Купуване на кола от автокъща с 'гранична'??? регистрация?

Започната от opex, 16 Май 2017 22:07:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

opex

Харесал съм една кола, но е на 220км, в автокъща и е с някакви номера 0F 746 X.
При успешно договаряне какъв е процеса? Ако може някой да ми обясни в стъпки.
Предполагам някаква екотакса 300лв (колата е до 101кс)?
На какви номера трябва да е за да се прекара до София - може ли да е с тези или трябва да се купуват/плащат транзитни? И какъв е процеса с тях - връщат се в тукашен КАТ или се пращат по куриер от където съм ги взел?
Кога и се прави гражданска и как, на кои регистрационни табели - наличните/транзитните и после тук пак се ходи да се прехвърли на финалните?
Някой ако може да ми разясни всичко за да сумирам всички разходи. Или как може да стане без излишни натоварвания.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique


ivchotr

Ми както го обясняваш, автокъщата би трябвало да ти продаде колата с фактура, без нотариално прехвърляне. Караш си я с номерата, които са на нея. В КАТ ти ги вземат и те се оправят с връщането им в страната, която ги е издала. Гражданската не е проблем да се направи на тези номера. Принципно в полицата би следвало да пише номер на шаси, така че след слагането на българската регистрация, застраховятелят ще направи анекс към полицата и си готов.

Не се връзвай обаче да ти предлагат схема да изкарат колата през граница и да я върнат обратно с твоите имена в договор за покупко - продажба с някой жабар или друг серсемин от чужбина. Наскоро един познат изгоря така, понеже се оказа, че колата се издирва. А пък автокъщата не щя да върне парите, понеже нея никъде я няма в документите.

Pyrhel

Не знам какви са тези номера, но със сигурност зависи какви документи има към тях, но за ~30 лв (транзитните) не бих рискувал да ме направят на маймуна някъде като ме спрат.

ГО може да се направи на колата и без номера, после се добавя новата регистрация. Екотаксата е 275 лв; талони и номера - 40 лв; ГО - зависи къде го направиш.

Имай предвид, че сме у лайнян Булгаристан и КАТ вече не слагат стикер за ГТП при регистрацията на автомобила и трябва да търсиш пункт (а все още колата е без преглед! По думите на КАТ: -Те колегите знаят и седмица след регистрацията не правят проблем; -А при ПТП какво знаят?; -Ще гледаш да не правиш ПТП.). Но официално не можеш да направиш ГТП следващите няколко дни, защото нямаш данък - трябва да изчакаш да излезе в общината, да го платиш и чак тогава да отидеш в пункт. Или разбира се българската работа - да отидеш в пунктовете, където се минава и без данък.
Поради неслагането на стикер за ГТП, КАТ са намалили цената с 2 лева! Затова добавяш и 30-40 лв за техническия преглед, както и данъка (ако ще го плащаш).

Малко офтопик от въпроса ти - на твое място задължително бих платил по банков път. Приуса като го плащах си носих лаптопа и тоукъна и на място наредих превода. Казваш е от автокъща - за да няма после "ама не сме те виждали" - фактура с марка, модел, рама, подпис и печат и плащане по банка по номер на фактурата. На българи - никаква вяра.

ПП: Супер, мисля, че е по-правилния избор от Е-тата (fri)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

а най добре е при възможност да не се занимаваш с автокъщи ..

Mondeicho

Гледай за всичко да имаш документи за да ти е спокойно след сключване на сделката и последващите процедури по смяна на собствеността.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Alexi

по принцип няма как да ти е спокойно .. най масовата измама е колата да се обяви за открадната от предния собственик ,СЛЕД като се продаде тука .. така той си прибира и парите от застраховката ,след като я е продал изгодно и за двете страни на автокъщата