Полезни съвети за експлоатация на ТDDi/TDCi двигатели

Започната от Bobi, 17 Октомври 2011 00:41:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Нека в тази тема споделим своите знания и съвети за правилната експлоатация на ТDDi/TDCi , а и турбо-дизеловите двигатели като цяло. Много често съм ставал свидетел как много хора, поради незнание или друга причина, палят и тръгват без да изчакат и 2 секунди, да пържат двигателя още с тръгване и подобни...Не съм от супер компетентните, но е добре да се знае, че турбо - дизеловите двигатели не са толкова "корави" като чистите дизели и си искат грижи, за които ни се отблагодаряват с N/m  ;D . Ето и нещата, които според мен са жизненоважни за дълъг и безпроблемен живот на един турбо-дизелов двигател.Моля, поправете ме, ако мисля грешно и допълвайте списъка!Все пак сме хора и се учим от грешките си :) :

1. Използването на висококачествено моторно масло е жизненоважно за безпроблемния живот на един двигател.
Евентуален проблем при неспазване: Използването на "кофти" масло или такова с различно предписание от производителя, може да доведе до износване на механичните компоненти на двигателя.

2. Използването на качествена нафта и избягването на зареждане от съмнителни бензиностанции е от изключителна важност.Това се отнася най-вече за ТДЦИ двигатели.
Евентуален проблем при неспазване: Некачествена нафта може да има пагубно действие върху механичните и електрически системи - дюзи, помпа и др.

3. След като запалим двигателя е много важно да изчакаме 20-30 секунди на място, защото това време е необходимо на маслото да качи налягане и да стигне турбината.
Евентуален проблем при неспазване:Неспазването на тази част води до печални резултати с турбината. Мисля, че причините са ясни - липса на адекватно налягане на маслото (поради недостигане на необходимия визкозитет, температура на маслото, оттук и налягане на смазочната течност) към лагерите на турбината;

4. Добре е колата да не надвишава 2000 оборота, докато е студена.
Евентуален проблем при неспазване: Причината е високата степен накомпресия и интензитета на температурата, която е най-голяма в главата на двигателя.

5. Когато се спускаме по надолнище, е добре да се прави с подходяща предавка, вместо с неутрална.
Евентуален проблем при неспазване: Тук въпросът опира до анализ на температурата на изгорелите газове, температура и скорост на въздушния поток към охлаждащите системи, температура на околната среда, скорост на въртене на водната помпа - оттук скорост на охлаждащата течност и т.н.

Pyrhel

Това за пускането по надолнищата не виждам какво ще му навреди на мотора. Принципно малко по-голяма икономия се постига без газ и на скорост заради ППХ. Пък за оборотите на студен мотор... Аз поне гледам първите 2-3 км да не минават 2500. До 2000 няма как да го постигна, ако искам да я държа в подходящи обороти, не мога да си позволя да карам на 3та с 1400 рпм...

Иначе - най-важното - хубава нафта и качествен горивен филтър! Качествен въздушен филтър!!! Като цяло - има консумативи от които може да се пести, има и такива, от които е недопустимо!

Аз преди да изгася двигателя след каране винаги (ако не бързам) го оставям минута да поработи и да се поохлади турбото, докато маслото се движи, а не да го изпича. Ако приемем, че тук можем да включим и ГНП-то, то значи да не я ръчкаме с максимално натиснат педал на газта постоянно заради повишеното налягане. Това не го спазвам... Почти винаги педалът ми е натиснат до ламарината (evil)

При дизеловият мотор вибрациите на коляновият вал са много по-големи от бензинките, от което следва дефектиращи демпферни шайби и обтегачи на ремъци... Ниските обороти са убийство! Това важи и за скъпия двумасов маховик.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

-относно студения мотор - причината да не е полезно да се ръчка е по тривиална ,маслото е така създадено ,че има по лоши мазителни своиства ,когато е студено .. за останалите карантии няма значение дали са топли или студени ,само маслото поставя това ограничение ..
- не си карайте дизелите в никакъв случай под 1700-1800 оборота ,дори и студени - причината я каза Пърхела - това мъчи маховика и демферната шайба ,и докато шайбата е 100-200 лв то маховика е 800 ..
Друго нямам какво да добавя към вече написаното .

petarrs

Аз за колите които съм имал винаги съм се стремял да паза двигателя по начини които знам. Те са тези описани в първият пост  (fri). До сега никога не съм имал проблеми.
Обаче имам приятел които не спазва нито едно от описаните правила. Колата е мондео 1998 година 1.8 90 коня дизел. Има изминати около 100 к км от когато е в него. За това време маслото е било 10w40 или 15 w40 , като марки Total 2-3 смени и Kастрол 2 смени. Сменя го на 20 к км , защото "на толкова го давали"  ???. Казва за неговата кола , че загрява за 2 мин  >:(. И като ми показа една сутрин. Пали и тръгва. Газ 3-4000 оборота  :)).
Аз моята кола ще продължа да си я карам по начина до сега. Ще си купувам масло със спецификации на Форд. Ще си я карам лекичко докато загрее. Когато знам , че ще спирам след малко няма да и давам газ много. И тези неща , защото ми харесва така да правя  (thup).

beware of the monster

G_o_c_e_v

Аз като запаля, гледам кога ще ми изключи релето за свещите, тръгвам и си карам нормално 2000-2500 оборота, отлепи ли стрелката от долната граница, вече може да си карам както искам, силно или да продължа да си карам нормално.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

escobar

Ами на тия дизели, това което им къса сърчицата е точно скоростната кутия. Като заизкачваш баирите на 4-та с 60 километра.
Иначе спазвам тия съвети, написани по-горе.
Леко подгряване до 20 секунди, плавно каране първоначално.
Преди загасяне - стой на място, заради турбината.
Масло по спецификация, филтри с всяка смяна на маслото.
Дизел от всякакви бензиностанции, но без туби и с неясен произход.

