Колко датчика за температура на двигателя има Фокус 1.6 16V 100 к.с.

Започната от ivchotr, 30 Септември 2016 11:36:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Привет!
Вчера светна чек за проблем с охладителната система и колата влезе в авариен режим. След малко стрелката за температурата взе да играе в посока лютеницата и след малко трайно се установи там. Аз естествено спрях да локализирам проблема и се оказа, че вентилаторът на радиатора в коша не работи. Термостатът мисля би трябвало да работи, защото двата маркуча към радиатора се бяха яко напекли, а в казанчето клокочеше леко течност. Нямах с какво да  подам директно захранване на вентилатора, пък и не бях сигурен на кои точно кабели от шестте, дето отиват към него, да дам ток, така че се ограничих само с преглед на бушоните в коша. Май са наред. Релетата не съм ги проверявал, щото се мръкна, пък и нямаше с какво. Проверките съм ги оставил за събота.
Въпросите ми са:
1. Колко датчика за температура има този двигател (бензиновия модел под ник-а ми)?
2. Вентилаторът през релета от компютъра ли се управлява, или е някаква по-народна система?
3. Къде се намира/т датчика/ците? Ако е един и стрелката на таблото си показва яката жега, а компът вкарва мотора в сервизен режим, предполагам датчикът ще е здрав и проблемът ще е електрически или механичен по веригата след него.
4. Електромоторът на вентилатора разглобява ли се за подмяна на четки и други чаркалъци или е консуматив?
5. Някакви други неща има ли по охлаждането, за които не съм питал?
Благодаря предварително на отзовалите се!

ivchotr

Проблемът е решен. Типично за Форд окислен контакт в буксата към вентилатора. Побългарих го с лустер клема и сега е чук  (rofl)

П.П. Форумът наистина е станал страшно активен.

peterpetroff

Цитат на: ivchotr в 01 Октомври 2016 22:19:37
Проблемът е решен. Типично за Форд окислен контакт в буксата към вентилатора. Побългарих го с лустер клема и сега е чук  (rofl)

Да, и аз имах подобен проблем. В сервиза ми казаха, че е типично за Фокус 1-ца. Вентилатора товари прекалено много окабеляването и често горят кбелите (а не бушона на вентилатора). При мене го има и другото, че вентилатора е сменян преди мене с такъв с една перка, а колата ми е климатик от което следва, че би трябвало да е с две перки, но за момента нямам оплакване от климатика...както и да е. Карал съм години наред без работещ вентилатор на радиатоа и съответно не съм ползвал почти никога климатика и не съм забелязал, че охлаждането на радиатора не в час.
Хубаво е, че си разрешил проблема. :)

ivchotr

И моят е с една перка. Спре ли и тя обаче, чайникът завира за отрицателно време. Аз така и не разбрах един ли е датчикът за температурата, ама нейсе.