при други майстори завършваше с думите, че колата е много добре/
Сигурно и вие сте изпадали в такива ситуации когато смените нещо по ремъчните предавки и след това колата е по-различна /шуми, пляска, свири и т. н./
Поразрових се в интернет.
Ето какво пише "Gates" на сайта си относно шайбите със свободен ход.
Всички нови автомобили с по-мощни генератори се оборудват с такива шайби.
Предимства:
1. Позволяват да се използват генератори с по-голяма мощност
2. Намаляват въздействието на масата на генератора на пистовия ремък
3. Намалява се износването на другите компоненти в ремъчната предавка/обтегачи, демпферни шайби и др./
4. Премахват приплъзването на ремъка и свързания с това шум.
5.Поглъшат вибрациите и трептенията
6.Увеличават ресурса на всички компоненти от ремъчната предавка

Моят автомобил, който е 2000 г. 90 к.с. ТДДИ е с монолитна шайба.
Форд Фокус ТДЦИ от 2002 г. и нагоре вече са оборудвани  с шайба със свободен ход.
Официално, никой производител не предлага замяната на тази шайба с друга, която обаче е със свободен ход.

При други марки /например ОПЕЛ/, дори има гаранционна замяна на монолитни шайби с такива със свободен ход.

При някои модели на Форд, колегите са намерили заменители.

Форд Мондео 3 2,0TDDI(115 к.с. -D6BA) 2001г, комби

ivchotr

Обаче тези храповици по принцип имат един недостатък, че с времето започват да изтърват. И ако това се случи някъде на път, връщането в базата ще е приключение.

К.Методиев

Само шайбата не съм сигурен, че ще може да смениш просто не помня дали се развиваше или беше едно цяло с гумената част, ако се развива не е проблем да се замени.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.