Bobi

Може ли да ви попитам нещо? Моята кола достига максимален въртящ момент на 1800 оборота.Някак си не мога да повярвам, че са изчислили макс. въртящ момент да го сложат на минимум оборотите, които не мъчат маховика...Личното ми мнение е, че мога да си позволя обороти до 1600, примерно. Или се лъжа?

Alexi

всъщност момента ти е еднакъв от 1800 до 3500 оборота .. 1500-1600 карам ,но на ниски предавки .. на 5та 6та не я мъча с такива обороти ..

escobar

Технически не съм наясно, но високата предавка на ниски обороти не води до по-нисък разход - "нема файда"!

Alexi

теоретически води .. стига мотора да не се натоварва повече от колкото на по ниска предавка с по високи обороти . . разхода зависи от товара на мотора

escobar

Тънката мисъл на дебелото ми черво беше, че няма положителен ефект от това да си на 5-та предавка на 50 км/ч.

Bobi

В другият форум едно време бях постнал една таблица с минимални и максимални скорости на предавките, обаче нещо сега не мога да я намеря..

PcMan

3-та и 4-та съм си ги научил, те са критични и скока от предните е по-голям(като цяло мин. 2000об 3та е минимума за 4та, същото и за 2ра към 3та, за по-сигурно гледам километража навик ми стана за тези предавки), а другите преходи са лесни.
Защо да не се кара под 2000 об ? Ако сте на равно, колата не е пълна с хора и т.н. Това е дизел в крайна сметка. 100 процента води до по-нисък разход. При мен не го правя заради разхода, а защото в купето се чува повечко двигателя като прескочи 2000об. Чак като загрее напълно се пооправя. Каня се отдавна за звукоизолация, така ще елиминирам два заека - шумните нископрофилни летни гуми(дори хубавите нови дънлопи отпред шумят, очевидно е до профила работата). Иначе над 2000об се чува доста в купето, но пък на магистрала от 2000 до 2500 се чува повече отколкото между 2500-3000 (когато карам с над 120) ??? Отвън двигателя не е по-шумен от други дизели, очевидно преградата куца на мк1 и иска тих бензин или тдци (по-малко вибрации и шум), поне докато е студен тдди.

Bobi

Супер!Мерси, PCMan! Аз съм с 1.6 TDCi, но горе долу може да се ползва и тази таблица за ориентир. Такава таблица за Фокус 2 не можах да изровя, да му се не види...

G_o_c_e_v

Цитат на: PcMan в 21 Октомври 2011 21:39:45
Иначе над 2000об се чува доста в купето, но пък на магистрала от 2000 до 2500 се чува повече отколкото между 2500-3000 (когато карам с над 120) ??? Отвън двигателя не е по-шумен от други дизели, очевидно преградата куца на мк1 и иска тих бензин или тдци (по-малко вибрации и шум), поне докато е студен тдди.

Колега, Аз мога да споделя че моя фокус е доста тих, независимо на какви обороти е. В последно време даже карам на изключена музика за да се насладя на тихата возия на фокуса :)
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

PcMan

Аз слизам от бензинова и перфектна сиера и може би имаме различни виждания за тишина. За 2 години с фокуса съм имал общо 4 диска с по 17 песни. На сиерата имам две касети на лимб бизкит и линкин парк. Сам прецени колко музика слушам в кола когато не хващам 3-те рок радиа. Никой качил се във фокуса, дори леден през зимата не му е било шумно вътре. Отвън двигателя е по-тих от повечето дизелаци, не е по-шумен от друго 1.8 тдди. Като вдигнахме моя капак и на а3-ка да давам ток, не повярвах колко е по-шумна (1.9тди комън рейл), а вътре същата A3-ка не можеш да чуеш двигателя й. Изолацията куца на мк1 -> тдци/бензин за решаване (или топъл тдди). На който му е тих мк1 с тдди да се качи и в други коли, особено ако му е тих студен тдди. Следва звукоизолация или друг фокус, бензин 215кс.

Bobi

Напоследък ми правят лошо впечатление приятели, които потеглят с неподходящи/ниски обороти. Чувал съм от професионални шофьори и инструктори от "старата школа", че за максимално щадене на компонентите по двигателя, ск. кутия, съединител и т.н., е необходимо да се потегля с обороти, равни на поне 1/3 от максималното показание на оборотомера. Иначе казано, ако оборотомерът е до 6000, трябва да се потегля с поне 2000 :)